Çin ve Avrupa Birliği, ticari yatırım anlaşmasına yakın
ensonhaber.com

Avrupa Birliği (AB) ve Çin, uzun zamandır beklenen ticari yatırım anlaşmasını imzalamaya yaklaştı.

Bu hafta sonuçlanması beklenen anlaşma, AB firmalarına Çin pazarına daha iyi erişim sağlamanın yanı sıra rekabet koşullarının iyileştirilmesini öngörüyor.

ÇİN, ABD İLE TİCARET SAVAŞI NEDENİYLE AVRUPA'YA YÖNELDİ

Anlaşmaya ilişkin 2014 yılında başlayan görüşmeler, çeşitli sorunlardan dolayı ilerleyememişti.

BBC News'in konuyla ilgili yetkililere dayandırdığı haberine göre, ABD ile Çin arasında artan ticaret gerilimi, Pekin'in pozisyonunu yeniden gözden geçirmesine yol açmış olabilir.

Çin ve Avrupa Birliği, ticari yatırım anlaşmasına yakın

PEKİN PAZARI AB ŞİRKETLERİNE AÇILACAK

Yatırım anlaşmasının ayrıca İngiltere'nin Brüksel ile 24 Aralık'ta açıklanan Brexit sonrası ticaret mutabakatının ardından gelmesi dikkat çekiyor.

Çin'in imalat, inşaat, reklam, hava taşımacılığı ve telekomünikasyon şirketlerinin anlaşma sayesinde AB şirketlerine açılması bekleniyor.

ULUSAL GÜVENLİK ENDİŞESİ

Pekin yönetiminin Avrupa Birliği'nin enerji pazarına erişim talebi ise ulusal güvenlik konusundaki hassasiyetler nedeniyle anlaşmazlık noktalarından birini oluşturuyordu.

Anlaşmayla birlikte Çin'in, Avrupa'da yenilenebilir enerji sektörünün küçük bir kısmına erişim sağlayacağı belirtiliyor.

Çin ve Avrupa Birliği, ticari yatırım anlaşmasına yakın

ANLAŞMA NE ZAMAN ONAYLANACAK

Taraflar arasındaki anlaşmanın ardından sürecin Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması bekleniyor. Bunun da 2021'in ikinci yarısına kadar gerçekleşmeyebileceği konuşuluyor.