ABD heyeti Suriye sınırında
ensonhaber.com

Türkiye İdlib'de verdiği 34 şehit sonrasında Bahar Kalkanı Harekatı'nı başlattı.

Bunun üzerine Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, BM Daimi Temsilcisi Kelly Craft ile beraber Ankara'ya geldi.

ABD HEYETİ SINIRDA İNCELEME YAPTI

Bugün ise ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Kelly Craft ve Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’i taşıyan uçak öğle saatlerinde Hatay’a indi.

Amerikalı yetkililer, ilk olarak BM’nin yardımlarının Suriyelilere dağıtıldığı Reyhanlı’daki lojistik merkezine giderek aralarında İnsani İşlerden Sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock’un da bulunduğu BM yetkililerinden buradaki çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Craft ve Jeffrey’e Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ile ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield da eşlik etti.

ABD'li heyet Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan çıkış yaptı

"DİĞER ÜLKELERE DE YARDIMLARI ARTIRMA ÇAĞRISI YAPIYORUZ"

Craft, burada yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın yerinden edilmiş kişilerin durumunu görmek ve endişelerini ifade etmek üzere kendisini Türkiye’ye gönderdiğini söyledi.

Yardımların Suriye içine ulaştırılması için sınırın açık kalmasının önemini belirten Craft, "İnsani yardımların ulaştırılması bu zor duruma sadece bir cevaptır ama esas olan kalıcı ateşkesin sağlanmasıdır." dedi.

Craft, ABD olarak Suriyelilere ulaştırılmak üzere 108 milyon dolarlık ek fon sağladıklarını açıkladı. Craft, "Diğer ülkelere de yardımları artırma çağrısı yapıyoruz." dedi.

ABD heyeti Suriye sınırında

"BU ESAD REJİMİNİN PLANLADIĞI BİR DURUM"

İnsani dramın sorumlusunun Esad rejimi olduğunu belirten Craft, "Bu Esad rejiminin planladığı bir durum. Bu çok acımasız ve vahşi. Rusya ve Esad rejimine bir an önce ateşkes ilan etmelerini istemeliyiz." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR YÜKÜ SIRTLANDI"

Türkiye’nin Suriyeliler için yaptığı yardımları da değerlendiren Craft, "Türkiye önemli bir yükü sırtlandığı ve Suriyelilerin ihtiyaçlarını karşıladığı için müteşekkiriz. (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan da Başkan Trump ile ülkelerimizin soruna bir çözüm bulması için görüşüyor. Bunun için de müteşekkiriz." diye konuştu.

ABD heyeti Suriye sınırında

"TÜRKİYE İNANILMAZ DERECEDE CÖMERT DAVRANIYOR"

İnsani İşlerden Sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock da BM olarak ABD’ye ve Türkiye’ye yardımları için teşekkürlerini iletti.

Lowcock, "Türkiye’nin kolaylaştırıcı rolü olmasaydı yardım faaliyetlerini bu şekilde yürütemezdik. Türkiye inanılmaz derecede cömert davranıyor." dedi.

İDLİB'E 100 TIR DOLUSU YARDIM

Mark Lowcock, Craft ile görüşmesinden önce gazetecilere yaptığı açıklamada ise Suriye’nin İdlib iline günde 50 tır dolusu insani yardım gönderdiklerini, bunu 100’e çıkardıklarını, bunu daha da artırmak için Türk yetkililerle görüştüklerini söyledi.

Lowcock, İdlib’e yönelik saldırılar nedeniyle son aylarda Afrin’e doğru büyük hareketlilik olduğunu, yüz binlerce kişinin İdlib’den kaçarak kuzeye yöneldiği bilgisini paylaştı.

ABD heyeti Suriye sınırında

BİRÇOK YAŞAM MALZEMESİ GÖNDERİLDİ

İnsani yardıma ihtiyacın büyük olduğunu ve yerlerinden edilen 1 milyona yakın kişinin yarıya yakınını çocuk ve bebeklerin oluşturduğunu belirten Lowcock, gönderilen yardım malzemeleri arasında çadırlar, gıda, ısınma gereçleri gibi malzemeler bulunduğunu aktardı.

Lowcock, şu ana kadar yerinden edilmiş kişilerin sadece yüzde 9’una yardım ulaştırabildiklerini söyledi.

BM: TÜRKİYE ÇOK İYİ İŞ BİRLİĞİ SERGİLİYOR

BM’nin İdlib’e yönelik yardımlarının yılda 1 milyar dolarlık bir program olduğunu vurgulayan Lowcock, bunun sürdürülebilir olması gerektiğinin altını çizdi. Lowcock, "Türk yetkililer tüm yardım dağıtım süreçlerinde aşırı derecede iyi bir iş birliği sergiliyor." diye konuştu.

ABD'li heyet, daha sonra Cilvegözü Sınır Kapısı'nda Hatay Valisi Rahmi Doğan ile görüştü.

ABD heyeti Suriye sınırında

"TÜRKİYE'YE MÜHİMMAT VE İNSANİ YARDIM VERMEYE HAZIRIZ"

Öte yandan, sınır kapısında sınırın sıfır noktasına gelen ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, "Türkiye'ye mühimmat ve insani yardım vermeye hazırız. Göçmenlerin İdlib'de kalması gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.