Mart ayında enflasyonun yüzde 5,34 artması bekleniyor
ensonhaber.com

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 4 Nisan'da saat 10.00'da Tüketici Fiyat Endeksi'ni (TÜFE) açıklayacak.

AA FİNANSIN BEKLENTİSİ: YÜZDE 5,54 ARTIŞ

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, mart ayında TÜFE'nin yüzde 5,34 artmasını bekliyor.

REUTERS'IN BEKLENTİSİ: YÜZDE 5,7 ARTIŞ

Reuters anketlerine göre ise TÜFE'nin Mart'ta enerji ve gıda öncülüğünde aylık yüzde 5.7, yıllık 20 yılın yeni zirvesi olan yüzde 61,5 artış göstermesi bekleniyor.

Reuters'ın 17 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette mart ayı için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 58,25 ila yüzde 62,7 arasında yer alıyor. TÜFE en son mart 2002 döneminde yüzde 65.1 artış kaydetmişti.

TÜRK-İŞ'E GÖRE MART ENFLASYONUNUN YÜZDE 8,24 OLMASI BEKLENİYOR

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara'da hesaplanan gıda enflasyonunun KDV indirimine rağmen martta bir önceki aya göre yüzde 8,24 arttığını gösteriyor.

enflasyon

MERKEZ BANKASI'NIN VE HAZİNENİN YIL SONU ENFLASYON TAHMİNLERİ

TCMB'nin yılsonu enflasyon tahmini yüzde 23,2. Hazine'nin yılsonu enflasyon tahmini ise yüzde 24 seviyesinde. Bu yıl sonunda 2021'in son aylarında yaşanan sert yükselişler nedeniyle enflasyonu aşağı çekecek belirgin bir baz etkisi bulunuyor.

JP MORGANA GÖRE YILLIK ENFLASYON 60 OLACAK

JPMorgan bir araştırma notunda "Enflasyonun bu yılın son ayına kadar yüzde 60 civarında ya da üzerinde kalmasını bekliyoruz. Bu da reel faizin uzun süre belirgin negatif bölgede kalacağı anlamına geliyor. Bu hem enflasyonla mücadeleyi zorlaştırıyor hem de Türk Lirası kırılgan halde bırakıyor" dedi.

enflasyon

"YENİ BİR ENFLASYON PATİKASINA GİRİLECEK"

Merkez Bankası (TCMB) geçen hafta düzenlediği yatırımcı toplantısında yükselen enflasyonun ardından önümüzdeki ay rutin enflasyon raporu ile birlikte yeni bir enflasyon patikası sunacağını belirterek fiyat istikrarında ana unsurun liralaşma stratejisi olacağı mesajını verdi.

GELECEK HAFTANIN VERİLERİ

Gelecek hafta yurt içinde pazartesi ÜFE, salı TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru, perşembe hazine nakit dengesi ve cuma Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasa katılımcıları anketi verileri takip edilecek.

S&P, TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTUNU TEYİT ETTİ

Öte yandan, piyasalar kapandıktan sonra açıklamada bulunan Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu "B+" olarak teyit ederken, ülkenin yerel para cinsinden kredi notunu ise "BB-"den "B+"ya indirdi.