Hazine ve Maliye Bakanlığı artan konut fiyatlarını yakından takip edecek

Hükümet, vatandaşın konut almasını desteklemek için ortaya koyduğu yüzde 0,89 ve 0,99 faizle konut finasman paketini açıklanmasının ardından, konut fiyatı artışa geçti.

Alım-satım ve kiralama işlemleri yakın takibe alındı

Gayrimenkulde yaşanan aşırı artışların üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı, alım satım bedeli ve kira gelirleri konusunda düğmeye bastı.

Sahadaki uygulama nasıl

Haksız fiyat oluşumları ile mücadele kapsamında yürütülen çalışmalarda uygulama şöyle olacak:

Bir kişi konut satın alıp tapuya gittiğinde alım-satım yaptığı rakamı tam olarak beyan ediyor mu önce bu kontrol edilecek.

(Konut 500 bin liraya alınmış olsun.)

Konutun KDV'si ödeniyor. Bu 150 metrekareye kadar olan konutlarda yüzde 8 olarak açıklanmıştı. 150 metrekareyi geçenlerde aradaki fark için yüzde 18 ödeniyordu. Alınan dairenin 150 metrekareyi geçmediğini düşünelim. Konutun KDV'si 90 bin lira oluyor)

Konutun tam bedeli doğru beyan edildiğinde bu rakamın yüzde 2'si alıcıdan yüzde 2'si de satıcıdan olmak üzere tapu harcı ödeniyor.

(Tapu harcı 500 bin liralık konut için 10 bin lira oluyor)

Bu hesaplamaya göre eğer gayrimenkulu alan ve satan gerçek değeri gösterirse 500 bin liranın dışında 90 bin lira KDV ve toplam 20 bin lira da tapu masrafı ödeyecek. Ancak gerçek değerin altında bir değer gösterirlerse daha düşük rakamlar verilecek. Böylelikle de devlet zarara uğratılmış olacak.

İşte şimdi Bakanlığın aldığı bu kararla hem fahiş fiyat artışı hem de konutun değerinde gösterilip gösterilmediği masaya yatırılıyor.

Beyan

İnternet sitelerine bilgi verilmesi zorunluluğu getiriliyor

Yükselen gayrimenkul fiyatları ve konut kiraları üzerine harekete geçen Bakanlık, vergiyi doğuran olay ve işlemlerin cari dönemde tespiti ve gerekli önlemlerin alınması için yapılan çalışmaları destekleyecek bilgilere daha kolay ulaşmak üzere internet ilan sitelerine bilgi verme zorunluluğu getirecek. Söz konusu bilgi alımına yönelik Bakanlık tebliğ yayınlamaya hazırlanıyor.

Vergi Usul Kanunu'na göre, gerçek ve tüzel kişilerin vergilendirmeye ilişkin olaylarla ilgili olarak Bakanlık veya vergi dairesince kendilerinden yazıyla istenilen bilgileri vermeleri gerekiyor.

Yapılması planlanan düzenleme ile menkul ve gayrimenkullerin satışı veya kiralanması için internet sitelerine verilen ilanlara ilişkin bu sitelerden kapsamlı bilgi alınacak.

Veriler risk analizine tabi tutulacak

Söz konusu bilgiler, vergi mevzuatı çerçevesinde incelenerek risk analizine tabi tutulacak ve gerekli işlemler yapılacak.

Alım satım bedelinin düşük beyan edilip edilmediğine bakılacak

Gayrimenkulün satışı sırasında beyan edilen değerlerin tapu harcı yönünden de incelenmesine başlanırken alım satım bedelinin düşük beyan edilip edilmediğine yönelik çalışmalar sürdürülüyor.

Harç matrahı kontrol edilecek

Bu kapsamda Bakanlık, ilk aşamada 2019 ve 2020 yıllarındaki satışları ele alırken harç matrahının doğru beyan edilip edilmediğine yönelik incelemeler de devam ediyor.

Banka kredisiyle beyan kıyaslanacak

Söz konusu yıllara dair banka kredisi bilgilerinden hareketle yapılan analizler sonucunda, kredi kullanarak gayrimenkul alan ve kredi tutarı ile beyan edilen harç matrahı arasında fark bulunan mükellefler Bakanlıkça tespit edildi.

7 bin kişi izaha davet edilecek

Kredi tutarı ile gayrimenkulün alış bedeli arasında önemli farklar belirlendi. Bu farkların bazı satış işlemlerinde beyan edilen tutarın 40 katına ulaştığı görüldü.

Bu çerçevede, ilk aşamada yaklaşık 7 bin kişi hakkında "izaha davet" işlemi yapılacak ve ödenmeyen harçların tahsili yoluna gidilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı artan konut fiyatlarını yakından takip edecek