Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin ekonomiye etkisi
ensonhaber.com

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi; vatandaşlara, inşaat sektörüne ve ülke ekonomisine katkılar sağlayacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İlk evim ilk iş yerim" projesinin hedefini “81 il ve tüm ilçelerde 2028'e kadar 500 bin sosyal konut, 250 bin arsa, 50 bin işyeri yaparak millete sunmak” olarak belirlendiğini aktardı.

Proje ekonomiyi hareketlendirecek

Proje, ihtiyacı oanları ev sahibi yaparken aynı zamanda de 422 milyar liralık yatırım, 2 trilyon liradan daha fazla ekonomik hareketliliğe neden olacak.

Ev ve kira fiyatları düşecek

Projenin diğer bir artısı da ev ve kira fiyatlarını düşecek olması ve vatandaşların konuta olan erişimini artırması olarak açıklandı.

"Yüzyılın konut projesi"

"Yüzyılın konut projesi" olarak değerlendirilen proje kapsamında 500 bin konut, 250 bin altyapılı konut arsası ve 50 bin iş yeri yapılacak.

2 trilyon liradan fazla bir ekonomik hareketliliğe yol açacak

422 milyar liralık yatırım ile gerçekleştirilecek. Bu denli dev bir yatırımın çarpan etkisiyle, 2 trilyon liradan fazla bir ekonomik hareketliliğe yol açacağını öngörülüyor.

inşaat

100 bin yeni istihdam

Bu kampanya en az 100 bin yeni istihdam katkısı sağlayacak.

Ekonominin çarkları dönecek

250’den fazla alt sektörü ilgilendirmesi sebebiyle ekonominin, sanayinin, ticaretin çarklarını hızlandıracak.

Kentsel dönüşümü hızlandıracak

Tüm bunların yanında sosyal konutlar, güvenli iş yerleri, bir deprem ülkesi olan Türkiye’nin kentsel dönüşümü noktasında da öncü bir vazife üstlenecek.

Vatandaşın can ve mal güvenliği korunacak

Vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlayacak güçte ve donanımda inşa edilecek. Projenin ilk etabıyla 1 milyonunun üzerinde vatandaş, sağlıksız alanlardan, güvenli konutlara taşımış olacak.

Konutların kötü niyetli kişiler tarafından alınması önlenecek ve bunun önlenmesi için de sıkı bir denetim mekanizmalar kurulacak.

inşaat

Kimlere, ne kadar kontenjan ayrılacak

Gençler yüzde 20 - 50 bin konut Emekliler yüzde 20 - 50 bin konut Şehit yakınları-gaziler yüzde 5 - 12 bin 500 konut Engelliler yüzde 5 - 12 bin 500 konut Diğer vatandaşlarımız yüzde 50

Hangi şehirde kaç ev yapılacak

Evler 81 ilde, arsa 7 bölgede olacak. En fazla konut İstanbul’a yapılacak. 50 bin sosyal konut olacak. Ankara 18 bin, İzmir 12 bin 400, Gaziantep 10 bin, Bursa 8.650 yapılacak.

Ödeme şartları nasıl olacak

Konut fiyatlarının maliyet fiyatı üzerinden yüzde 40 indirim yapılarak belirlenen rakamlar şöyle;

2+1 konut ödeme planı

2 bin 280 lira taksit Toplam; 608 bin lira 240 ay vade

3+1 konut ödeme planı

3 bin 187 lira taksit Toplam; 850 bin lira 240 ay vade

Konut başvuru şartları

Projeye başvuru yapabilmek için, başvuru sahibinin; T.C. vatandaşı olması, Proje il sınırları içerisinde en az 1 yıl ikamet etmesi veya proje il nüfusuna kayıtlı olması, Başvuruda bulunanların kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocukları üzerine T.C. sınırları içinde tapuda kayıtlı konutlarının bulunmaması; TOKİ’den daha önce ev sahibi olmama İstanbul için aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 18 bin lira, yurt genelinde 16 bin lira olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile bunların Dul ve Yetimleri Hariç)

Bir hane halkı adına, tek başvuru yapılması

Başvuruları yapacak vatandaşlarımızın; 18 yaşını tamamlamaları gerekmektedir. Genç kategorisine 14/09/1992 tarihinden sonra doğan vatandaşlarımız müracaat edebilecek.

