Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya lideri Putin ile telefonda görüştü.

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Türkiye-Rusya ilişkilerinin yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşı başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı.

Erdoğan, Putin'le daha önce Suriye'nin kuzeyindeki terör yuvalanmalarına karşı hayata geçirilmesinin sinyallerini verdiği sınır ötesi harekatla ilgili konuştu.

Putin'e Suriye mesajı

Suriye’de terör örgütü PKK/YPG’nin Türkiye’ye ve Suriyeli sivillere yönelik saldırılarının sürdüğüne dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekim 2019’daki mutabakatta yer alan Türkiye sınırından itibaren 30 kilometre derinliğinde terörden arındırılmış bölgenin oluşturulamadığını söyledi.

Erdoğan, bu bölgelerin güvenli hale getirilmesinin zorunluluk olduğunu belirtti.

"İstanbul'da iki ülke ve BM'yi bir araya getirmeye hazırız" mesajı

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Rusya ile Ukrayna arasında barış zemininin en kısa sürede yeniden oluşturularak, savaşın olumsuz etkilerini en aza indirecek ve güven inşa edecek adımlara ihtiyaç olduğunu belirtti.

Erdoğan, her iki tarafın ilke mutabakatı sağlanırsa İstanbul’da Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler ile bir araya gelmeye ve muhtemel gözlem mekanizmasında rol üstlenmeye hazır olduklarını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüştü

Görüşmeye ilişkin Kremlin'den yapılan açıklama

Kremlin Basın Servisi tarafından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Putin ve Erdoğan'ın Ukrayna'daki son durumu ve Karadeniz ve Azak Denizi'nde güvenli gemi trafiğinin sağlanması konularını ele aldığı belirtildi.

Açıklamada, "Başta ekonomi ve ticari alanda ikili işbirliği konusunda derinlemesine bir görüş alışverişinde bulunuldu. Görüşmede ayrıca Rus-Türk Hükümetlerarası Komisyon Eşbaşkanı ve Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak'ın başkanlığındaki heyetin yakın zamanda Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretin sonuçları ele alındı. Enerji, ulaşım ve turizm alanları da dahil olmak üzere karşılıklı yarar sağlayan bağların daha da güçlendirilmesi bağlamında liderler yeni temaslar üzerinde anlaştılar" denildi.

"Putin, Rus tarafının Türk ortaklarla koordineli olarak malların denizden engelsiz geçişini kolaylaştırmaya hazır olduğunu kaydetti"

Rusya ve Ukrayna'da küresel gıda krizine karşı koordineli bir çalışmayla ihracat gerçekleştirilebileceği vurgulanan açıklamada, "Ukrayna'daki durum görüşülürken, Karadeniz ve Azak Denizlerinde güvenli seyir sağlanması, sulardaki mayın tehdidinin ortadan kaldırılması konularına vurgu yapıldı. Vladimir Putin, Rus tarafının Türk ortaklarla koordineli olarak malların denizden engelsiz geçişini kolaylaştırmaya hazır olduğunu kaydetti. Bu aynı zamanda Ukrayna limanlarından tahıl ihracatı için de geçerlidir" ifadeleri kullanıldı.

Putin, Batı'nın yaptırımlarına gösterdiği tepkiden bahsetti

Açıklamanın sonunda Putin'in Batı yaptırımlarına gösterdiği tepkiden de bahsedilerek, "Batılı ülkelerin dar görüşlü mali ve ekonomik politikaları sonucunda ortaya çıkan küresel gıda pazarındaki sorunlar ışığında Moskova'nın ilgili Rusya karşıtı yaptırımların kaldırılması durumunda önemli miktarda gübre ve tarım ürünü ihraç edebileceği teyit edildi" denildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüştü