Çavuşoğlu'nun Heiko Maas'a Mesut Özil göndermesi
AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'da Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan her iki bakana da Mesut Özil'in Fenerbahçe'ye transferi soruldu.

Maas, Türkiye'de taraftarın çok duygusal olduğunu, Mesut Özil'in Alman futbolu adına büyük başarılara imza attığını, Türkiye'de de başarılı olmasını ve İstanbul'da mutlu olmasını istediğini söyledi.

Çavuşoğlu'nun Heiko Maas'a Mesut Özil göndermesi

"UMARIM PROBLEM ÇIKARMAZSINIZ"

Mevlüt Çavuşoğlu ise transfere ilişkin iyi dilek temennilerinden sonra Maas'a dönerek, "Mesut Özil gibi dünya starının Türkiye'ye gelmesi hepimizi heyecanlandırdı. Umarım Mesut'un yine Cumhurbaşkanımızla görüşmesine itiraz etmezsiniz Heiko. Umarım problem çıkarmazsınız. Futbol dostluk için önemli bir araç gerçekten. En son yine 3-3 kalan bir dostluk maçı vardı. Mesut'a başarılar diliyorum." sözleriyle espri yaptı.

Çavuşoğlu'nun bu sözlerinin ardından salondan kahkaha sesleri yükseldi.

Çavuşoğlu'nun Heiko Maas'a Mesut Özil göndermesi

ERDOĞAN'I ZİYARET LİNCİ

Mesut Özil, 2018'de Cenk Tosun ve İlkay Gündoğan'la birlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret etmiş, bu ziyaret nedeniyle başta basın olmak üzere Almanya'da lince uğramış hatta sponsorlukları iptal edilmişti.

Çavuşoğlu'nun Heiko Maas'a Mesut Özil göndermesi ViDEO

Çavuşoğlu'nun Heiko Maas'a Mesut Özil göndermesi

Çavuşoğlu'nun Heiko Maas'a Mesut Özil göndermesi

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları;

ALMANYA'DA YAŞAYAN TÜRK TOPLUMU

"Almanya'da yaşayan Türk toplumu aramızda güçlü bir bağdır. En son aşıyı bulan doktorlarımız da entegrasyon için önemli bir örnektir. Kendileriyle gurur duyuyoruz.

Eğitim alanında bir işbirliği anlaşmasını müzakere ediyoruz. Bunu da bir an önce nihai hale getirmek istiyoruz.

Turizm her iki taraf için de önemli. 2020 yılında aramızdaki işbirliği sayesinde, özellikle güvenli turizm konusunda vardığımız mutabakat her ülkeye örnek olmaya başladı. Bugün turizmi konuşmak erken olabilir ama şimdiden sezona hazırlanmak herkes için önemli.

TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ

Bugün Maas ve heyetlerimizle Türkiye-AB ilişkilerini de enine boyuna değerlendirdik. Aralık zirvesinden çıkan sonucu olumlu bir sinyal olarak gördüğümüz için biz de olumlu adımlar atmaya karar verdik. Avrupa'dan da karşılıklı olarak olumlu adımların gelmesiyle birlikte daha pozitif bir atmosferin içindeyiz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Charles Michel ve SAyın Von der Leyen ile temaslarıyla birlikte daha iyi bir diyalog var. Perşembe ve Cuma, Brüksel'de çok önemli görüşmeler gerçekleştireceğiz.

Somut sonuçların da gelmesi lazım. Bugün müzakerelerle ilgili yeni fasıllar hemen açılabilir desek doğru olmaz. Ama vize serbestisi hayata geçebilir, bu bir sözdür. 18 Mart müzakeresinin 5. yılı olacak. Bunun günün sorunlarına ilişkin güncellenmesi olabilir. Terörle mücadelede, kaçak göçle mücadelede daha somut adımlar atabiliriz.

