BDDK, salgın nedeniyle uygulanan tedbirleri 6 ay daha uzattı
ensonhaber.com

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), salgın döneminde aldığı kararların süresinde uzatıma gitti. BDDK, Kurul kararlarını internet sitesinde yayınlandı.

KORONAVİRÜSÜN EKONOMİYE ETKİLERİ KAPSAMINDA DÜZENLEME

BDDK’dan “Bilindiği üzere, 2020 yılının ilk çeyreğinden itibaren, koronavirüs salgınının özelde bankacılık sektörü genelde de makroekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik olarak bankalar tarafından yerine getirilmesi gereken bazı yükümlülüklerde ve uluslararası düzenlemelerin uygulanmasında, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de geçici nitelikli bazı düzenlemeler yapılmıştı.” hatırlatması yapıldı.

BDDK'DAN VATANDAŞLARA VE ESNAFA KOLAYLIK

Kurul, değerlendirme sonucunda, salgının olası etkilerinin devam ettiği içinde bulunulan süreçte, söz konusu düzenlemelerin aynı amaçlarla uzatılmasının yerinde olacağına ve bu çerçevede uygulamaların geçerlilik tarihini 31 Aralık 2020'den 30 Haziran 2021'e uzattı.

KREDİ TAKİP SÜRESİ UZATILDI

Buna göre, 30 Haziran 2021'e kadar kredi ödemelerindeki gecikmelere esneklik tanınarak gecikmeye giren krediler takip, hesaplarına aktarılmadan önce 90 gün yerine 180 gün beklenilmeye devam edilecek.

ÖDEMESİZ DÖNEM TANIMLAYABİLME UYGULAMASI

Kart borçlarını öteledikleri süre boyunca bankaların asgari tutar da dahil olmak üzere alacaklarını talep etmeyerek ödemesiz dönem tanımlayabilme uygulaması da 30 Haziran 2021'e kadar sürecek.

YENİDEN YAPILANDIRILMIŞ KREDİLERİN GERİ ÖDEMESİNDEKİ KOŞULLAR İÇİN KOLAYLIK

Yeniden yapılandırılmış kredilerin geri ödemesindeki koşullar için de kolaylık devam edecek. 90 günlük gecikme süresinin 180 güne çıkarılmasına benzer şekilde, bir yıllık izleme süresi içerisinde anapara ve/veya faiz ödemesi 30 günden fazla geciken ya da bu süre içinde bir kez daha yeniden yapılandırmaya tabi tutulan kredilerin Üçüncü Grup'ta sınıflandırılma şartı 30 Haziran 2021'e kadar uygulanmayacak.

Düzenlemeler, ihtiyaç kredilerinin yanı sıra taşıt, konut ve tüketici kredileri ile tüm ticari kredi türlerini kapsıyor.

Öte yandan, bankacılık sektörünün mali bünyesine ilişkin resmin daha şeffaf bir şekilde analiz edilmesini ve olası risklerin daha etkin bir şekilde yönetilebilmesini teminen belirli düzenlemelere ise 31 Aralık 2020'den itibaren son verilecek.

ALTIN VE DÖVİZ İŞLEMLERİNİN BİR İŞ GÜNÜ VALÖRLÜ OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLMESİ UYGULAMASI KALDIRILDI

Kurul, ayrıca 100 bin dolar ve üzerinde (veya diğer döviz cinslerinde buna denk gelen tutar) döviz (efektif dahil) alım işlemlerinde dövizin ilgilinin hesabına aktarılmasının ve/veya kullanıma açılmasının/fiziki teslimatının bir iş günü valörlü olarak gerçekleştirilmesine ilişkin uygulamanın yanı sıra gerçek ve tüzel kişilerin günlük 100 gr ve üzerinde altın alım işlemlerinde, altının ilgilinin hesabına aktarılmasının ve/veya kullanıma açılmasının bir iş günü valörlü olarak gerçekleştirilmesine ilişkin uygulamayı da kaldırdı.

BDDK, tedbirlerin süresini uzattı

BAZI DÜZENLEMELER UZATILDI BAZILARI SONLANDIRILDI

BDDK’dan yapılan açıklamada “Detaylarına bugün kurumumuz web sitesinden duyurulan 08.12.2020 tarihli ve 9311 ile 9312 sayılı Kararlardan da ulaşılabileceği üzere; içinde bulunduğumuz süreçte pandeminin olası etkilerinin devam etmesi nedeniyle bazı düzenlemelerin uzatılmasına, bankacılık sektörünün mali bünyesine ilişkin göstergelerin daha şeffaf bir şekilde izlenebilmesi ve olası risklerin daha etkin bir şekilde yönetilebilmesi amacıyla geçici nitelikli olan diğer bazı uygulamaların ise sonlandırılmasına karar verilmiştir.” denildi.

UZATILAN UYGULAMALAR 30 HAZİRAN TARİHİNDE SONLANACAK

Açıklamada “İlerleyen dönemde pandeminin etkilerinin zayıflamasıyla birlikte, devamına karar verilen uygulamaların, 9312 sayılı mezkur Kurul kararında da belirtildiği üzere, 30.06.2021 tarihinde sonlandırılması planlanmaktadır.” mesajı da verildi.