Biden'ın emtia fiyatlarına etkisinin pozitif olması bekleniyor
AA

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, Joe Biden'ın ABD başkanlık seçimini kazanmasıyla birlikte emtia piyasası için genel olarak pozitif bir beklentinin söz konusu olduğunu belirtti.

Ergezen, Biden'ın başkan seçilmesi ile emtia fiyatlarına yönelik bir iyimserlik oluştuğunu ifade etti. Bunun başlıca sebepleri arasında altyapı yatırımları, teşvik paketleri ve düşük dolar endeksi beklentisinin etkili olduğunu aktaran Ergezen, Biden'ın programının, Trump'ın programına göre emtialar için daha pozitif olduğunun göründüğünü, bunun ilk etkilerinin de gözlemlendiğini söyledi.

ABD'de Biden'ın seçilmesi Asya-Pasifik borsalarına olumlu yansıdı

TALEP ARTIŞI BEKLENTİSİ

Ergezen, Biden'ın altyapıya daha fazla yatırım yapmasının beklendiğini belirterek, bunun sonucunda altyapıya yönelik emtialarda talebin artmasının kaçınılmaz gözüktüğünü ifade etti.

Başlıca demir çelik, alüminyum, ve endüstriyel madenlerde talebin artmasının beklenebileceğini vurgulayan Ergezen, "Altyapı harcamalarının kapsamı netleştikçe, hangi emtiaların öne çıkacağını göreceğiz. Fakat şimdiden piyasada bir iyimserlik oluşturduğunu söylemek mümkün. Demir çelik, alüminyum, çinko ve bakır gibi emtiaların bu anlamda öne çıktığı söylenebilir." dedi.

Türkiye'nin ABD'ye hatırı sayılır bir demir çelik ihracatı olduğunu vurgulayan Ergezen, "Fakat son dönemde konulan ek tarifeler, ABD'ye satışların azalmasına neden olmuştu. Altyapı harcamalarındaki artış, demir çelik talebinin artmasına ve tarifelerin kaldırılmasına yol açabilir. Bunun Türkiye açısından bir fırsata dönüşmesi de söz konusu olabilir." diye konuştu.

DAHA FAZLA YENİLENEBİLİR ENERJİ

Ergezen, Biden'ın altyapı harcamalarının yanı sıra, karbon yakıtlardan yenilenebilir enerjiye dönüşümü de desteklediğini, bu anlamda petrol yatırımlarının da azalmasının gündeme gelebileceğini belirtti. Düşük petrol fiyatları ile boğuşan petrol sektörünün azalan yatırımlar ve teşvikler sonucunda, daha fazla petrol kuyusunun kapanmasıyla karşı karşıya kalabileceğini ifade Ergezen, "Petrol sektörüne yönelik yatırımların ve teşviklerin azalması, petrol fiyatları için ilk etapta bir baskı unsuru olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Ergezen, Biden'ın yenilenebilir enerji vurgusunun gümüş fiyatlarına yansımasının pozitif olabileceğini, gümüşün güneş panelleri üretiminde kullanıldığını aktardı.

Daha fazla güneş paneli talebinin doğal olarak daha fazla gümüş talebini de beraberinde getireceği öngörüsünde bulunan Ergezen, "Zaten Kovid-19 sonrası ekonomilerin açılmasıyla artan bir talep ile karşılaşacak. Bunun yanına yenilenebilir enerji yatırımları sonucunda artan talep eklenmesiyle beraber gümüş fiyatlarında yukarı yönlü bir trend görebiliriz." dedi.

ABD'de Joe Biden'in seçilmesi emtia fiyatlarını artıracak

ÇİN VE AVRUPA İLE DAHA YAKIN İLİŞKİLER

Ergezen, şunları kaydetti:

"Biden'ın Trump'tan sonra etkili olacağı bir başka nokta ise Çin ve Avrupa ile daha yakın ilişkiler olması beklentisi. Özellikle Çin ile yaşanan ticaret savaşları hem ekonomileri hem de emtia fiyatlarını olumsuz etkilemişti. Biden sonrası ilişkilerin yumuşamasıyla özellikle Çin'in alıcı olduğu emtia fiyatlarında yukarı yönlü bir trend izleyebiliriz. Zaten soya fasulyesi ve mısır alımlarında Çin'in görülmesi, geçtiğimiz dönemde bu emtiaların fiyatlarını yukarı çekmişti. Bu anlamda soya fasulyesi, mısır, pamuk, buğday gibi tarım emtialarında yukarı yönlü bir trend oluşması beklenebilir."

PİYASALARDA KIRILIM BEKLENTİSİ KUVVETLENDİ

Biden'ın seçilmesiyle birlikte piyasalarda bir kırılım beklenmediğini kaydeden Ergezen, şu ifadeleri kullandı:

"Yani yüksek likidite bir süre daha devam edecek. Bunun yanı sıra düşük faiz politikasının da devam etmesi bekleniyor. ABD Merkez Bankası'nın açıklamaları da bunu destekler nitelikte. Aynı zamanda Biden ile daha fazla teşvik paketleri gündeme geleceği öngörülüyor. Böylece gelecek dönemde ABD ve küresel ekonomiler için iyimserlik olduğu söylenebilir."

Ergezen, bu anlamda Joe Biden'ın ABD başkanlık seçimini kazanmasıyla emtia piyasası için genel olarak pozitif bir beklentinin söz konusu olduğunu belirtti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)