Mustafa Varank: Her bir projeye 2 milyon liraya kadar hibe vereceğiz
AA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) 2021 Yılı Destek Programları Tanıtım Toplantısı'nda konuştu.

Bakan Varank, "İstanbul Kalkınma Ajansı, bugüne kadar 842 projeye 1.2 milyar liralık destek sağladı. Ajansın 2021 yılı Destek Programı kapsamında toplamda 458 milyon TL kaynağı İstanbul'umuza tahsis ediyoruz." dedi.

500 BİN İLE 2 MİLYON LİRA ARASINDA HİBE

Varank ayrıca, İSTKA'nın 2021'deki 4 mali destek programı çerçevesinde her bir projeye asgari 500 bin lira ila 2 milyon lira arasında hibe vereceklerini bildirdi.

Mustafa Varank: İstanbul'da 842 projeye 1.2 milyar lira destek sağladık ViDEO

Mustafa Varank: Her bir projeye 2 milyon liraya kadar hibe vereceğiz

İSTANBUL İÇİN 485 MİLYON LİRA

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda çalışan İstanbul Kalkınma Ajansı'nın 2021 yılı çağrıları kapsamında 4 Mali Destek Programı, 1 Fizibilite Desteği ve 1 Bölgesel Girişim Fonu çağrısı olmak üzere toplam 6 program ilan edildi. Toplam 458 milyon lira tutarında destek İstanbul için açıklandı.

YENİLİKÇİ PROJELERE DESTEK

İstanbul'daki kâr amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlara yönelik olarak hazırlanan 2021 yılı Mali Destek Programları ile toplam 200 milyon TL büyüklüğündeki yenilikçi ve nitelikli projeler desteklenecek.

Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı ile 80 milyon lira, Girişimcilik Mali Destek Programı ile 40 milyon lira, Yaratıcı Endüstriler Mali Destek Programı ile 20 milyon lira, Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı ile 60 milyon lira desteğe hak kazanan projelere aktarılacak.

SON BAŞVURU TARİHİ 19 MART

Bu dört Mali Destek Programı kapsamında desteklenecek projelerde destek oranı yüzde 90'a kadar çıkacak.

Proje sunmak için son başvuru tarihi 19 Mart 2021 olarak belirlendi. Proje başvuruları sadece online ortamda kabul edilecek. Sunulan projelerin desteğe uygunluğuna bağımsız değerlendiriciler karar verecek. Kritik teknolojiler desteklenecek, dijital dönüşüm merkezleri kurulacak

Mustafa Varank: Her bir projeye 2 milyon liraya kadar hibe vereceğiz

HANGİ TEKNOLOJİLER DESTEKLENECEK

Bu dört Mali Destek Programı arasında en büyük bütçe tahsis edilen Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı kapsamında yapay zeka, nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik, büyük veri, siber güvenlik, bulut teknolojileri gibi kritik teknolojiler desteklenecek.

Organize Sanayi Bölgeleri ve Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde yenilik temelli ortak kullanım alanları, dijital dönüşüm merkezleri kurulmasını amaçlayan projelere katkıda bulunulacak. Akıllı şehirleşme alanında çalışmalar yürütecek yenilikçilik ara yüzlerinin kurulması, kaynak verimliliğine yönelik çalışmalar yürütecek ara yüz yapıların geliştirilmesine yönelik projeler de destek için başvurabilecek.

İSTANBUL ULUSLARARASI GİRİŞİMCİLİK MERKEZİ OLACAK

Girişimcilik Mali Destek Programı ile teknoloji, yenilik ve yaratıcılık odaklı girişimcilik desteklenecek. İstanbul'un girişimciler için uluslararası bir çekim merkezi olmasına yönelik projelere katkı sunulacak.

Girişimleri uluslararasılaştırma programları ve erken aşama girişimlere yönelik yenilikçi finansman imkanlarının geliştirilmesi, nesnelerin interneti, sanal veya artırılmış gerçeklik gibi alanlarda tematik kuluçka merkezleri kurulması, hızlandırma programları hayata geçirilmesi desteklenecek.

KENTİN İMAJI GELİŞTİRİLECEK

Yaratıcı Endüstriler Mali Destek Programı ile İstanbul’da üretilen ürün ve hizmetlerde tasarımla katma değerin artırılmasına, yaratıcı endüstriler ekosisteminin ve geleneksel zanaatların güçlendirilmesine yönelik projelere katkı sunulacak. UNESCO tarafından belirlenen dünyadaki 31 “Tasarım Şehri” arasında yer alan İstanbul'un bir tasarım kenti olarak imajının geliştirilmesini hedefleyen çalışmalar yürütülecek.

ÇOCUKLAR VE GENÇLER GELECEĞİN BECERİLERİ İLE DONATILACAK

Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı ile de İstanbul'da yaşayan çocuklar ve gençleri, geleceğin becerileri ile donatacak, geleceğe yön verecek bireylerin yetişmesini sağlayacak altyapıların ve hizmet modellerinin geliştirilmesini amaçlayan projeler desteklenecek.

Her bir projeye asgari 500 bin ile 2 milyon TL arasında mali destek sağlanacak. Bu tutar Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı için 3,5 milyon TL’ye kadar çıkabilecek.

2021 yılı Fizibilite Desteği Programı ile öncelikli alanlarda geliştirilecek güdümlü projelerin fizibilite çalışmalarına finansman sağlanacak. Bu programa 8 milyon TL kaynak tahsis edildi. Proje sunmak için son başvuru tarihi 31 Aralık 2021 olarak belirlendi.

BÖLGESEL GİRİŞİM SERMAYESİ DESTEK PROGRAMI

Kalkınma ajanslarınca şu ana kadar uygulanmamış Bölgesel Girişim Fonu uygulaması ilk defa İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından başlatılacak.

İstanbul'un kalkınma öncelikleri ile uyumlu, teknoloji ve yenilik tabanlı şirketlerin Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ürün ve teknolojilerini ticarileştirmeye yönelik ihtiyaç duyacakları sermaye katkısını sağlayacak fonların kurulması desteklenecek.

2021 Yılı İstanbul Bölgesel Girişim Sermayesi Programı için 250 milyon TL bütçe tahsis edildi. Desteklenecek her bir fon için Ajans taahhüdünün 50 milyon liraya kadar çıkabileceği fonlar için ajans azami taahhüt oranı yüzde 40 olarak belirlendi.

Tanıtım programına, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, İBB AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'ın da aralarında bulunduğu önemli isimler katıldı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)