Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gündeme ilişkin açıklamalar
AA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 8 gündür süren orman yangınlarıyla ilgili merak edilenleri açıkladı.

Erdoğan, muhalefetin uçak ve helikopter sayısındaki manipülasyonuna dikkat çekti.

"MUHALEFET AYRI BİR MÜCADELENİN İÇİNDE"

"Muhalefet sizinle beraber ayrı bir mücadelenin içinde." diyen Cumhurbaşkanı, yangınlara müdahale eden uçak ve helikopter sayılarını tek tek paylaştı.

"20 UÇAK, 56 HELİKOPTERİMİZ VAR"

Erdoğan konuyla ilgili, "Burada niye uçak ve helikopter yok gibi yalan terörü estiriyorlar. 16 uçak var. Bugün gelenlerle 20'ye çıktı. 56 helikopter var." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gündeme ilişkin açıklamalar

"ÖDEMELERİN HEMEN BAŞLATILMASI TALİMATINI VERDİK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın diğer açıklamaları ise şu şekilde:

"Öncelikle son günlerde yaşadığımız bu orman yangınlarında ve sellerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum. Selin ardından hemen Rize'ye gittik. Vatandaşlarla bir araya geldik. Günü birlikte olsa Rize'den Arhavi'ye geçtik. Oradaki vatandaşlarımızla bir adeta miting türü buluşmamız oldu. Gerek esnaf gerek oradaki selin oradaki istila ettiği evlerin durumu üzücüydü. Valilerimize zarar tespitlerinin yapılması yönünde talimat verdik. Hem ayni hem nakdi yönde hızlı hareket etmek için. Valilerimizden gerek Artvin gerek Rize'de hızlı hareket etmelerini istedik.

Ödemelerin hemen başlanması talimatını verdik. Anında konut yapım işine de başlayalım istedik. 1 yıl içerisinde de TOKİ olarak bu konutları bitirip, Arhavi'de buradaki konutların sahiplerine konutlarını teslim edeceğiz.

"187 YANGINDAN 15'İ DEVAM EDİYOR"

Yangında sekizinci gün. Tüm şiddetiyle devam ediyor. Yangında otellerde kalanlar var. Tahliye çalışmalarını gerçekleştirdik. Denizden ve karadan tahliye çalışmalarını yaptık. Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de orman yangınlarında büyük artış yaşandı. Burada siyasete yer olmamalı. Düşünün ki, 8 gün içinde 187 yangın çıktı. 187 yangından 15'i devam ediyor. Bunların çoğu kontrol altında.

Bölgedeki Termik Santral yanma tehdidiyle karşı karşıya. Helikopterler ve uçaklar söndürme çalışması yaptı. Şu anda 3 bakanımız oradalar. Aşırı rüzgar olmasa söndürmek kolay olacak. Söndürürken bir taraftan da rüzgar tehdidiyle karşı karşıyasınız. Ama biz sadece bunlarla mücadele etmiyoruz.

TOPLAM UÇAK SAYISI 20'YE ÇIKTI

Muhalefet sizinle beraber ayrı bir mücadelenin içinde. Burada niye uçak ve helikopter yok gibi yalan terörü estiriyorlar. 16 uçak var. Bugün gelenlerle 20'ye çıktı. 56 helikopter var.

Devlet olarak bizim görevimiz nedir? Devlet olarak görevimiz, tarım, orman ve hayvancılık, bütün bu ormanların bakımı, ıslahı; yangınların söndürülmesi birinci sorumluluğumuz. Yerleşim yerlerindeki yangınların sorumluluğu ise büyükşehir belediyelerine aittir.

Antalya Büyükşehir Belediyesi birinci derecede sorumludur. Muğla, İzmir ve Aydın'da belediyelerin birinci sorumluluğudur. Bunlar 'Hayır bizim sorumluluğumuz yok' diyemezler. Açsınlar yerel yönetimlerle ilgili yasayı iyice incelesinler. Şu an napıyorlar? Biz orman yangınlarıyla mücadelemizi sürdürüyoruz. 8 şehidimiz var.

"RUSYA BİZE 3 UÇAK, 4 HELİKOPTER GÖNDERDİ"

2002'de su ikmal aracı hiç yoktu. 2021'de 2081 adet su ikmal aracı var. İlk müdahale aracı 2002'de yok. 2021'de 2170 adet var. 2002'de 14 adet 21 ton kapasiteli uçak var. 2021'de 682 adet bu noktada iş makinesi var.

