AB: Dağlık Karabağ'daki ateşkes tehlikeye atılmamalı
AA

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Dağlık Karabağ'daki son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

AB adına açıklama yapan Borrell, Ermenistan ve Azerbaycan arasında 9 Kasım'da varılan ateşkesten memnuniyet duyduklarını ifade etti.

"ATEŞKESİ TEHLİKEYE ATACAK EYLEMLERDEN KAÇININ"

Borrel, "AB, tüm taraflara daha fazla can kaybı olmasını önlemek için ateşkese sıkıca uymaya devam etmeleri çağrısını yapmaktadır. AB, tüm bölgesel aktörlere ateşkesi tehlikeye atacak eylem ve söylemlerden kaçınması çağrısında bulunmaktadır. AB ayrıca tüm yabancı savaşçıların bölgeden tamamen ve hızlıca çekilmelerini istemektedir." dedi.

Borrell, Dağlık Karabağ'daki soruna kapsamlı ve kalıcı bir çözüm bulunması için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubunun uluslararası formatına desteğini yineledi ve çözüme katkı sunmaya hazır olduklarını vurguladı.

"SAVAŞ SUÇLARI ARAŞTIRILMALI"

Bölgede işlenmiş olabilecek savaş suçlarının araştırılmasını da isteyen Borrell, "AB, aynı zamanda insani erişimin garanti edilmesi ile Dağlık Karabağ ve çevresinde yerlerinden edilmiş kişilerin gönüllü, güvenli ve kalıcı dönüşü için en uygun şartların oluşturulmasının önemini vurgulamaktadır." ifadesini kullandı.

AB: Dağlık Karabağ'daki ateşkes tehlikeye atılmamalı

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)