Ali Erbaş, Uluslararası Namaz Vakitleri Kongresi açılış programında konuştu
DHA

İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Namaz Vakitleri Kongresi başladı.

Kongre ileri enlemlerde yaşayan Müslümanlar arasında takvim birliğini sağlamayı amaçlarken, pogram Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın konuşması ile açıldı.

Kongreye yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda ilim insanı, uzman ve araştırmacı katılım sağlarken, 2 gün sürecek müzakerelerin ardından ortak bir kararın açıklanması bekleniyor.

"BİRLİK SAĞLANACAĞINA İNANIYORUM"

Kongre hakkında basın mensuplarına bilgi veren Erbaş," Bugün ve yarın iki gün boyunca Uluslararası Namaz Vakitleri Kongresi'ni İstanbul'da düzenlemiş bulunmaktayız. 2016'dan itibaren başlayan özellikle Avrupa ve ileri enlem ülkelerinde namaz vakitleri ile ilgili ortaya çıkmış olan ihtilafları gidermek, takvim birliğini ve namaz vakitleri ile ilgili birliği sağlama konusunda çalışmalar yapılıyordu.

Bugün inşallah yapılmış olan o çalışmaların sonucu, kongrede bütün Avrupa ülkelerinden ve çeşitli İslam ülkelerinden katılan ilim adamları ile neticeye kavuşturulacak. Bir birlik sağlanacak. Namaz vakitlerinde farklılıkları, ihtilafları asgariye indirecek bir birliğin bugün ve yarın bu kongrede yapılmış olan müzakerelerle ben sonuca kavuşturulacağını düşünüyorum.

İnşallah bu konuda ilim adamlarımızın yapacağı müzakereler namaz vakitlerindeki özellikle Avrupa ülkelerindeki ihtilafları asgariye indirir ve birlik sağlanmış olur diye düşünüyorum" diye konuştu.

Ali Erbaş, Uluslararası Namaz Vakitleri Kongresi açılış programında konuştu

"İSLAM ASIRLARCA İNSANLIĞA YÖN VERDİ"

Kongrede konuşma yapan Erbaş, "İslam'ın, asırlarca insanlığa yön veren, oldukça zengin bir bilgi ve hikmet müktesebatının, ilim ve usul geleneğinin varlığı açıktır. Avrupa'da yaşayan Müslümanların buraya özel ve günümüz şartlarında gelişen soru ve sorunlarını bu zenginliğe bağlı olarak çözmesi önem arz etmektedir.

Bu meyanda dini takvim birliği ve hususların ortak kararlarla neticelendirilmesi sağlanmalıdır. Önemle ifade etmek isterim ki Avrupa coğrafyası bugün İslam'ın temsili açısından çok önemli bir merkezdir. Avrupa'daki Müslüman kardeşlerimiz, eğitimi, özgüveni, çalışkanlığı ile büyük bir potansiyele sahiptir.

Bu imkanlar iyi değerlendirildiğinde Avrupalı Müslümanlar ümmetin ve insanlığın aydınlık geleceğine ciddi katkılar sunacaktır. İslam, dünyanın her yerinde aynı evrensel değerleri savunan ve yaşatmaya çalışan bir barış dinidir.

Bu manada, Avrupa'da sizlerin, İslam'ın adalet, barış ve esenlik ilkeleri çerçevesinde yürüttüğünüz hizmetler, büyük bir imkân olarak görülmelidir. Zira, Avrupa'da yaşayan Müslümanlar aynı zamanda Avrupa'nın ve dil, din, ırk, mezhep, meşrep, farkı gözetmeksizin bütün insanlığın iyiliği ve huzuru için çalışmayı ilke edinmişlerdir" ifadelerini kullandı.

Ali Erbaş, Uluslararası Namaz Vakitleri Kongresi açılış programında konuştu

Ali Erbaş, Uluslararası Namaz Vakitleri Kongresi açılış programında konuştu

Ali Erbaş, Uluslararası Namaz Vakitleri Kongresi açılış programında konuştu

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)