Hatay sınırında yetişen kapya biberi, Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor
DHA

Türkiye'nin Suriye sınırında yer alan Hatay'ın Altınözü ilçesine bağlı Kolcular Mahallesi sakinleri, sınırda yetiştirdikleri acı ve tatlı kapya çeşidi biberleri, ülkenin dört bir yanına pazarlıyor.

Özenle sandıklara dizilen biberler, kendine has aroması ile sofraları renklendiriyor.

Hasat zamanına kadar yoğun bir mesai gerektiren kapya biberlerin tohumunu, şubat ayında seralara ekerek fide haline getirdiklerini belirten çiftçi Reşit Dönmez, dördüncü aydan sonra da fideleri, tarlada toprakla buluşturduklarını aktardı.

"BİBERLER YOĞUN TALEP GÖRÜYOR"

Fideleri sulama aşamasında damlama sistemini kullandıklarını ifade eden Dönmez, "Bu işlemler göründüğü kadar kolay olmuyor, uzun sürüyor. Sabır, çaba aynı zamanda emek gerekiyor. Yetiştirdiğimiz biberin özelliği kalın etli ve acı olmasıdır. Bundan kaynaklı sürekli közlemelik biber olarak kullanılmaktadır.

Kırmızı közlemelik kapya biber, daha çok restoranlar ve büyük süper marketler tarafından bizden isteniyor ve onlara gönderiyoruz. Aynı zaman da biberlerimizin Hatay’ın dışında Türkiye’nin her noktasına gönderimini sağlıyoruz.” dedi.

Sınırda yetiştirilen kapya biberi, Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor -3

"DÖNÜMÜNE 4 TON BİBER ALIYORUZ"

Dördüncü ve beşinci ayda fidelerin dikilmesinin ardından biberleri 2-3 ay sulamadıklarını aktaran Dönmez, "9, 10 ve 11’inci ayın sonuna kadar devam eden bir hasadımız var. Ürünlerimiz aynı şekilde verim vermeye devam ediyor. Dönümüne 4 ton biber alıyoruz ve biberimizin bizden çıkış fiyatı 2,5 TL’dir. Uzun ve çaba gerektiren bu işin arkasında kocaman bir ekip var. Tarlamızda günlük çalışan 10 tane emekçimiz var ve tarlalarda çalışan kardeşlerinizin emeği çok fazla.” diye konuştu.

Sınırda yetiştirilen kapya biberi, Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor -2

SEZON BEREKETLİ GEÇTİ

Biberin aynı zamanda salça ve toz biber yapımında da kullanıldığını belirten Dönmez, kırmızı közlemelik kapya biberinin faydalarının da bir hayli fazla olduğunu, biber hasadının sonuna geldiklerini ve sezonun bereketli geçtiğini söyledi.

Sınırda yetiştirilen kapya biberi, Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor -1

Sınırda yetiştirilen kapya biberi, Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor -4

Sınırda yetiştirilen kapya biberi, Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor -5

Sınırda yetiştirilen kapya biberi, Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor -6

Sınırda yetiştirilen kapya biberi, Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor -7

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)