Çavuşoğlu'nun Heiko Maas'a Mesut Özil göndermesi

ULUSLARARASI GELİŞMELER

Türkiye ile Yunanistan arasında istikşafi görüşmeler 25 Ocak'ta başlayacak. Yunanistan Dışişleri Bakanı lie bir araya gelmeye hazırız.

Bugünkü görüşmelerimizde, Suriye'deki gelişmelerle ilglil bilgi verdim. Libya'daki sürecin başarıyla tamamlanmasını arzu ediyoruz. BM öncülüğündeki sürecin desteklemeye devam edeceğiz. Karabağ konusunda önemli bir fırsat var. Biz Türkiye ve Azerbaycan olarak Ermenistan ateşkes konusunda samimi olursa, kalıcı adımlar atabiliriz.

Filistin-İsrail meselesini de kendi aramızda konuştuk. Almanya'nın da bu konuda girişimleri oldu. Diğer taraftan NATO gündemimizdeydi. NATO'nun yeni gelişmeler ve sınamalara karşı kendisini reforma tabi tutma gündemi var. NATO içindeki işbirliğimizi de güçlendireceğiz.

Birçok konuyu gayet samimi ve pozitif bir ortamda gerçekleştirdik. AB ülkelerinin de bu pozitif gündemi zehirleyecek adımlardan kaçınmasını istiyorum."

Çavuşoğlu'nun Heiko Maas'a Mesut Özil göndermesi

Maas'ın açıklamalarından satır başları:

"Aslında çok kısa süre içinde karar verdiğimiz bir seyahatti. Son dönemde çok fazla olumlu sinyal olduğu için bu seyahati gerçekleştirmek istedik. Sık sık bir araya geliyoruz. Şahsen burada olmaktan mutlu oldum.

OLAYLAR BAZI İZLER BIRAKTI

Elbette, son yılın geçtiğimiz yılın Türkiye ile AB arasındaki olaylar bazı izler bıraktı. Doğu Akdeniz konusunda zor gündemlerimiz oldu. Bu tür olayları artık yaşamak istemiyoruz.

Bu ilerlemeye eşlik etmek bizim için önemli. Dönem başkanlığımız sırasında da Türkiye-AB ilişkilerinin olumlu olması için çaba harcadık. Portekiz'in dönem başkanlığında da destek vermeye devam edeceğiz.

Türkiye ile AB ilişkilerinin derinleşmesini arzu ediyorum. Şimdi önemli olan husus ise geçtiğimiz yılın zor tartışmalarını geride bırakıp, bu senenin başında istikşafi görüşmelerin başlatılmasını yeniden istemenizden çok memnun olduk. Bu adımı herkes son derece olumlu karşıladı.

Aynı zamanda Barbaros gemisinin Kıbrıs açıklarından çekilmesi de olumlu bir sinyal olarak destekleniyor.

"HUKUKİ VAKALARLA İLGİLİ KONUŞTUK"

Kolay bir yol olmayacağını biliyorum ancak her iki tarafın da bu görüşmeleri somut bir şekilde sürdürmesi olumlu sonuçlar doğuracağını düşünüyorum.
Doğu Akdeniz konusunda olumlu bir gündem oluşturmanın önemli olacağını düşünüyoruz. Hep geriye bakıldı, artık ileri bakmalıyız.

Türkiye'nin çok sayıda mülteciyi kabul ederek çok önemli bir başarı sağladığını düşünüyoruz.

Yine ikili konularımız var bizi meşgul eden. Korona pandemisi konusunda birlikte hareket etmek istiyoruz.

Bazı hukuki vakalarla ilgili konuştuk. Bazı yurtdışı yasakları var kişilerle ilgili. Bu konuda görüşmelerimizi sürdürmek istiyoruz.

Geçen yıl yapılan bazı tartışmaları da geride bırakmak istiyoruz. Çok önem atfettiğimiz için ikili ilişkilerimizi kalıcı olarak ileriye dönük bir gelişme yönünde ilerletmek için çaba harcamak."

Çavuşoğlu'nun Heiko Maas'a Mesut Özil göndermesi

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)