Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Türkiye salgına rağmen yatırım için cazibe merkezi
AA & Ensonhaber

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 5’inci Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YÖİKK) Toplantısı’na başkanlık etti.

Okay, kurul olarak tüm paydaşlarla birlikte Türkiye'de yatırım ortamının iyileştirilmesi için "doğru tanımlanmış" ve "sonuç odaklı" reformların birer birer hayata geçirildiğini belirtti.

İş dünyasından isimlere hitap eden Oktay, "Türkiye'de yatırımın, istihdamın ve inovasyonun geliştirilmesine katkılar sağlayan YOİKK, içinde bulunduğumuz salgın şartlarında çok daha fazla önem kazanmıştır." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE ÜRETİM VE LOJİSTİK AVANTAJIYLA AYRIŞTI"

Oktay, salgın dönemdeki küresel tedarik zincirleri işlemez hale gelirken Türkiye’nin, üretim ve lojistik avantajıyla pozitif yönde ayrıştığını belirtti.

“3 kıtayı birleştiren stratejik konumumuz sayesinde salgın öncesi dönemde tek merkezli ve Asya ağırlıklı üretim ağına Türkiye olarak güçlü bir alternatif oluşturmuş durumdayız.” sözlerini kaydeden Oktay, “Olumsuz küresel ekonomik iklime rağmen 2020 yılını büyümeyle kapattık. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz yüzde 1,8’lik büyüme oranı ile G20 ülkeleri içerisinde ikinci sırasında yer aldık.” ifadelerini kullandı.

İHRACATTA CUMHURİYET TARİHİ REKORU

Oktay, açıklamalarını şu ifadeler ile sürdürdü:

“Bu ivmeyi, 2021’in ilk çeyreğinde yüzde 7,2 ve ikinci çeyreğinde21,7 büyüme oranı ile devam ettirdik. İhracatımız Cumhuriyet tarihimizde rekora imza atarak yıllık bazda 212,2 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Böylece orta vadeli hedefimiz olan 211 milyar dolar hedefimizin de üzerine çıkmış oluyoruz yıl sonu itibarıyla da bu performansı sergilemeyi arzu ediyoruz.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Türkiye salgına rağmen yatırım için cazibe merkezi VİDEO

KÜRESEL YENİLİK ENDEKSİ’NDE TÜRKİYE 41’İNCİ SIRADA

Cumhurbaşkanımız liderliğinde sürdürdüğümüz reform gündemimiz kapsamında Ekonomi Reform Paketimizi açıklamıştık. Bu kapsamda kurulan Ekonomi Koordinasyon Kurulunun ilk toplantısını gerçekleştirdik. YOİKK gündemimizde eylem planına bağladığımız çalışmalar neticesinde Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) tarafından yayımlanan 2021 Küresel Yenilik Endeksi'nde ülkemiz, 10 basamaklık bir iyileşme göstererek 132 ülke arasında 41'inci sıraya yükselmiştir. Bu başarının sağlanmasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ve Türkiye İhracatçılar Meclisimiz başta olmak üzere emek veren herkese teşekkür ediyorum.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Türkiye salgına rağmen yatırım için cazibe merkezi

“TÜRKİYE YATIRIM İÇİN CAZİBE MERKEZİ OLMAYI SÜRDÜRECEKTİR”

Yatırım ortamını iyileştirmeye dönük attığımız adımlar ile Türkiye, salgına rağmen yatırım için bir cazibe merkezi, yatırımcı için ise güvenli bir liman olmayı sürdürecektir.

YASAL DÜZENLEMELERİN YAPILMASINA DEVAM EDİLECEK

Uluslararası yatırımcıların ülkemizde güvenle yatırım yapmaları için gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Türkiye salgına rağmen yatırım için cazibe merkezi

"7 ÇALIŞMA GRUBUNCA 19 EYLEM PLANI TAKİP EDİLMEKTE"

Bu yılki YOİKK Eylem Planı'nda hem kamu ve hem de özel sektör temsilcisi kuruluşlarımızın görüşleri doğrultusunda oluşturulan ve yatırımcılarımızın yaşadıkları sorunlara çözüm sağlayacak konular yer almaktadır.

2021 YOİKK Eylem Planı kapsamında oluşturulan 7 çalışma grubunca 19 eylem takip edilmekte olup bazılarında şimdiden sonuç alınmıştır."