Evler nasıl olacak?

Yerel ve yatay mimari-zemin+5 katı geçmeyecek Sıfır atık uyumlu Enerji verimli İklim dostu malzemeler Yenilenebilir enerji sistem

100 bin altyapılı konut amaçlı arsa

TOKİ, kuruluşundan bugüne ilk kez vatandaşımıza elektrik, su, stabilize yol alt yapıları ve planları tamamlanmış inşaat yapmaya hazır arsa sunuyor. Gelir durumu düşük vatandaşlarımız şehir çeperlerinde kendi evlerini yapma fırsatına kavuşmuş olacak. 7 bölgemizde arsalar piyasa bedellerinin altında fiyatlarla, faizsiz ve uzun vadelerde vatandaşımıza sunulacak. İlk etapta 100 bin konut yapımına müsait arsa sunulacak, bu özellikle inşaat ve inşaat malzemesi sektörünü olumlu etkileyecektir. 2028 hedefi, 250 bin arsa.

Arsalar nasıl teslim edilecek

Elektrik, su ve stabilize yol altyapıları tamamlanmış, İmar planı yapılmış, İnşaat yapmaya hazır olarak teslim edilecek

Arsa fiyatları ne olacak

Arsalar şehirlerin ceperlerinde olacak ve taksitlere faiz alınmayacak. Arsayı alana belirlenen şartlarda ev yapılabilecek ve gerekirse teknik destek de verilecek.

350 ila 500 metrekarelik arsalar, 1.604 liradan başlayan taksit, 10 yıl vade ile ödenecek.

Arsaya başvuru şartları

T.C. Vatandaşı olmak. Yoksul ve dar gelirli olmak. Arsa tahsis edilecek kimselerin, kendisinin veya eşinin veya ergin olmayan çocuğunun herhangi bir belediye sınırı içinde ev yapmaya müsait arsaya veya her hangi bir yerde bir ev veya apartmanın ayrı bir dairesine karşılık olan arsa payına sahip olmaması şarttır. 775 sayılı Gecekondu Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği hükümleri uyarınca yapılmış olan  uygulamalardan daha önce faydalanmamış olmak. Başvuru bedeli olarak 500 liranın temerküz Banka Şubesine ödenmesi

Sanayi siteleri

TOKİ kuruluşundan bugüne kadar ilk kez küçük ve orta ölçekli sanayicimize iş yeri sunuyor. Bu proje sayesinde hem vatandaşımızın iş yeri sahibi olmasını sağlarken, hem de istihdama katkı sağlayacak. Tamiratla uğraşan küçük işletmelerden, oto tamirhanelerine, mobilyacılardan, makine üreticilerine kadar onlrca farklı sektörü içinde barındıracak sanayi alanları olacak. Ankara’da 1.000, Adana’da 500, İzmir’de 700 olmak üzere toplam 28 ilimizde 10 bin sanayi sitesi kurulacak.

Sanayi sitesi başvuru şartları

TC Vatandaşı olmak Projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olmak veya o il sınırlarında faaliyette bulunuyor olmak 18 yaşını doldurmuş olmak Ustalık Belgesi, İşyeri Açma Belgesi, İlgili Oda Kayıt Belgesi veya Vergi Mükellefi olmak, e-Ticaret yapıldığına dair nace kodu v.b. bilgileri gösterir belgeler Kendisinin, eşinin ve 18 yaşından küçük çocukları mülkiyetinde sanayi dükkanı olmaması

Başvuru Bedeli 2 bin lira olacak.

Sanayi sitesi ödeme planı

Yüzde 10 peşinat 2 bin 633 liradan başlayan taksit 120 ay vade

Devasa sosyal konut projesinin ilk etabını oluşturan 250 bin sosyal konut, 100 bin konut arsa ve 10 bin iş yerinin 2 yılda bitmesi hedefleniyor.