Bütün bunlarla beraber yangınla mücadeleyi sürdürüyoruz.

Bugün dünya adeta yangın tehdidi altında. ABD, Rusya yanıyor. Kanada yanıyor. Kimse kalkıpta Rusya niye yanıyor? demiyor. Diyemez. Rusya'da yangın varken, Putin bize o halde 3 tane uçak, 4 helikopter gönderdi.

AFETZEDELERE NASIL DESTEK OLUNACAK?

Öncelikle az önce Elazığ'ı gördünüz. Onun öncesinde Van var. Birçok depremle karşı karşıya kaldık. Bütün yıkılan yerleri sıfırladık. TOKİ ile yepyeni konutlar yaptık, vatandaşlarımıza verdik. Son 19 yılda afetlerle mücadelede profesyonel yaklaşım sergiledik. Yangın ortamında bile 'Başkanımıza güveniyoruz' diyorlar.

Bu depremden sele birçok hadisede tecrübe ettik. Bu tecrübe neticesinde afet bölgesindeki birçok çalışmayı hızlı şekilde yürütebiliyoruz. Bir yandan da hasar tespit çalışmalarını sürdürüyoruz. Zaman kaybımız yok.

Biz şunu da yapıyoruz; hemen evini bul, eve yerleş. Kiranı da biz ödeyeceğiz. 50 bin liralık da evin içini donatmak için destek vereceğiz. Muhalefetin bundan haberi var mı? Ben gerekli talimatları verdim. Evin içini hemen donatacaksınız. Ayni de olur nakdi de. Vatandaş bunu gördüğünde bile 'Evim yandı gitti ama devlet benim yanımda yerimi aldı' der.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gündeme ilişkin açıklamalar

YANGINLAR ŞU AN DÜNYANIN MÜCADELE ETTİĞİ BİR TERÖR TEHDİDİR

Yerleşim bölgelerindeki yangın vesairelerin sorumluluğu kimin? O da oradaki büyükşehir belediyelerinin sorumluluğundadır. Orman yangınları şu an tüm dünyanın mücadele ettiği Covid-19 gibi uluslararası bir tehdittir, hatta bir terör tehdididir.

TÜRKİYE'DE MUHALEFET YALAN TERÖRÜ VAR

Türkiye'de 'yalan terörü' var mı, var. Kim yapıyor, muhalefet. adına birileri 'algı operasyonu' diyor ama bunun adı aslında yalan terörüdür. Biraz dürüst ol, samimi ol. Bir tespitin varsa bunu dürüst yap. Dürüst yap da adam sansınlar, biz de bir şeyler kapalım. Ama böyle bir şey maalesef yok.

CANLI HAYVAN SAHİPLERİNE ÖDEMELERİNİ YAPACAĞIZ

Muhalefetin yaptığı yalan terörüdür. Bir tespitin varsa dürüst yap. Dürüst yap da adam sansınlar, biz de oradan bir şeyler kapalım. Hırvatistan yanıyor. Bizim de ciğerimiz yanıyor. Televizyonda konuşuyorlar, 'canlılar yandı' eyvallah. Yahu yangın olur da ormandaki canlılar yanmaz mı? Biz bu canlıların sahiplerine hepsine ödemelerini yapacağız. Bunun çalışmaların talimatını valilerimize verdik. Vatandaşımızın yaylalarda, benim yörük kardeşlerimin geçim kaynağı o. O olacak ki, peynirini yapacak, çökeleğini yapacak.

BUNDAN SONRA DA FİDAN DİKMEYE DEVAM EDECEĞİZ

19 yıl içerisinde 5 milyon 400 bin ağaç diktik biz. Hala da dikmeye devam ediyoruz. Veysel Bey döneminde diktik, Bekir Bey döneminde dikiyoruz. Yanan yerler böyle kel mi kalacak? Belli bir süre var. O süre dolmadan dikimi yapamıyorsunuz. Birçok yerde daha çok ağaç dikimini teşvik ediyorum. Bir an önce yetişmiş ağaçlarla görülmeye değer hale gelsin. Bazı yerlerde okul çocuklarımızla fidanları dikiyoruz. Bundan sonra bunu yapmaya devam edeceğiz.

