Elektrikte serbest tüketici limiti 1.200 kilovatsaat olacak
AA

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) konuya ilişkin Resmi Gazete'de yayınlanan Kurul kararına göre, ilgili kanun kapsamında, 2021 yılı için serbest tüketici limiti 1.200 kWh olarak belirlendi.

EPDK kararı, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak. Bu yıl serbest tüketici limiti 1.400 kWh olarak uygulanıyor.

DOĞALGAZDA SERBEST TÜKETİCİ OLMA SINIRI

Ayrıca EPDK tarafından, doğalgaz piyasasında 2021 boyunca serbest tüketici olma sınırına ilişkin olan ve 2015'te alınan karar aynen uygulanacak.

EPDK'nın 2015 yılında aldığı kararla doğalgazda serbest tüketici olma sınırı 75.000 m3 olarak belirlenmişti. Elektrik ve ısı enerjisi üreten kojenerasyon tesisi sahibi kişiler ve kullanıcı birlikleri, tüketim miktarına bakılmaksızın serbest tüketici statüsünde yer alıyor.

2021'DE UYGULANACAK GELİR PAYI BEDELLERİ

EPDK, petrol piyasası faaliyetlerine ilişkin 2021'de uygulanacak gelir payı bedellerini de belirledi.

Karara göre, benzin türleri ve benzin türleri ile harmanlamak üzere temin edilen etanol için metreküp başına 5,26 lira, motorin ve biyodizel türleri, gazyağı, havacılık yakıtları, yakıt nafta, damıtık denizcilik yakıtları için metreküp başına 5,26 lira olarak belirlendi. Gelir payı bedelleri artık denizcilik yakıtları ve fuel oil için ton başına 5,59 lira oldu.

Resmi Gazete'de yayınlandı

OKSİTLENME KARARLILIĞI ÖZELLİĞİ İÇİN SÜRE UZATIMINA GİDİLDİ

Bunun yanında, EPDK yüzde 2'den fazla yağ asidi metil esteri (YAME) içeren motorin türleri için "oksitlenme kararlılığı" özelliği için teknik düzenleme kapsamında aranmamasına yönelik verilen sürenin 31 Aralık 2022'ye kadar uzatılmasına karar verdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)