Türkiye'nin doğalgaz depolarındaki doluluk oranı yüzde 100'e ulaşacak

Dünyada arz kısıtları nedeniyle enerji krizinin yaşandığı bu dönemde, kış öncesi yer altı doğalgaz depolama tesislerinin doluluk oranının en yüksek seviyeye çıkarılması kritik önem taşıyor.

Dünya enerji krizinin eşiğinde iken ve stoklarındaki doğalgaz azalırken Türkiye'nin doğalgaz depolarındaki doluluk oranının bu ay içinde yüzde 100'e ulaşacağı gündeme geldi.

Tuz Gölü Yer Altı Doğalgaz Depolama Tesisi maksimum seviyede

Tuz Gölü Yer Altı Doğalgaz Depolama Tesisi'nde kış öncesinde doluluk oranı maksimum seviyeye ulaştı.

Silivri Yer Altı Doğalgaz Depolama Tesisi bu ay içinde yüzde 100 dolu olacak

Doğalgaz depolama kapasitesi 3,2 milyar metreküpten 4,6 milyar metreküpe çıkarılan Silivri Yer Altı Doğalgaz Depolama Tesisi'nin de bu ay içinde yüzde 100 doluluk oranına ulaşması planlanıyor. Böylece, Türkiye'nin iki yer altı doğalgaz depolama tesisinde toplamda 5,6 milyar metreküp doğal gaz depolanmış olacak.

Depolardaki gaz Türkiye'nin yıllık doğalgaz tüketiminin yaklaşık yüzde 10'una karşılık gelecek.

doğalgaz

Doğalgaz depolama tesislerinde faaliyet tam gaz devam ediyor

Öte yandan, Tuz Gölü Yer Altı Doğalgaz Depolama Tesisi'nde kapasite artırma çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar tamamlandığında, tesisin toplam depolama kapasitesi 5,4 milyar metreküpe çıkacak.

AA'nın haberine göre, Tuz Gölü tesisinin kapasite artışının tamamlanmasıyla, Türkiye doğalgaz tüketiminin yaklaşık yüzde 20'sini depolayabilir hale gelecek.

Kışa hazırız

ADG Anadolu Doğalgaz Danışmanlık Müdürü Gökhan Yardım, Tuz Gölü deposunda şu anda geçen seneyle birbirine yakın miktarda gaz olduğunu belirterek, "Benim hesaplarıma göre eylül başı itibarıyla Silivri Yer Altı Doğalgaz Depolama Tesisi yüzde 100 doluluk oranına yaklaşmıştı. Bu tesis geçen yıla göre çok daha iyi durumda ve kışa hazır." dedi.