Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan: Fiyat istikrarını uygulamak Merkez Bankası'nın görevidir
AA

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan "Fiyat istikrarını sağlayacak politika ve araçları belirleme ve uygulama görevi, Merkez Bankası'na aittir." diyerek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faaliyetlerini destekleyen mesaj verdi

“MERKEZ BANKASI’NIN PARASAL AKTARIM MEKANİZMASININ SAĞLIKLI ÇALIŞMASI KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR”

Bakan Lütfi Elvan sözlerini "Başta finansal kurumlar olmak üzere ilgili tüm kurumların idari kapasitelerini güçlendirecek ve operasyonel yetkinliklerini artıracağız. Merkez Bankasının parasal aktarım mekanizmasının sağlıklı çalışması, fiyat istikrarı amacına ulaşabilmesi açısından kritik önem arz etmektedir." ifadesini kullanarak sürdürdü.

SADE BİR PARA POLİTİKASI VURGUSU

Elvan, "Merkez Bankası, şeffaflığı ve öngörülebilirliği artırarak önümüzdeki dönemde sade bir para politikası çerçevesi benimseyeceğini ilan etti." diye konuştu.

“FİNANSMAN, FİYAT İSTİKRARINI KALICI BİÇİMDE SAĞLAYACAK ŞEKİLDE OLUŞTURULACAK”

Bakan Elvan açıklamasında, "Maliye, finansal sektör ve kamu finansmanı politikalarımızı fiyat istikrarını kalıcı bir biçimde sağlayacak şekilde oluşturacağız." ifadesini kullandı.

Bakan Lütfi Elvan TCMB ile ilgili açıklama yaptı

Elvan, yaptığı yazılı açıklamada, ekonomi politikalarının temel amacının toplumsal refahın artırılması olduğunu, toplumsal refah artışının, istihdam artışı, adil gelir dağılımı ve sürdürülebilir büyümeyi içerdiğini bildirdi.

TCMB'NİN TEMEL AMACI "FİYAT İSTİKRARINI SAĞLAMAK VE SÜRDÜRMEK"

Bunların ön koşulunun da makroekonomik istikrar olduğunu ifade eden Elvan, TCMB'nin temel amacının "fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek" olduğuna dikkati çekti. Elvan, bu amaç doğrultusunda, fiyat istikrarını sağlayacak politikaları ve araçları belirleme ve uygulama görevinin TCMB'ye ait olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Hiç şüphesiz, fiyat istikrarı, ekonomide öngörülebilirliği artırarak sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refah artışına katkıda bulunmaktadır. Bu, hem ülkemizdeki hem de uluslararası deneyimlerin gösterdiği, genel kabul gören bir durumdur. TCMB, 19 Kasım'da net ve güçlü bir parasal sıkılaştırma yaparken şeffaflığı ve öngörülebilirliği artırarak önümüzdeki dönemde sade bir para politikası çerçevesi benimseyeceğini ilan etti."

KREDİ VE MEVDUAT PİYASALARININ REKABETÇİ BİR YAPIDA İŞLEMESİNİN ÖNEMİ

Elvan, TCMB'nin parasal aktarım mekanizmasının sağlıklı çalışmasının, diğer bir ifadeyle para politikası duruşunun finansal piyasalara ne ölçüde yansıdığının, TCMB'nin fiyat istikrarı amacına ulaşabilmesi açısından kritik önem arz ettiğini vurguladı. Bu nedenle, kredi ve mevduat piyasalarının rekabetçi bir yapıda işlemesi ve aracılık maliyetlerinin gözetilmesinin önemli bir husus olduğunu belirten Elvan, şunları ifade etti:

"Bu çerçevede, aracılık maliyetlerinin düşürülmesini ve kredi ile mevduat piyasalarındaki fiyatlamaların serbest piyasa mekanizması içinde oluşmasını önemli bir husus olarak görüyoruz. Sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refah artışı için fiyat istikrarını da içeren makroekonomik istikrarın sağlanması önemli bir ön koşuldur. Bu kapsamda, atılmakta olan para politikası adımlarını tamamlayıcı şekilde maliye politikaları, finansal sektör politikaları ve kamu finansmanına yönelik politikalarımızı makroekonomik istikrarı sürekli destekleyecek ve fiyat istikrarını kalıcı bir biçimde sağlayacak şekilde oluşturacağız. Başta finansal kurumlar olmak üzere ilgili tüm kurumların idari kapasitelerini güçlendirecek ve operasyonel yetkinliklerini artıracağız."

"İLGİLİ KAMU KURUM VE KURULUŞLARLA YAKIN İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE OLACAĞIZ"

Elvan, fiyat istikrarına odaklı para politikasının, kamu mali disiplini ile desteklenmesi ve kamu ücret ve fiyatlamalarının enflasyon hedefleriyle uyumlu olarak belirlenmesinin, enflasyon beklentilerinin hedeflere hızla yakınsamasında kritik rol oynayacağını, bu amaçla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla yakın iş birliği içinde olacaklarını bildirdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)