Adanalı arıcılar 'ucuz şeker' mağduru oldu

Türkiye Tarım, Gıda, Hayvancılık ve Arıcılık Federasyonu (TAHAP) Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu, şubat ayında 50 kilogramlık besleme şekerinin arıcılara 450 TL yerine 390 TL’ye satılacağını açıkladı.

Adana’nın merkez Yüreğir ilçesinde ise birçok arıcı federasyonun Yüreğir İlçe Başkanı Şahin Özmetin’e parayı yatırdı.

4 aydır şeker alamayınca şikayetçi oldular

Toplam 2 buçuk milyon lira toplayan Özmetin’de bu parayı parça parça federasyona gönderdi. Ancak federasyona para yatırıldıktan sonra arıcıların beklediği şekerler iddiaya göre bir türlü gelmedi. Özmetin ise arıcılar adına Başkan Sarıoğlu’nu aradığında ise ‘En kısa sürede gelecek’ cevabını aldı. 4 aydır şekerlerini alamayan ve bu nedenle binlerce arısı telef olan 20 arıcı da dün Adana Adliyesi’ne giderek bağlı bulundukları federasyon hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Adanalı arıcılar 'ucuz şeker' mağduru oldu

"2,5 milyon liralık zarar var"

Ardından İHA'ya konuşan federasyonun Yüreğir İlçe Başkanı Şahin Özmetin, "Çuval başı 390 TL para topladım. Bu toplam 2 buçuk milyon lirayı geçti. Ben de bu parayı tuttum federasyonumuza gönderdim. Aradan 4 ay geçti ancak şekerlerimiz gelmedi. Sürekli ‘Bugün, yarın şeker gelecek’ diye oyalandık. Açıkçası bizi dolandırdılar. Başkan ise herhangi bir şey söylemiyor hep ‘Bugün, yarın’ diyor. ‘Seni savcılığa vereceğiz’ diyorum, ‘Gidin verin’ diyor. Başka bir şey demiyor. Sadece Adana’nın Yüreğir ilçesinde 2 buçuk milyon liralık bir zarar var." diye konuştu.

Adanalı arıcılar 'ucuz şeker' mağduru oldu VİDEO

"Arılarımız telef oldu"

Arıların şeker yiyemediği için telef olduğunu da söyleyen Özmetin, "Arkadaşlarımızın hepsi mağdur. Arılar telef oldu. Maddi zararlar çok yüksek. Bunun karşılanmasını istiyoruz. Bugün savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Hafta içi de herkes savcılığa gidip suç duyurusunda bulunacaktır." ifadelerini kullandı.

"'Yeni şeker gönderin' diyoruz kabul etmiyorlar"

Arıcı Abdurrahman Alpaydın ise binlerce arısının telef olduğunu söyledi. Alpaydın, "4 aydır şekerlerimizi bekliyoruz. Benim 200 kovan arım telef oldu. Arkadaşlarımızın da aynı şekilde arıları telef oldu. Mağduruz. Bugün savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Türkiye geneli herkes mağdur. Başkanı arıyoruz, ‘Mağduruz, en azından bize 2 tır şeker gönder. Biz bu olayı kapatalım, bekleyelim’ diyoruz ancak o da sürekli bize ‘Yok. Bugün, yarın gelecek’ diye cevap veriyor." dedi.

Adanalı arıcılar 'ucuz şeker' mağduru oldu

"'Devlet arkamızda' diye tehdit ediyorlar"

Birçok arıcının korktuğu için suç duyurusunda bulunamadığını öne süren Alpaydın, "Başkan bizleri ‘Devlet benim arkamda. İsterseniz gidip şikayet edin’ diyerek tehdit ediyor. Birçok arıcı da bundan korkuyor. Ancak artık çok mağdur olduk. Arılarımıza bakamıyoruz. Bizim zararımızı kim karşılayacak. Şeker yokken bizden neden para aldılar. En azından mağdur olmazdık. Bu süreci artık devlet inceleyecek. Bizde onlardan haber bekleyeceğiz." şeklinde konuştu. Ayrıca suç duyurusunda bulunmaya gelen arıcılar, federasyondan istifa ettiklerini de sözlerine ekledi.

"Yeni krizi önlemek için ithalat izni isteyeceğiz"

Öte yandan TAHAP Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu, 30 Mayıs tarihinde bir açıklama yayınlayarak, "Şeker ithalat izni için ilk olarak şubat ayında başvuruda bulunduk. Şimdi başvurumuzu tekrar yenileyerek, arı beslemesi için yeni bir krizi yaşamamak adına arıcı üyelerimize verilmek üzere şeker ithalat izni için Ticaret Bakanlığı'na başvuracağız." dedi.

Adanalı arıcılar 'ucuz şeker' mağduru oldu