Buğday ve arpa üreticilerine destek ödemesi yapılacak
ensonhaber.com

Buğday ürünü için kilogram başına 1 TL, arpa ürünü için kilogram başına 0,50 TL Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alım primi desteği ödemesi yapılmasına karar verildi.

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı kararı, Resmi Gazete'de yer aldı.

Kilogram başına fiyatlar açıklandı

Karara göre, 2022 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olarak arpa, buğday üretimi yapan, ürettikleri ürünlerini TMO’ya satan ve bu satışlarını alım satım belgesi ile belgelendiren çiftçilere, 5488 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinin (g) bendi hükümleri kapsamında buğday ürünü için kilogram başına 1 TL, arpa ürünü için kilogram başına 0,50 TL “TMO Alım Primi Desteği” ödenecek.

2022 yılında üretilerek satışı yapılan desteğe esas ürünlere, tarımsal veriler ve Uydu Tabanlı Parsel Tanımlama Modeli'ne göre belirlenen verim değerlerinin maksimum iki katma kadar ve alım satım belgesinde yer alan miktar esas alınarak destekleme ödemesi yapılacak.

Alım satım belgeleri dikkate alınacak

Bu desteklemeden yararlanan üreticiler, Bakanlık tarafından 2022 üretim yılında verilecek diğer desteklerden de faydalandırılacak.

Bu destekleme ödemesinde, 6/6/2022 ile 1/9/2022 tarihleri arasında TMO’ya ürün satışlarım gösteren alım satım belgeleri dikkate alınacak.

Desteklemeden yararlanmak isteyen çiftçilere uyarı

2022 üretim yılı içerisinde ÇKS’de kayıtlı olan ve desteklemeden faydalanmak isteyen çiftçilerin, en geç 1/9/2022 tarihine kadar ürünlerini TMO’ya satarak bu kararın yayımı tarihinden itibaren 16/9/2022 tarihine kadar ÇKS’de kayıtlı oldukları il/ilçe müdürlüklerine alım satım belgeleri ile müracaat etmeleri gerekiyor.

Buğday ve arpa üreticilerine destek ödemesi yapılacak

Desteklemelerden yararlanamayacak olanlar

Bu karar kapsamındaki desteklemeden kamu kurum ve kuruluşları yararlanamayacak.

5488 sayılı kanunun 23'üncü maddesi gereğince haklarında beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmamaları yönünde karar verilenler, bu Kararda yer alan detekeleme ödemesinden faydalanamayacak.

Öte yandan, 2022 yılında ÇKS'ye kayıtlı olarak arpa, buğday üretimi yapan ancak ürettikleri ürünlerini TMO'ya satmayanlar için bu kararda belirtilen destekleme ödemeleri yapılmayacak.

Buğday ve arpa üreticilerine destek ödemesi yapılacak

Buğday ve arpa üreticilerine destek ödemesi yapılacak