Ahmet Misbah Demircan: Vaniköy Camii'nin orjinal halini, kısa süre önce belgeledik
AA

Bugün öğle saatlerinde Üsküdar'da bulunan tarihi Vaniköy Camii'nde henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.

Bölgede incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Üsküdar'daki tarihi Vaniköy Camisi'ndeki yangının çıkış nedeninin hazırlanacak raporla belirleneceğini ifade etti.

Caminin kısa süre önce restitüsyon ve röleve projelerinin hazırlandığı bilgisini veren Demircan, Vaniköy Camisi'ndeki yangını yerinde inceleyerek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Ahmet Misbah Demircan: Vaniköy Camii'nin orjinal halini, kısa süre önce belgeledik VİDEO

ORJİNAL HALİ, KISA SÜRE ÖNCE BELGELENDİ

Sonrasında gazetecilere açıklama yapan Demircan, Vaniköy Camisi'nin önemli bir kültür mirası olduğunu söyledi.Demircan, itfaiyenin gereken müdahaleyi yaptığını dile getirerek, "Yangının neden çıktığını önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak raporla daha net anlayacağız. Burada söyleyeceğimiz şey şu; Allah'tan çok kısa süren önce tarihi yapımızın restitüsyon projesi, yapının orijinal halinin belirlendiği proje, rölövesi hazırlanmıştı.

Ahmet Misbah Demircan: Vaniköy Camii'nin orjinal halini, kısa süre önce belgeledik

RESTORASYONDAN VERİM ALINACAK

Bir restorasyon hazırlığı da vardı burada. Bu projelerin hazırlanmış ve varlığının elimizde net bulunuyor olması, bundan sonraki aşamada restorasyonda hızlı bir şekilde netice alacağımız anlamına geliyor.

Bu arada özel bir vakıf da var burada. Vakfın çok genç bir yöneticisi var. Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı, hükumetimizin ilgili bütün kurumlarıyla en kısa zamanda buranın restorasyonuna ilgi gösterip, gereken yapılacaktır." diye konuştu.

Ahmet Misbah Demircan: Vaniköy Camii'nin orjinal halini, kısa süre önce belgeledik

YANGININ ÇIKIŞ NEDENİ

Yangının elektrik aksamından çıkıp çıkmadığı sorusu üzerine Demircan, şunları kaydetti:

"Eski eserlerde yağmur zamanlarında bunlar çok sık gündeme gelen şeyler. Elektrik kontaklarından... Bu, ihtimal dahilindedir. Yine de raporu görmeden bir şey söylememek lazım. Rapor belli olunca bu da ortaya çıkacaktır."

Ahmet Misbah Demircan: Vaniköy Camii'nin orjinal halini, kısa süre önce belgeledik

RESTİTÜSYON VE RÖLÖVE PROJELERİ FAYDALI OLACAK

Demircan, camiye bitişik lojmanın da yandığı bilgisini vererek, restitüsyon ve rölöve projelerinin varlığının, yapının kısa zamanda eski haline gelmesinde faydalı olacağını yineledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)