AB liderleri, göç anlaşması için Türkiye'ye 3 milyar euro verilmesi üzerinde anlaştı
AA

Batı ülkelerinin öncelikli politikalarından biri de, Suriye'deki iç savaşın başlamasıyla beraber hız kazanan mülteci akınından korunmak.

Bu kapsamda mülteclerin Avrupa'ya ulaşmasını önlemek için politikalar geliştiriliyor.

Konu Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen AB Liderler Zirvesi'nin en önemli gündem maddelerinden biri.

AB liderleri bu konuda,  AB Komisyonu'ndan Türkiye ve bölgedeki diğer ülkelerde bulunan Suriyeliler için sağlanacak finansmanla ilgili resmi teklifi gecikmeksizin sunmasını istedi.

LİDERLER 3 MİLYAR EURODA ANLAŞTI

Ayrıntılar zirvenin ilk toplantısından sonra ortaya çıktı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel açıklamalarada bulundu.

Merkel, AB liderlerinin Türkiye'ye göç anlaşması için yaklaşık 3 milyar euro verilmesinde anlaştığını açıkladı.

''TÜRKİYE'DEN YAPICI DAVRANIŞLAR BEKLİYORUZ''

Merkel, Gümrük Birliği’nin güncellenmesine ilişkin açıklamada bulunarak, “Gümrük Birliği çalışmalarına devam edeceğiz ve Türkiye’den de elbette yapıcı davranışlar bekliyoruz. Akdeniz'deki duruma ilişkin de bir iyileşme gördük.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya konusunda ise, bu ülke ile hangi koşullarda iletişim kurulacağının ve birlikte çalışılacağının ele alındığını ifade eden Merkel, Rusya ile diyalogların başlamasına ilişkin formatlar ve şartlar üzerine çalışıldığını belirtti.

''CESUR BİR ADIM ATILMASINI İSTERDİM''

Merkel, liderler düzeyinde hemen bir buluşma olmasına ilişkin bir anlaşma sağlanamadığına dikkati çekerek, "Ancak benim için diyalog formatının korunması ve bunun üzerinde çalışılması önemli. Şahsen, burada daha cesur bir adım atılmasını isterdim." diye konuştu.

''MACARİSTAN'DAKİ YASA İLE AB KOMİSYONU MEŞGUL OLACAK''

Zirvede Macaristan’daki eşcinsellik yasasına ilişkin tartışmaların yaşandığını belirten Merkel, “Burada hangi temel değerleri takip ettiğimizi hepimiz açıkça belirttik. Macaristan’daki yasa ile AB Komisyonu meşgul olacak." ifadelerini kullandı.

AB liderleri, göç anlaşması için Türkiye'ye 3 milyar euro verilmesi üzerinde anlaştı

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)