ŞU BELAYI DEF ETTİKTE SONRA ADIMLARI ATACAĞIZ

Arkadaşlarımızla, heyetlerimizle, ziraat mühendisi arkadaşlarımızla daha ne gibi çalışma yapabiliriz noktasında daha başarılı oluruz bunları da konuşmanın faydasına inanıyorum. İnşallah şu belayı defettikten sonra atacağımız adımlar bunun üzerine olacaktır. İnşallah bunun adımlarını atacağız.

BU YANGIN BİZİM TARİHİMİZDE OLMUŞ YANGIN DEĞİL

'Bir helikopter, uçak gördüysem namerdim' diyor. Hiç şüphen olmasın, öylesin zaten. Sen bunları konuşurken arkandan helikopter, uçak geçiyor. Sadece gece saatler hava kararınca uçak ve helikopterler maalesef çalışamıyor. Uçaklar geliyor azami 10 saniyede depoyu dolduruyor, ondan sonra nereye dökecekse suyunu döküyor ve tekrar gidip depoyu doldurup geliyor. Bunlar amfibi uçaklardır. Bir de tanker uçaklar var. Depo çok daha büyük. O havalimanında depoyu dolduruyor. Sonra gelip söndüreceği yere boşaltıyor. Farklı helikopterlerimiz var. Özellikle bizim yangın göletleri diye hazırladığmız göller var. Oradan rahatlıkla suyu alabiliyor. Bu iş bir CHP zihniyetinin işi değildir. 19 yılda inşa ettiğimiz bir süreçtir. Şunu bilmemiz lazım ki, gerçekten bu yılın yangını bizim tarihimizde olmuş bir yangın değil. Hatay böyle olmadı. Şu anda 8. gündeyiz, Amerika'da 2 ay sürüyor.

SANTRALLER BÜTÜN O BÖLGENİN İHTİYACINI KARŞILIYOR

Şu anda termik santral tehlikesiyle karşı karşıyayız. Şimdi Yatağan, Kemer santrali sıradan santraller değil. Bütün o bölgenin enerji ihtiyacını karşılıyor. Tabloya bakıyorsunuz. Kanada 2 milyon 750 bin hektar yanıyor. ABD neredeyse 1,5 milyon hektar yanıyor. İspanya ortada. Bütün bunlar ortada iken bunların bu kadar neşelenmesini anlamak mümkün değil.

ARTIK THK'DAKİ UÇAKLARIN DURUMU İŞ GÖRÜR OLMAKTAN ÇIKMIŞ

THK'ya bunlar talip olmuşlar. THK 1985'den itibaren Orman İdaresine bedeli karşılığında uçakla yangın söndürme hizmeti vermiş. Orman oradan hizmet alımı yapıyor. Yoksa THK Orman'ın değil. Orman İdaresi ile yapılan sözleşmelere göre bu uçaklar kullanılıyor. Mesela 3 uçak pert olmuş vaziyette. Artık THK'daki uçakların durumu iş görür olmaktan çıkmış. Teknk şartnameye uymadığından teklif verilmiyor. Bu yıl THK helikopterle yangın söndürme ihalesine katılır inşallah. Ancak ihaleyi daha uygun bir teklif veren özel bir şirket almış vaziyette.

RUSYA'DAN ÜÇ UÇAK KİRALADIK

Rusya'dan 3 uçak kiraladık. Bu sayıyı arttırma durumumuz olacak. Çok amaçlı uçaklardan alma durumumuz sözkonusu olabilir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gündeme ilişkin açıklamalar

SÖNDÜRME ÇALIŞMALARINDA EN ÖNEMLİSİ AZERBAYCAN

Sayı bildiğim kadarıyla 50'nin üzerinde. Uluslararası devlet ve kuruluşlar desteklerini bildirdiler. Hepsine bir kez daha şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. En önemlisi Azerbaycan. 200'e yakın itfaiyecisini, yangın söndürme helikopteri ve çok sayıda askeri ile mücadele ediyorlar. Şimdi sayın Aliyev bir tane amfibi uçağından bahsetti. Onun da gelmesiyle uçak noktasındaki durumumuz çok daha farklı olacak. Rusya'dan 5 uçak ve 3 helikopterle yangın çalışmalarımız devam ediyor. İran, Ukrayna, Hırvatistan uçak gönderdi.

