ensonhaber.com

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Su ve Toprak Kaynakları Master Planı tanıtım toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sözlerine tarım ve gıda sektörünün stratejik bir sektör olduğunu vurgulayarak başladı.

Yılmaz, tarım sektörünün önemine değindikten sonra ayrıca bilgi önderliğinde planlı çalışmanın değerinin de altını çizdi.

Cevdet Yılmaz toplantıda yaptığı konuşmada, suyun önemini ve projenin çıktılarını şöyle ifade etti:

"Su Master Planı sonrasında yeni projeler doğacak"

Bilindiği üzere iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı, bölgesel ve küresel çatışmalar gibi nedenlerle gıdaya erişim, gıda arz güvenliği önemini gün geçtikçe artırıyor. Bu projeyi gerçekleştirmekle toprağı ve su potansiyelini daha iyi tanıyacağız. Deprem risklerini hesaplayarak gelecek planları oluşturacağız. KKTC çiftçileri ile yararlı paylaşımlar yapacağız. Üreticilerin görüşleri bu programa yansıyacak. Bu master plan sonrasında çeşitli projelerle yeni bir yapı oluşacak.

"Esas olan suyu daha verimli kullanmak"

Su çok kıymetli. Giderek de kıymeti artacak. Bitkisel desene göre su planlanacak. Tarımda su verimliliği artırınca toplam su verimliliği de artırılacak. Esas olan suyu daha verimli kullanmak. Bu verimlilikle birlikte daha fazla su ile katma değeri oluşturmak amacımız. Tarımsal sulama ile bütünleşen bir proje. Planlı bir tarımı geliştireceğiz. Yapılan çalışmalar sanayileşmeye ve ticarete güç verecek. Daha farklı yansımaları olacak.

"Yeni başarılara imza atılacak"

Siyasi iradenin de bu anlamda çok değerli olduğunu belirten Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a çok teşekkür ederek yeni başarılara imza atılması gerektiğini belirtti.

"KKTC’nin potansiyelini artırmayı ve Kıbrıs Türkü kardeşlerimizi desteklemeyi sürdürüyoruz"

Yılmaz, konu ile ilgili olarak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada da şu konulara değindi:

Dünyada tarıma ve sulamaya verilen önem değer kazanırken Türkiye olarak her alanda olduğu gibi bu noktada da KKTC’nin potansiyelini artırmayı ve Kıbrıs Türkü kardeşlerimizi desteklemeyi sürdürüyoruz.
Türkiye’den içme, kullanma, sanayi ve sulama amaçlı su iletilmesi, KKTC’nin kalkınmasına önemli ölçüde katkı sağlayacağına inanıyoruz.
Suya erişimde yaşanılan zorlukları aşabilmek için geçtiğimiz yıllarda KKTC Su Temin Projesi’ni başlatmıştık.
Şimdi ise KKTC Su ve Toprak Kaynakları Master Plan Çalışması’nı hayata geçirerek su temini ve enerji konusunda uzun vadede yaşanabilecek zorlukların önüne çevreci bir yaklaşımla geçmeyi hedefliyoruz.

"Proje tamamlandığında ekilebilir alanların yüzde 74'ü sulamaya açılacak"

Projemiz tamamlandığında ekilebilir alanların yüzde 74’ü sulamaya açılacak, yerli üretim ve istihdamı artıracak çalışmalar hızlanacak. Böylece KKTC’nin, Doğu Akdeniz’de istikrar havzası olma niteliği derinleşecek.
Türkiye, bir yandan masada ve sahada Kıbrıs Türklerinin özden gelen hakları olan egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüsünü savunmaya devam ederken diğer yandan da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin refah ve istikrarı için çalışmalarını her daim sürdürecektir.

"Türkiye'den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne kabloyla elektrik sağlanacak"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, konuşmanın öncesinde de Türkiye'den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne kabloyla elektrik sağlanması projesine değinerek, şu bilgiyi verdi:

Şu anda bir proje fizibilite çalışmaları yapılıyor. Kurduğumuz zaman sadece Türkiye'den KKTC'ye elektrik gelmiş olmayacak. KKTC'den de Türkiye'ye ve bütün dünyaya Avrupa'ya bu anlamda elektrik akımı sağlanmış olacak.