Çavuşoğlu: İspanya'da da kiliseye çevrilmiş camiler var
AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi ziyaret amacıyla Ankara’da bulunan Malta Dışişleri Bakanı Evarist Bartolo ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Bartolo ile yaptığı görüşmenin ardıdan yaptığı açıklamada, AB'nin Ayasofya açıklaması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"KINAMA SÖZCÜĞÜNÜ REDDEDİYORUZ"

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in kınama ifadelerini reddettiğini belirten Çavuşoğlu, "Borrell eğer 'Açılmasaydı daha iyi olurdu' deseydi buna saygı duyardım, 'Müze olarak kalsa daha iyi olurdu' deseydi de saygı duyardım. Kınama sözcüğünü biz reddediyoruz." ifadelerini kullandı.

"İSPANYADA'DA CAMİDEN KİLİSEYE ÇEVRİLMİŞ ESERLER VAR"

Türkiye'nin egemenlik haklarını ilgilendiren bir konu hakkında Avrupa Birliği'nin söz hakkı olmadığına dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, "İspanya’da da cami olarak inşa edilmiş, daha sonra kiliseye çevrilmiş eserler var. Şimdi biz de İspanya'ya 'Bunları tekrar camiye çevir, sizi kınıyoruz' mu dememiz lazım? Bunun karşılığı o. Kaldı ki bu, Türkiye'nin egemenlik haklarını ilgilendiren bir konu." ifadelerini kullandı.

HEM İBADET EDİLECEK HEM DE ZİYARET

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde olan Ayasofya'nın bu zamana kadar özenle korunduğunun altını çizerek, bu sürecin devamında da hem ibadet etmek isteyenler için hem de ziyaret etmek isteyenler için uygun şekilde korunacağını vurguladı.

Çavuşoğlu: İspanya'da da kiliseye çevrilmiş camiler var - VİDEO


UNESCO İLE İŞ BİRLİĞİ OLACAK

Zyaretçiler için artık ücretsiz olacak olan Ayasofya'nın tarihi dokusunu ve kültürel mirasını, 'ecdadımız gibi koruyacağız' vurgusuyla koruma altına alacaklarına dikkat çeken Çavuşoğlu, "Atılacak adımlar konusunda UNESCO ile de zamanlıca bilgilendirme dahil iş birliğimiz olacak. Biz bu kadar yapıcıyken, böylesine iyi niyetli bir yaklaşım içindeyken Türkiye'yi kınamak doğru bir yaklaşım değil." dedi.

CEVAP BELLİ: AYNI DÜŞÜNCEDEYİZ

Bakan Çavuşoğlu, kültürel mirasa sahip çıkılması ile ilgli, "'Türkiye'nin egemenlik hakkıdır ama burası korunsun' diyenlere de biz teşekkür ederiz, biz de aynı düşüncedeyiz diyoruz. Cumhurbaşkanımız, Putin'e bunu aynı şekilde izah etti. Bize bu konuyu açan muhataplarımıza da gönül rahatlığıyla bunu söylüyoruz. O yüzden kınama tabiri pek hoş olmadı." açıklamasını yaptı.

Çavuşoğlu: İspanya'da da kiliseye çevrilmiş camiler var

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)