KAPALI MARAŞ'LA İLGİLİ OLARAK TOPLANTI DÜŞÜNÜYORUZ

Gittiğimizde hava yağışlıydı. Orada sinyali verdik. Malum ülkeler, kuruluşlar hepsi tehditlere başladılar. Bu arada Cenevre buluşması oldu. Sağolsun Ersin Bey dik durdu. Orada 'iki eşit egemen devlet' dedik. Bundan dönüş yok. Biz bir 50 yıl daha bekleyemeyiz. O da bitti. Şimdi AB'de biraraya geldiğimiz yetkililer 'geriyor' diyor. Neyi geriyor? Biz Annan'la bir araya geldik. Orada bize ne dendi? Referandum yapalım, neticesinde durum ne çıkarsa ona eyvallah. Kuzey evet, Güney hayır dedi. O günden bu güne Kuzey'i AB maalesef hep yalanla oyalamıştır, taahhütleri yerine getirmemiştir. İdari ve mali desteklerin hiçbirini vermemiştir. Şu anda hala Kıbrıs'ı oyalıyorlar. Şu anda tanıyan kim var? Sadece biz varız. Bundan sonraki süreçte ne olur? Onu da zaman içerisinde göstereceğiz. Şu anda kapalı Maraş açıldı. Orada uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa o adımları atarız. Bu konuda da yetişmiş çok güçlü insanlarımız var. Belki de sonbahar gibi bir uluslararası toplantıyı düşünüyoruz. Bunu da bir üniversitemiz vasıtasıyla yapacağız. Bu toplantıyla beraber işin performansını daha da arttırmayı düşünüyoruz.

VATANDAŞLARIMIN AŞI OLMALARI KONUSUNDA RİCA EDİYORUM

Vaka sayılarında artış var. Yeni varyantları da bir tehdit. Ülkemizin sağlık sisteminin gücü ile geldiğimiz nokta iyi bir nokta. Toplam aşı 75 milyonu bulmuş vaziyette. Aşılama en etkin ve yaygın bir koruma yöntemi. Tüm vatandaşlarıma kendilerinin ve sevdiklerinin sağlığını korumaları için aşı olmalarını rica ediyorum. Şu anda Biontech aşısıyla ilgili sıkıntı yok. Sağolsun Uğur Hoca peyderpey göndermeye devam ediyor.

TURKOVAK AŞISINDA FAZ 3 ÇALIŞMALARINA GELİNDİ

Turkovak'ın faz 1 ve faz 2 çalışmaları başarıyla tamamlandı. Şimdi faz 3 safhasında. Evrensel standartlarda yürütülüyor. Üç hastanemizde başlatılan faz 3 çalışmasının ilk etabı tamamlandı. Turkovak faz 3 çalışmasına vatandaşlarımızın e-nabızdan gönüllü olmaya devam ediyorlar. En kısa sürede acil kullanım onayı almayı ve yurt çapında yaygın aşıya geçmeyi hedefliyoruz.

KOVİD 19 AŞILARINDA ZORLAMADAN YANA DEĞİLİM

Ben zorlamadan yana değilim. Bilim Kurulu bir çalışma yapacaktır. Burada gönüllülük esasına dayanarak süreci işletmek en esaslı olandır. Gönüllülük esasına dayandırmak hayrolacaktır.

2023 YILINDA GAZIN İLK FAZ ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Geçen yıl Ağustos ayında Sakarya sahasında doğalgaz keşfinin ilk müjdesini vermiştik. Bunu geçen yıl Ekim'de 85 milyar metreküplük keşfimiz, bu yıl Haziran'da üçüncü keşfimizi duyurduk. Toplamda 540 milyar metreküp keşfine ulaşmış olduk. Karadeniz'de 6 kuyu açtık. Yeni doğal keşifleri için arama faaliyetleri devam ediyor. Kendi gemilerimiz ve insan kaynağımızla yapıyor olmamız bizim için en önemli avantaj. Deniz tabanı doğalgaz üratim tesisleri kurulacak, karada tesisler inşa edilecek iki üniteyi birbirine bağlayacak olan boru hattı yapılacak. İlk etapta 10 kuyu için hazırlıklara başlandı. Deniz tabanında kullanılacak boruların imalatına başlandı. 2023 yılında gazın ilk faz üretimi gerçekleştirilecek.

