Büyük Felaket Günü ‘Nakba’, 73’üncü yılında
Özel Haber

İsrail devletinin kuruluş gününden bu yana 15 Mayıs tarihi, Filistinliler tarafından Yevmun Nakba, yani Talihsizlik/ Büyük Felaket Günü olarak anılıyor.

1948’den bu yana Filistinliler, İsrail’in baskı politikalarına maruz kalmaya devam etti.

Şeyh Cerrah Mahallesi’nde Filistinlilerin ikametlerinden çıkarılmaya zorlanması ile çıkan olayların büyümesi, Nakba'dan bu yana yakılan ateşten bir kor olarak gündemimize düştü.

Mescid-i Aksa’da ibadet eden Müslümanlara ve Gazze Şeridi’nde sivil halka saldırılar düzenlendi.

Filistin halkı, Nakba’nın 73’üncü yıl dönümünde İsrail saldırıları nedeni ile 200’e yakın şehit verdi.

Gazze Şeridi’nde 10 binden fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Büyük Felaket Günü ‘Nakba’, 73’üncü yılında

BONAPART’IN YAHUDİ DEVLETİ FİKRİ

Nakba’ya giden süreç, Fransız General Napolyon Bonapart tarafından 222 yıl önce ortaya atılan ‘Yahudi Devleti’ fikri ile başlatılabilir.

1799 yılında Bonapart’ın Osmanlı yönetimindeki Filistin topraklarında Yahudi devleti kurulması fikri, İsrail devletinin resmiyet kazanmasına giden sürecin kıvılcımı oldu.

KUDÜS, İNGİLİZ MANDASI ALTINA GİRDİ

Hz. Ömer döneminde fethedilmesi ile İslam idaresine geçen Kudüs şehri, 1517 yılında Osmanlı hakimiyetine girdi.

400 yıl boyunca devam bu hakimiyet, İngiliz General Edmund Albenny’nin, Aralık 1917’de Kudüs’ü işgali etmesi ile son buldu.

BALFOUR DEKLARASYONU İLE DESTEK VERİLDİ

İngiliz mandası altına giren bölgede, Napolyon döneminde başlatılan Yahudi göçleri hız kazandı. Birleşik Krallık, Balfour Deklarasyonu ile Filistin toprakları üzerinde kurulacak Yahudi devletine desteklerini açıkça ifade etti.

BM KARARI SİLAHLI ÖRGÜTLERİ HAREKETE GEÇİRDİ

29 Kasım 1947 yılına gelindiğinde, Birleşmiş Milletler tarafında Filistin toprakları üzerinde 2 devletli bir yapının oluşturulması yönünde çıkan karar, Siyonist silahlı örgütleri harekete geçirdi.

Haganah adlı silahlı çete, Yahudilerin ikamet etmesi için planlanan bölgelere baskınlar düzenledi. Filistinli halkı yerlerinden ederek evlerini, mallarını ve mülklerini ele geçirdi.

DEİR YASİN KÖYÜNDE 245 SİVİL KATLEDİLDİ

Bunun en acılısı hiç şüphesiz 9 Mayıs 1948 tarihinde Deir Yasin köyüne Irgun örgütü tarafından yapılan katliamdı.

Deir Yasin köyünde gerçekleştirilen katliamda 254 Filistinli sivil katledildi. Köyde yaşayan Filistinli halk kurşuna dizildi. Cenazeleri ise kuyulara atıldı.

Bu katliamın amacı hem korku vermek hem Kudüs yolunu açmaktı.

Büyük Felaket Günü ‘Nakba’, 73’üncü yılında

DAVID BEN GURION, İSRAİL’İN KURULUŞUNU İLAN ETTİ

İsrail devletinin kuruluşu, 14 Mayıs 1948’de David Ben Gurion tarafından Tel Aviv’de ilan edildi. Karar, Birleşik Krallık’ın ertesi gün çekilmesi ile yürürlüğe girdi.

İsrail için kuruluş anlamına gelen bu tarih, Filistinliler tarafından Yevmün Nakba yani Büyük Felaket, Talihsizlik Günü olarak adlandırıldı.

İSRAİL, BM’YE TAM ÜYE OLDU

İsrail devletinin kurulması ile bir araya gelen Mısır, Suriye, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün’ün açtıkları savaş, İsrail’in 3 Mart 1949 tarihinde BM’ye tam üye olması ile sonuçlandı.

KÜLTÜREL KİMLİK HEDEF ALINDI

Bu tarihten sonra 957 bin Filistinli zorla göç ettirildi. 675 köy ve kasaba yok edildi. Birçok tarihi Filistin şehri Yahudileştirilmekle kalmadı, birçok yerin adı değiştirilerek kültürel kimlik hedef alındı.

‘FİLİSTİNLİLER TOPRAKLARINI SATTI’

Filistinlilerin topraklarını kendi rızaları ile sattığı ve gönüllü olarak topraklarından ayrıldıkları yönünde yapılan propaganda çalışmaları, büyük ölçüde başarılı oldu.

Dünya kamuoyunda sıklıkla dile getirilen bu iddia, doğru ve yanlış arasındaki makası açarak İsrail’in dezenformasyon çabalarına katkı sağladı.

Kayıtlara göre, yeni kurulan İsrail devletinde Yahudilerin bölgede sahip oldukları toprak oranı yüzde 5’i geçmemekteydi.

Büyük Felaket Günü ‘Nakba’, 73’üncü yılında

VATANDAŞLIK HAKKI VERİLDİ

1950 yılında kabul edilen ‘Dönüş Yasası’ ile göçmen olarak İsrail’e gelen her Yahudi’ye vatandaşlık hakkı verildi.

Filistin toprakları, dünyanın dört bir yanına yayılmış Yahudiler için vatan ilan edilirken, vatanlarında çıkarılan Filistinliler ise dünyanın 4 bir yanına dağılmak zorunda kaldı.

1967 yılında Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ün işgal edilmesi ile Yahudi yerleşimleri için inşaatlara devam edildi.

Büyük Felaket Günü ‘Nakba’, 73’üncü yılında

SİYONİZM İLE YAHUDİLİK AYNI DEĞİLDİR

Siyonizm ve Yahudilik kavramları arasındaki anlam farkının muğlaklığı, bugünlerde İsrail tarafından yapılan saldırılara karşı verilen tepkilerin Antisemitizm/Yahudi karşıtlığı olarak adlandırılmasına sebep oldu.

ABD’nin Maine eyaletinin Lewiston şehrinde bulunan Bates Koleji kampüsündeki duvarlara, Filistin’e destek mesajları veren yazılar yazılması üzerine, eyalet başsavcılığı muhtemel nefret suçu kapsamında soruşturma başlattı.

Birçok sosyal medya kullanıcısı ise yazıların Yahudi düşmanlığı olduğunu ifade eden yorumlar yaptı.

Büyük Felaket Günü ‘Nakba’, 73’üncü yılında

SİYONİZM, BİR İDEOLOJİDİR

Filistin’e özgürlük yazılarının Antisemitizm olarak anılması ve yazılar hakkında soruşturma açılması, Siyonizm ile Yahudilik arasındaki o muğlak farktan kaynaklanmaktadır. İsrail tarafından sıklıkla kullanılan bu savunma, yapılan eleştirilerin önünü tıkamaktadır.

Oysa Siyonizm, bir ideolojidir. Hiçbir ideoloji eleştirilemez değildir.