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Türkiye salgına rağmen yatırım için cazibe merkezi

Oktay, salgın şartlarında ihtiyaç duyulan ve özel sektör temsilcileri tarafından yoğun şekilde talep edilen uzaktan çalışma mevzuatının mart ayında yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Yönetmelikle, uzaktan çalışmanın usul ve esasları, iş kolları, verilerin korunması ve paylaşılmasına ilişkin işletme kuralları ile ilgili hususların da düzenlendiğini belirten Oktay, şu sözleri kullandı:

"Elektronik haberleşme sektöründe başvuru sahibinin kimliğinin doğrulanma sürecine ilişkin düzenleyici çerçeve ile ulusal mobil uyarı sisteminin kurulmasına dair düzenleyici çerçeve yürürlüğe girmiş ve elektronik haberleşme sektöründe başvuru sahibinin kimliğinin doğrulanma sürecine ilişkin sorunlar mevzuat değişikliğiyle giderilmiştir. Bir diğer önemli adım sektörel yatırım süreçlerinin sadeleştirilmesi alanında yapılmış ve 8 sektörde bu alanda yapılabilecek adımları içeren bir çalışma hazırlanmıştır.

Bu seneki eylem planımızda ülkemizdeki makine envanterine ilişkin bir katalog hazırlanması, yatırımların hızlı ve daha öngörülebilir bir şekilde sonuçlandırılmasına yönelik yeni bir yatırım takip modelinin oluşturulması ve motorlu araçlar mevzuatında AB mevzuatına tam uyumun sağlanmasına yönelik önemli hedeflerimiz var.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Türkiye salgına rağmen yatırım için cazibe merkezi

"2021-2023 ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIMLAR STRATEJİ BELGESİ'NDE YER ALAN HEDEFLERİ ELE ALACAĞIZ"

YOİKK Eylem Planı kapsamında atılan ve atılacak adımlar, veri merkezi sektörünün geliştirilmesi ve veri aktarımı konusu, dış ticaret işlemlerinde maliyet ve işlem süreçlerinin azaltılması, ülkemizde teknoloji standartlarının belirlenme süreçleri ile uluslararası standart geliştirme kuruluşlarında Türk iş dünyasının temsil gücünün artırılması gibi önemli başlıklar yer almaktadır.

Bunların yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından, ülkemizin uluslararası doğrudan yatırımlardan yüzde 1,5 pay alması hedefiyle oluşturulan 2021-2023 Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Strateji Belgesi'nde yer alan hedefleri de Kurul üyelerimizle beraber ele alacağız.

Salgına rağmen kesintiye uğramadan yürüttüğümüz çalışmalar, YOİKK'deki ortak ve yapıcı çalışma kültürünün önümüzdeki dönemde de güçlenerek süreceğini teyit etmiştir.

“YATIRIM İKLİMİNİN YEŞERMESİNE YÖNELİK GAYRET SARF ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Kurul çalışmalarımız ile yatırımcılarımızın önünden her türlü engeli kaldırarak istihdamın, katma değerin ve ihracatın artmasına, yenilikçi ve girişimci bir yatırım ikliminin yeşermesine yönelik hep birlikte gayret sarf etmeye devam edeceğiz.

“DÜNYA EKONOMİSİNDE YERİMİZİ ALMAYA HAZIRLIKLIYIZ”

Dünyanın dört bir yanından daha fazla yatırımı ülkemize çekmek için Türkiye olarak biz hazırız. Yeni fırsatlarla, salgın sonrası dünya ekonomisinde yerimizi almaya hazırlıklıyız.

“PARİS ANLAŞMASI’NIN RESMİ ONAY SÜRECİNİ BAŞLATMIŞ DURUMDAYIZ"

İklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini en aza indirmek için çevre dostu adımları cesaretle atmaktayız ve Paris Anlaşması'nın resmi onay sürecini de başlatmış durumdayız.

Yeşil ekonomide ve yeşil kalkınma çağındaki yerimizi de alıyoruz. Attığımız adımlarla hem ülkemizdeki mevcut uzun vadeli dış yatırımların daha da büyümesini hem de yeni dış yatırımların Türkiye’yi en iyi şekilde değerlendirmesini arzu ediyoruz.

YOİKK Eylem Planı'ndaki eylemlerin tamamlanmasına ve ilerlemesine katkı veren sekretarya görevini yürüten olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız başta olmak üzere kurul üyesi bakanlıklarımıza, kurumlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza ve temsilcileri aracılığıyla eylem planlarının hayata geçmesine katkı veren tüm paydaşlara teşekkür ediyorum."

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Türkiye salgına rağmen yatırım için cazibe merkezi

TOPLANTI BASINA KAPALI DEVAM ETTİ

Toplantı, açılış konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam etti.

Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu ve Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ile ilgili kurum ve kuruluşların üst düzey temsilcileri katılım sağladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Türkiye salgına rağmen yatırım için cazibe merkezi