RABBİM DİĞER EVLATLARINI BEKLEYEN ANNELERE DE NASİP ETSİN

Hacile anneyle başlayan süreç çok önemli bir süreç. Ayşegül kardeşimin o imanı ana yüreği gibi. Her şeyi dağları devirircesine. Hacile ananın keza öyle. Ramazan'da bir iftar yaptık. O iftarda da duruşlarını gördüm. Bir kere bunların gözünde ümitsizlik yoktu. O çadırın içerisinde yaz kış demeden durdular. Bekleyişlerini sürdürdüler. Malum o terbiyesizler bunlara karşı gösteriler yapıyorlar falan. Ama bunların hiç umrunda değil. Rabbimde teker teker kapıları açtı. Taşlar yerinden oynadı, söküldü. Artık evlatlarına kavuşmaya başladılar. Bana telefonda 'kurbanı keseceğim, halaylarla karşılayacağız' dediler. Rabbim evlatlarını bekleyen diğer annelere de bunu nasip etsin inşallah.

METE DÜNYADA BİR NUMARA OLDU

Mete'ninki şu yönüyle bizi çok duygulandırdı. Biz bir tarihi akışın içerisinden geliyoruz; Osmanlı. 100 yıl geriye gittiğinizde Osmanlı'nın savaşlarında yay, ok çok çok anlamlı. Mete bununla dünyada bir numara oldu. Bu bizi ciddi manada duygulandırdı. Bu başarısının devamını özellikle temenni ediyorum. Çok da sempatik, öyle bir özelliği var maşallah. Allah annesine, babasna bağışlasın. Oğlum Bilal'in de okçuluk noktasında gayretleri var. O da Dünya Etnospor'un başkanı. Bir çok Mete'ler olsun. Altınların sayısı daha da inşalla artsın. Güreşte özellikle beklentimiz daha farklıydı. Bu noktada biraz üzüntümüz oldu. Jimnastikte beklentimizin dışında gelişme oldu. Temennimiz odur ki, inşallah önümüzdeki süreçte de jimnastikte de aşmış oluruz. Boksta gerek Busenaz Çakıroğlu, Busenaz Yıldız, her ikisinin finale yürümesi hakikaten çok çok anlamlı. Kızlarda böyle bir başarı, altına yürüyüş şansını arttırdı. Altını getirirlerse Türkiye olarak klasmanda iyi bir yere tırmanırız. Finalde altınları kaptılar mı iş bizim için iyi yere tırmanacağız. Jimnastikte maalesef istediğimiz neticeleri alamadık. Ferhat bronz aldı. 7 sporcumuz vardı. İş o noktada değişti.

FİLENİN SULTANLARI GERÇEKTEN SULTANLIK YAPTILAR

Filenin sultanları bize gurur yaşattı ancak son anda. Güney Kore'yi küçümsedik mi acaba? Öndeydik, son anda elimizden kapıp götürdüler. Filenin sultanı gerçekten sultanlık yaptılar. Bu hocayı inşallah bırakmayacak. Zaten damat da olduğu için herhalde kızımızı bırakıp bir yere gitmez herhalde.

BURADAN ÇIKARACAĞIMIZ MADALYA SAYISI ÇOK OLABİLİR

Olimpiyatlarda futbolun esamisi okunmuyor. Olimpiyatlar bireysel sporun öne çıktığı buluşma. Dolayısıyla bizim bireysel spora önem vermemiz gerekecek. Yüzmede bütün madalyaları topluyorlar, getiriyorlar. Bizim buna eğilmemiz lazım. Buradan çıkaracağımız madalya sayısı çok olabilir. Çin süratle bir yere gidiyor. Öyle ülkeler var ki, bizim onda birimiz bile değil ama bireyselde netice alıyorlar. Demek ki daha farklı çalışma yöntemlerine çalışmak lazım. Bizim voleyboldaki teknik direktörümüzün bu ekibi nasıl kurduğu üzerinde bazı şeyler anlattılar. Ne kadar doğru, yanlış bilmiyorum. Hocayla bir konuşacağız, 'ne yapmamız lazım, anlat bakalım' diye. Bir de çok devşirme var.


Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)