Berat Albayrak: Pandemiye rağmen ihracat siparişleri büyümeyi destekliyor
ensonhaber.com

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ekimde 53,9'a yükselip üst üste 5 ay artış gösterdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, imalat sanayiindeki büyümenin 5 aydır devam ettiğini ve geçen aya göre hız kazandığını açıkladı.

"BÜYÜMEYİ DESTEKLİYOR"

Bakan Albayrak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İSO İmalat PMI Endeksi Ekimde 53,9 oldu. İmalat sanayiindeki büyüme 5 aydır devam ediyor ve geçen aya göre hız kazandı. Pandemi koşullarına rağmen artan yeni ihracat siparişleri bu büyümeyi destekliyor." dedi.

Berat Albayrak: Pandemiye rağmen ihracat siparişleri büyümeyi destekliyor

“İHRACATIN HER GEÇEN GÜN GÜÇ KAZANDIĞI YENİ BİR DÖNEME GİRİYORUZ”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ayrıca Twitter hesabından, ekim ayına ilişkin ihracat verilerini değerlendirerek rakamları paylaştı.

Bakan Albayrak, ihracatın ekimde yüzde 5,6 artarak 17 milyar 333 milyon dolara ulaştığını ve Türkiye tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamına ulaşıldığını belirterek, "İhracatın her geçen gün güç kazandığı ve cari dengenin sağlandığı yeni bir döneme giriyoruz." ifadelerini kullandı.

“ÜLKE TARİHİMİZDEKİ EN YÜKSEK AYLIK İHRACAT RAKAMINA ULAŞTIK”

Geçen ay ihracatın yüzde 5,6 artarak 17 milyar 333 milyon dolar olduğuna işaret eden Albayrak, "Böylece, ülke tarihimizdeki en yüksek aylık ihracat rakamına ulaştık. Altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 95,3. İhracatın her geçen gün güç kazandığı ve cari dengenin sağlandığı yeni bir döneme giriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Berat Albayrak'ın ekim ayı ihracat rakamları ile ilgili mesajı

"EKONOMİK DÖNÜŞÜM YOLCULUĞUNDA EMİN ADIMLARLA İLERLİYORUZ"

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bugün sosyal medya hesabından bir başka paylaşım daha yaparak,  "Daha fazla üretim ve istihdam, daha fazla ihracat hedefiyle çıktığımız ekonomik dönüşüm yolculuğunda emin adımlarla ilerliyoruz." mesajını verdi.

"V-TİPİ TOPARLANMA DEVAM EDİYOR"

Bakan Albayrak, Twitter'daki mesajında "V-tipi toparlanma devam ediyor. İstihdam artıyor. İhracatta büyüme sürüyor. Otomotiv satışlarında yerli araçların payı yüzde 50’yi aştı." diyerek, ihracat rakamlarını değerlendirdiği bir bülten de paylaştı.

"ALTIN İHRACATI FİNANSMAN İHTİYACI OLUŞTURMUYOR"

Bakan Albayrak'ın paylaştığı bültende ekim ayında ihracatın da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,6, bir önceki aya göre ise yüzde 8,3 artarak 17 milyar 333 milyon dolara ulaştığına işaret eden Albayrak, şunları kaydetti:

"Böylece ülke tarihimizdeki en yüksek aylık ihracat rakamına ulaştık, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 87,9 ile 2020 yılındaki en yüksek seviyeye ulaştı. Bu noktada standart dışı altın ithalatımızın önemli bir kısmının bedelsiz olduğunu ve finansman ihtiyacı oluşturmadığını vurgulamakta yarar görüyorum. Altın hariç bakıldığında, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 95,3 seviyesindedir. Son 10 ayda altın hariç ithalatımız yüzde 5,1 azalış kaydetti ve 155.4 milyar dolara geriledi. Ekim ayı ithalatımızın yüzde 87,8'i üretimi destekler nitelikteki ham madde ve yatırım mallarından oluştu. Pandemi koşullarının getirdiği her türlü zorluğa rağmen YEP hedeflerimiz kapsamında ihracatın her geçen gün güç kazanarak yeni rekorlar kırdığı ve cari dengenin sağlandığı bir döneme giriyoruz."

“YERLİ OTOMOBİL SATIŞLARININ TOPLAM SATIŞLAR İÇİNDEKİ PAYINDA YENİ REKORLAR KIRILMASI BEKLENİYOR”

Albayrak, yerli üretimdeki olumlu gelişmelerin devam ettiğini de bildirerek, otomobil ve hafif ticari araç satışlarında yerli araçların payının 20 yıl sonra ilk defa bu yılın eylül ayında yüzde 50'yi aştığını aktardı. Bu oranın 2017 yılı sonunda yüzde 35,6 seviyesinde olduğunu anımsatan Albayrak, "Rekabetçi kur seviyesinin de sağladığı destekle yılın geri kalanında yerli otomobil satışlarının toplam satışlar içindeki payında yeni rekorlar kırılması beklenmektedir. Pek çok otomobil üreticisi firmamız ve yan sanayimiz üç vardiyaya çıktı ve tam kapasiteye yakın çalışıyor." değerlendirmesinde bulundu.

“2021 YILINDA HEDEFİMİZ ENFLASYONU TEK HANELİ RAKAMLARA DÜŞÜRMEK OLACAK”

Koronavirüs öncesi bu yılın şubat ayında, tüketici enflasyonunun yüzde 12,37 seviyesinde olduğunu anımsatan Albayrak, şunları kaydetti:

"Pandemi etkisiyle oluşan maliyet baskısına rağmen enflasyon hala bu seviyenin altında seyrediyor. 2021 yılında hedefimiz enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmek olacaktır."