Ankara Kalesi'nde restorasyon çalışmaları sürüyor

Başkent'in simgesi olan Ankara Kalesi'nde başlatılan sağlıklaştırma çalışmaları devam ediyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı, Ankara Kalesi "İç kale 1. ve 2. Etap Sokak Sağlıklaştırma Projesi" çerçevesinde 70’i tescilli 148’i ise tescilsiz toplam 218 konutun restorasyon çalışmalarını başlatmıştı.

Evlerin özgün dokusu korunuyor

Ankara Kalesi’nde ihalesi tamamlanan 3. Etap projelendirme çalışmalarına devam eden ABB, evlerin özgün dokusunu korumaya özen gösteriyor.

"Hiç kimseyi yerinden yurdundan etmiyor ve mağdur etmiyoruz"

Ankara Kalesi’nde evleri bulunanları herhangi bir yere nakletmeden restorasyon çalışmalarını başarıyla yürüttüklerini belirten Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, "Ankara Kalesi’nde, Başkent’te yaşamış tüm kültürleri görmek mümkün. Bugünkü yoğun kentleşmenin getirdiği insan ilişkilerinin, gelenek göreneklerinin, sosyal alışkanlıkların hemen hemen yok olduğu bu toplumsal yapıda, Ankara Kalesi’ne geldiğiniz zaman geçmişin tüm izlerine rastlayabilirsiniz. Biz burayı yaparken klasik bir yapı restorasyonu, yapılar dizisi restorasyonu, bir mahalle restorasyonu olarak görmüyoruz. Burada var olan özgün dokuyu kullanıyoruz. Bir diğer önemli husus da burada yaşayan hiç kimseyi yerinden yurdundan etmiyor ve mağdur etmiyoruz. Türkiye, Venedik Tüzüğünün resmi bir parçasıdır.

Ankara Kalesi'nde restorasyon çalışmaları sürüyor VİDEO

Ankara Kalesi'nde restorasyon çalışmaları sürüyor

"Ankara Kalesi’nin tarihi özelliği korunmuş olacak"

Biz de Venedik Tüzüğüne uygun bir çalışma başlattık. Bu çalışmalar sonucunda Ankara Kalesi’nin tarihi özelliği korunmuş olacak. Restorasyonu yaparken hiç kimseden katkı payı adı altında hiçbir ücret de talep etmiyoruz. Toplam 218 konutumuz var. 5 yılın sonunda Osmanlı Dönemi’nden kalan Ankara Evlerini restore etmiş olacağız. Halk arasında Sakalar ve Yahudi Mahallesi olarak bilinen ve bugünkü adıyla Hacettepe Mahallesi, Ulus tarihi kent merkezindeki önemli bir doku. Döneme ait bir Sinagog da var burada. Bu mahallenin yaşatılması ve korunması belediyemiz sorumluluğunda değil, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ilgileniyor ama Büyükşehir Belediyesi olarak süreci yakından takip ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Yeni cazibe merkezi olmak için gün sayıyor

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi, Ankara Kalesi’ndeki iyileştirme çalışmalarıyla Başkent turizmine artı değer kazandırmayı da hedefliyor.

Eski tarihi Ankara Evlerini aslına uygun olarak ve tarihi dokusuna zarar vermeden titizlikle restore eden ABB, Ankara Kalesi’ni yerli ve yabancı turistler için yeni bir cazibe merkezi hâline dönüştürmeyi de amaçlıyor.

Ankara Kalesi'nde restorasyon çalışmaları sürüyor

Ankara Kalesi'nde restorasyon çalışmaları sürüyor