Merkel'den Türkiye için Nazi dönemi ve Suriye karşılaştırması
AA & Ensonhaber

İstanbul'da Türk-Alman Üniversitesi Yeni Binalarının Açılış Töreni'ne katılan Almanya Başbakanı Angela Merkel törende bir konuşma yaptı.

Merkel, Türkiye'nin sığınmacılara ev sahipliği yapmasıyla ilgili teşekkülerini iletti. Türkiye ve Almanya'nın Nazi dönemindeki ilişkilerine değindi.

Merkel'den Türkiye için Nazi dönemi ve Suriye karşılaştırması VİDEO

"MİLYONLARCA SURİYELİYE SIĞINAM İMKANI SAĞLIYORSUNUZ"

Almanya Başbakanı şunları söyledi; "Türk-Alman bilim ilişkileri geçmişe dayanmaktadır. Bu geçmiş Türkiye'nin cömert teşvikleriyle başladı. Alman bilim adamları Nasyonel Sosyalizm döneminde 80 yıl önce Türkiye'ye sığındılar. Ankara Üniversitesi'ni tasarlayan Bruno Taut bunlardan biridir. Günümüzde Türk öğrenciler Bruna Taut'un planladığı binalarda eğitim alıyor. Birçok Alman bilim adamı da çalışmalarını burada sürdürdüler. Türkiye bugün de milyonlarca Suriyeli mülteciye sığınma imkanı sağlıyor. Bu çabalar bizim teşekkürümüzü ve takdirimi hak ediyor. Mülteciler için eğitim çok önemli. Ülkelerine döndüklerinde kalkınmalarına katkı sağlayabilirler. Türkiye'nin bu konuda Avrupa ve Almanya'nın desteğiyle önemli çabalar sarf ediyor.

Merkel'den Türkiye için Nazi dönemi ve Suriye karşılaştırması

ÜNİVERSİTE İLİŞKİLERİMİZİ DAHA DA GÜÇLENDİRECEK

Bilimin özgürlüğe ihtiyacı vardır. Yeni eleştirel bir söyleme ihtiyacı var. Türk- Alman Üniversitesi 2013'te faaliyetlerine başladı. Bugünkü kampüsler gerçekten göz alıcı. Bu üniversite iki ülke arasındaki güçlü ilişkiyi barındırıyor. Burada emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Bu üniversite büyük bir fırsat. İlişkilerimizi ileride daha da güçlendirecek. Buradan mezun olan öğrenciler bizim için güçlü bir bağ olacak."