Finansal hizmetler güven endeksi haziran ayında azaldı
AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından, haziran ayına ilişkin Finansal Hizmetler Anketi ve buna bağlı olarak Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE) açıklandı.

FHGE, haziranda bir önceki aya kıyasla 0,7 puan azalarak 161,5 seviyesine geriledi.

Gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisi ve son üç aydaki hizmetlere olan talep FHGE'yi artış yönünde etkilerken, son üç aydaki iş durumu FHGE'yi azalış yönünde etkiledi.

GELECEK ÜÇ AYDA HİZMETLERE OLAN TALEPTE ARTIŞ OLACAĞI YÖNÜNDEKİ BEKLENTİLER ARTTI

İş durumu ve hizmetlere olan talebe ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda iş durumunda iyileşme olduğu yönündeki değerlendirmeler bir önceki aya kıyasla zayıflarken, son üç ayda hizmetlere olan talepte artış olduğu yönündeki değerlendirmeler ile gelecek üç ayda hizmetlere olan talepte artış olacağı yönündeki beklentiler ise güçlendi.

Finansal hizmetler güven endeksi

İSTİHDAMIN GELİŞMESİ BEKLENTİSİ VAR

İstihdama ilişkin değerlendirmelere göre, son üç aydaki istihdamda artış bildirenler ile gelecek üç aydaki istihdamda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyir güçlendi.

Haziran ayında, NACE Rev.2 sektör sınıflamasına göre "Finans ve Sigorta Faaliyetleri" sektöründe güven endeksleri alt sektörler itibarıyla değerlendirildiğinde, "65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonları (zorunlu sosyal güvenlik hizmetleri hariç)" sektöründe bir önceki aya göre 2,5 puan artarken, "64-Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik fonları hariç)" ve "66-Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardımcı Faaliyetler" sektörleri sırasıyla 0,8 ve 7,9 puan azaldı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)