Merkez Bankası: Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 42,8
ensonhaber.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 27 Ocak'taki ilk enflasyon raporunda yıl sonu tahminini yüzde 23,2 olarak açıklamıştı.

Yılın ikinci enflasyon raporunda ise bu tahminin yükseltilmesi bekleniyordu.

Merak edilen rapor TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu tarafından açıklandı.

Yıl sonu tahmini yüzde 42,8'e çıktı

Merkez Bankası İdare Merkezi'nde bilgilendirme toplantısı düzenleyen Şahap Kavcıoğlu, 2022 yıl sonu tahminine 19,6 puanlık güncelleme yaptıklarını belirterek "Tahmini yüzde 23,2'den yüzde 42,8'e yükselttik. Tahmin aralığımızın orta noktaları 2022 sonunda yüzde 42,8 yönünde." ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası: Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 42,8 VİDEO

2023 ve 2024 tahminleri

Kavcıoğlu, tahminlerin 2023 sonu için yüzde 12.9; 2024 sonu için ise yüzde 8.3 olarak güncellendiğini de söyledi.

Enflasyon yükseldikçe enflasyon beklentilerindeki dağılımın açıldığını dile getiren Kavcıoğlu, dolayısıyla enflasyonun tahmin edilebileceği aralığın genişlediğini, bu durumun tahmin patikasına da yansıtıldığını söyledi.

Merkez Bankası: Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 42,8

"Artışların ana sebepleri gıda ve elektrik fiyatları"

Tahminlere etki eden faktörlere de değinen Kavcıoğlu, şöyle devam etti:

"Bir önceki rapor dönemine göre Türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarına bağlı güncelleme enflasyon tahminini 5,5 puan artırırken, gıda fiyatları varsayımındaki artıştan 2,8 puan katkı gelmektedir. Diğer yandan, yönetilen/yönlendirilen fiyatlar, büyük ölçüde alkol-tütün fiyatları ile elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artış kaynaklı olarak yıl sonu enflasyon tahminini 2,1 puan yukarı çekerken başlangıç koşullarındaki güncellemenin enflasyon ana eğilimine katkısı tahminler üzerinde 9,3 puan artışa neden olmuştur. Ayrıca çıktı açığındaki güncellemenin ise tahminlerimize 0,1 puan aşağı yönlü katkısı olmaktadır."

"Halkımız bize güvensin"

"Sıkıntımız enflasyon, farkındayız ve ciddiye alıyoruz." diyen Kavcıoğlu, "Vatandaşımızın gelir seviyesinin, özelikle dar gelirli kesimin bundan çok etkilendiğinin farkındayız. Bu konuda halkımız bize güvensin, kalıcı fiyat istikrarını en kısa sürede sağlayacağımı ifade edebilirim." diye konuştu.

Enflasyonun mayıstan sonra inmeye başlayacağını da vurgulayan Kavcıoğlu, "Olumlu gelişmelerle düşündüğümüzün altında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz." dedi.

Merkez Bankası: Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 42,8