Mustafa Varank: Yeni nesil teknolojilerde dünyayı yönlendiren ülke olmayı hedefliyoruz
DHA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bilişim Vadisi Dijital Animasyon ve Oyun Üretim Merkezi (DIGIAGE) tarafından düzenlenen "Oyun Senaryosu Geliştirme Kampı"na video konferans yöntemi ile katılarak; elektrikli mobilite araçlar, dijitalleşme, uzay ve fırlatma teknolojileri, yapay zekâ ve otonom sistemler gibi yeni nesil teknolojilerde dünyayı takip eden değil yönlendiren bir ülke olmayı hedeflediklerini belirtti.

"EN ÖNEMLİ AŞAMA FİKRİ SENARYOYA DÖNÜŞTÜREBİLMEK"

Bakan Varank, bir oyunun aslında en önemli aşamasının fikrin senaryoya dökülebilmesi olduğunu belirterek, "Fikrinizi gerçeğe dönüştürebilmek, başkalarına aktarabilmek teknik bilgi ve donanım da gerektiriyor. Bu bilinçle Bilişim Vadisi bünyesinde DIGIAGE'yi kurduk. DIGIAGE ile sinema, animasyon ve oyun sektörlerinde yıllardır eksikliği hissedilen özgün fikirleri, rekabet edebilir senaryoları ve güçlü dijital içerikleri üretecek insan kaynağını yetiştirmeyi hedefliyoruz. İşte bu yıl dördüncüsünü organize ettiğimiz 'Oyun Senaryosu Geliştirme' temalı kampımız bu amaç doğrultusunda atılmış önemli bir adım." dedi.

Varank: Yeni nesil teknolojilerde dünyayı yönlendiren ülke olmayı hedefliyoruz ViDEO

Mustafa Varank

ETKİNLİĞE 1.350 KATILIMCI BAŞVURU YAPTI

Bakan Varank, konuşmasında kampların ardından kurulan iki oyun stüdyosunun uluslararası pazarda, 27 stüdyosunun da bilişim vadisi içerisinde faaliyetler gösterdiğini aktararak. "Bu yıl da etkinliğimize yaklaşık 1.350 katılımcı başvurdu. 3 gün sürecek bu etkinlikte katılımcılar toplamda 45 saati aşan eğitim programından istifade edecekler. Oyun yazarı geliştirmeye odaklı derslerden, dizi sektörünün ihtiyaç duyduğu temel senaryo yazımı derslerine kadar çok geniş bir yelpazede eğitimler verilecek. Ayrıca birçok değerli sinema, dizi ve dijital oyun yazarı verecekleri konferanslarla deneyimlerini paylaşacaklar." şeklinde konuştu.

Mustafa Varank

“DÜNYA DİJİTAL OYUN PAZARI 159 MİLYAR DOLARA ULAŞTI”

Bakan Varank, karantina zamanlarında insanların evlerinde en çok yöneldikleri alanlardan birinin dijital video oyunları olduğuna dikkat çekerek, "2012 yılında 70 milyar dolar büyüklüğe sahip olan dünya dijital oyun sektörü 2020 yılında pandeminin etkisiyle 159 milyar dolara ulaştı. Türk oyun sektörü de küresel pazarda önemli bir yere sahip. Peak Games'in 1 milyar 800 milyon dolar, Rollic Games'in 168 milyon dolar bedelle ABD'li oyun şirketi Zynga tarafından satın alınması 2020 yılının en önemli gelişmelerinden biri oldu.

Mustafa Varank

DÜNYA OYUN PAZARINDA 18'İNCİ SIRADA YER ALIYORUZ

Türkiye'de üretilen oyunların yaklaşık yüzde 90'ı küresel oyun pazarına çıkarak dünya genelindeki kullanıcılarla buluşuyor. Dünya oyun pazarında ise 18'inci sırada yer alıyoruz. Yüksek genç nüfusuyla ülkemiz de kendi içinde çok büyük bir pazar. 2020 yılı itibarıyla Türkiye'deki oyuncu sayısının 36 milyon, sektör hasılatının da 880 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Uluslararası bir teknoloji firması ile birlikte, nitelikli oyun geliştiriciler yetiştirecek bir 'Gaming Academy'yi de yakın zamanda hayata geçireceğiz. Bu akademinin mezunları, uluslararası arenada rekabet edebilecek yetkinliğe ve sertifikaya sahip olacak." ifadesini kullandı.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)