AB koronavirüse karşı 540 milyar euroluk paket hazırladı
AA

Fransa, İtalya ve İspanya gibi salgından en fazla etkilenen ülkeler, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin ortak borçlanma sistemi kurmasını talep ediyordu.

Ancak Almanya ve Hollanda'nın başı çektiği ülkeler ise buna sert biçimde karşı çıkıyordu.

Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı Bruno Le Maire ise, "Yazıklar olsun size, yazıklar olsun Avrupa'ya, utanın da bu şaklabanlık gösterisini durdurun." sözleriyle Almanya ve Hollanda'ya tepki göstermişti.

SONUNDA ANLAŞMA SAĞLANDI

Euro Grubu Başkanı Mario Centeno, AB üyesi ülkelerin maliye bakanlarının video konferans yöntemiyle bugün gerçekleştirdiği toplantı bitiminde, çalışanları, şirketleri ve ülkeleri koronavirüs etkilerinden koruyacak kapsayıcı bir kurtarma paketi üzerinde anlaştıklarını açıkladı.

AB koronavirüse karşı 540 milyar euroluk paket hazırladı

İSTİHDAMI KORUMAK İÇİN 100 MİLYAR EURO AYRILDI

Koronavirüs nedeniyle birlik ülkelerinde istihdamı korumak için 100 milyar euroluk yeni ücret destek programı kurulacağını belirten Centeno, sistemle ülkelerdeki kısa süreli çalışma programlarına mali katkı sağlanacağını anlattı.

İŞLETMELERE 200 MİLYAR EUROLUK KREDİ GARANTİSİ

Centeno, Avrupa Yatırım Bankası'nın (EIB) işletmelere 200 milyar euroluk kredi garantisi sağlamasına karar verdiklerini söyledi.

ÜYE ÜLKERE 240 MİLYAR EUROLUK DESTEK KREDİ PROGRAMI

Üye ülkelere mali destek vermek için Salgın Kriz Desteği adında yaklaşık 240 milyar euroluk bir kredi programı da kuracaklarına dikkati çeken Centeno, Avro Bölgesi üyesi ülkelerin söz konusu fonları sadece sağlık sektörü ve koronavirüs  tedavisi gibi alanlarda kullanabileceklerini ifade etti.

AB koronavirüse karşı 540 milyar euroluk paket hazırladı

ORTAK BORÇLANMA SİSTEMİ HALA GÖRÜŞÜLÜYOR

Centeno, toplantıda salgına yönelik uygulanan politikaların finansmanı için ortak borç enstrümanı (koronabono) kurulmasının da  gündeme geldiğine işaret ederek bu konuda çalışmayı sürdüreceklerini belirtti.,

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)