BBVA, Garanti'deki tüm payları almak istiyor
AA

BBVA, Garanti Bankası'nda mülkiyetinde olmayan bütün hisseler için alım kararı aldı.

KAP'a yapılan açıklamaya göre, BBVA Yönetim Kurulu, Türkiye Garanti Bankası A.Ş.'nin hâlihazırda BBVA mülkiyetinde bulunmayan paylarının tamamı için bir gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar verdi.

25,7 MİLYAR TL

Yapılan açıklamaya göre Gönüllü Pay Alım Teklifi'ne konu olan tüm payların satın alındığı varsayımında, BBVA tarafından ödenecek azami bedel toplam 25,7 milyar Türk Lirası (yaklaşık 2,25 milyar euro) oldu. BBVA'nın söz konusu bedeli kendi kaynakları ile ödeyeceği belirtildi.

BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Torres Villa, “Bu işlem, ülkenin en iyi bankasına yatırım yapmak ve hissedarlarımıza değer yaratmak için muhteşem bir fırsat sunmaktadır.” dedi.

PAY ALIM TEKLİFİ YÜZDE 15 PRİMLİ

Kalan Garanti hisseleri için teklif hisse başı 12,20 TL oldu. Söz konusu teklif 12 Kasım'da Borsa'da oluşan kapanış fiyatından yüzde 15 oranında (10,58 Türk Lirası) primli olarak belirlendi.

Teklif, duyuru tarihinden önceki 6 ay içerisinde oluşan günlük düzeltilmiş ağırlıklı ortalama borsa fiyatlarının aritmetik ortalamasından yüzde 34 (9,12 Türk Lirası) ve bu duyurudan önceki 30 işlem günü içerisinde oluşan günlük düzeltilmiş ağırlıklı ortalama borsa fiyatlarının aritmetik ortalamasından yüzde 24 oranında (9,83 Türk Lirası) primli gerçekleşti.

TAMAMI BBVA'NIN OLACAK

Halihazırda BBVA, Garanti Bankası'nda toplam sermayesinin yüzde 49,85'ini temsil eden toplam 2,09 milyar adet payı elinde tutuyor.

Açıklamaya göre gönüllü pay alım teklifi, bankanın toplam sermayesinin yüzde 50,15'ini temsil eden 2,1 milyar adet paya yönelik olacak.

YAKLAŞIK 2 KATI KÂR BEKLENTİSİ

Pay alımına ilişkin konuşan TEB Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Pınar Uğuroğlu Delice, "Tarihi bir an. Bu seneki kâr performansını yüzde 90'ın üzerinde bekliyoruz. Yaklaşık 2 katı kadar kâr edecek bir bankadan bahsediyoruz. Buna karşılık dolar bazındaki fiyatı geçmiş alımların çok altında.

"EURO BAZINDA UCUZ BULMUŞ OLABİLİR"

BBVA bir Avrupa bankası olduğu için Garanti'nin gelmiş olduğu bu performansa rağmen euro bazında düşünüldüğünde ucuz bulmuş olabilir. Belki BBVA içerisinde de bir işlem olabilir. Bunun için de elini güçlendirmek istiyor olabilir." dedi.

GARANTİ'NİN İLK 6 AYLIK KÂRI

Garanti BBVA'nın yılın ilk yarısına ilişkin açıkladığı konsolide finansal sonuçlarına göre, bankanın yılın ilk 6 ayında net kârı 5 milyar 437 milyon 136 bin TL, aktif büyüklüğü 607 milyar 787 milyon 125 bin TL seviyesinde gerçekleşirken, ekonomiye nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla sağladığı destek ise 473 milyar 179 milyon 816 bin TL oldu.

2011 YILINDA ORTAKLIK GELDİ

2011'de, General Electric'in küresel krizin etkisiyle, ABD ve Avrupa'da finans sektöründen çıkma kararı üzerine, İspanyol bankacılık devi BBVA, Garanti Bankası yönetiminde Doğuş Grubu ile stratejik ortak oldu.

Bankanın hakim ortağı, 2015 yılında yüzde 14,89 ve 2017 yılında yüzde 9,95’lik satın alımları ile hisselerinin yüzde 49,85’ine sahip olmuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)