Yavuz Sondaj Gemisi, Karadeniz'e açıldı
ensonhaber.com

Türkiye'nin kendi kendine yetebilecek ülke olma stratejisi kapsamında enerji alanında atılan adımlar devam ediyor.

Karadeniz'de 540 milyar metreküp gaz bulunmasının ardından gazın çıkarılması, taşınması ve işlenmesi çalışmalarına hız verildi.

Bu kapsamda Yavuz Sondaj Gemisi, Karadeniz gazını karaya taşıyacak vanayı denize indirmek üzere sahaya çıktı.

Yavuz, gazı karaya taşıyacak vana ile birlikte Zongul'dak'tan Enerji Bakanı Fatih Dönmez'in de katıldığı törenle uğurlandı.

6 aylık bakım sona erdi

Dönmez, Yavuz'u uğurlama töreninde konuştu.

Dönmez, "Bugün de 6 aylık hazırlığın ardından Yavuz'u Karadeniz'deki ilk görevine uğurlayarak sahadaki faaliyetlerimize önemli bir ivme daha kazandırmış olacağız. Sakarya Gaz Sahası'ndaki üs tamamlamayı yürütmek için sistem ve ekipmanlar yüklendi. Yavuz'u birazdan açtığımız kuyuların deniz tabanındaki işlerini yapmak için sefere uğurlayacağız.

Yavuz Sondaj Gemisi, Karadeniz'e açıldı VİDEO

Yavuz Sondaj Gemisi, Karadeniz'e açıldı

Vanayı tabana indirecek

Kuyubaşı vanasını deniz tabanına indirmek için Yavuz'u uğurlayacağız. Fatih Gökçebey 1 kuyusunda keşif amaçlı sondajına Kanuni ise alt tamamlama için Türkali 5 lokasyonuna gönderdik.

"2023 için çalışma devam ediyor"

Yavuz da göreve başlayınca 3 gemi ile Karadeniz'deki faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Karadeniz gazını 2023'e yetiştirmek için Filyos'ta insanüstü çalışma devam ediyor. Bugün dünyanın en büyük inşaat projelerinden birisi burada yürütülüyor." dedi.

Yavuz Sondaj Gemisi, Karadeniz'e açıldı

Dönmez'in açıklamaları şu şekilde:

"Bu başarı 84 milyonundur"

"Aradan geçen 3 yılda ortaya koyduğumuz emeklerimizin sonucunda güzel neticeler aldık. Türkiye'nin kaderini değiştirecek doğalgaz keşfi ile önemli bir adım attık.

Bu işler bugünden yarına olan işler değil. Hem masada hem de sahada yapılan uzun süreli planların neticesidir.

Bu başarılar hepimizin, 84 milyonundur. Bu müjdeler bizimle birlikte gelecek nesillerin olacak. Burada bu işe kendini adamış bir ekip var.

İsimlerini tek tek sayamıyoruz. Onlar bu işin birer gizli kahramanları. Yazdıkları hikaye 2023, 2053, 2071'i kurgulayan başarı anahtarlarından birisi olacak inşallah.

Yavuz Sondaj Gemisi, Karadeniz'e açıldı

"Engeller bizi yıldırmadı"

Bir amaç için çıktık, bir sürü engelle karşılaştık yılmadık. Biz Fatih'le Yavuz'la Barbaros'la Türkiye'nin yarınlarına dümen kırmıştık.

Bu yoldan da geri dönmemekte kararlıyız. Cumhurbaşkanımızın iradesiyle 84 milyon vatandaşımızı maddi ve manevi katkılarıyla tüm zorlukları aşacağımızı biliyorduk.

Bütün varlığını ortaya koyan ekibe yürekten teşekkür ediyorum. Varsa mutlaka bulacağız dedik, Cenab-ı Hak yüzümüzü kara çıkarmadı. Bütün gayretimiz Karadeniz gazının ilk etabını 2023'te milletimizin hizmetine sunmak.

Bugüne kadar 8 kuyumuzun sondajını tamamladık, bir kuyuda arama devam ediyor. Türkali 1 ve 2 kuyularında alt tamamlamalarını tamamladık. Deniz etüt çalışmalarını da bitirdik. Gemilerimizde yoğun bir mesai harcıyoruz."

Yavuz Sondaj Gemisi, Karadeniz'e açıldı