ABD ve Asya borsalarında sert kayıplar
ensonhaber.com

Koronavirüs endişesi, dünya piyasalarını etkilemeye devam ediyor.

Ticaret savaşına tutuşan Çin ve ABD, borsalarda yaşanan sert düşüşlerden nasibini aldı.

ABD BORSALARI DÜŞÜŞTE

ABD borsaları, yüzde 10'a varan düşüşler yaşadı. Ülkedeki kayıp, 1987'deki "kara pazartesi"nden bu yana yaşanan en büyük kayıp oldu.

Nasdaq endeksi yüzde 9,43 düşerken, S&P 500 endeksi yüzde 9,92 kayıp yaşadı. Dow Jones yüzde 27 değer kaybetti.

ABD ve Asya borsalarında sert kayıplar

"KARA PAZARTESİ"DE NE OLDU

19 Ekim 1987'de dünya borsalarının kısa bir zaman zarfında büyük değer kayıpları yaşaması sonucunda o güne Kara Pazartesi ismi verilmişti.

Düşüş, Hong Kong borsasında başlamış, düşüşleri sırasıyla Avrupa borsaları ve ABD izlemişti. Gün sonunda Dow Jones Borsası 508 puanlık düşüşle %22.6 değer yitirmişti.

ASYA BORSALARINDA KESKİN DÜŞÜŞ

ABD borsalarının yanı sıra, Asya borsalarında da benzer tablo vardı. Asya’da hisse senetleri Wall Street’in 1987’den bu yana yaşanan en sert düşüşlerini kaydetti.

Tokyo Borsası'nda Nikkei endeksi yüzde 7, Seul Borsası'nda Kosdaq endeksi yüzde 8 düştü. Bu gelişmeler üzerine borsalarda işlemler, 20 dakika durduruldu.

Avustralya'da yüzde 7'lik düşüş yaşanırken, bu oran Yeni Zelanda'da yüzde 8 olarak kaydedildi.

ABD ve Asya borsalarında sert kayıplar

PİYASALARDA PANİK HAVASI

Avustralya'da CommSec borsa şirketinden James Tao, "Piyasalarda korku ve panik havası var." diye konuştu.

TRUMP'IN AÇIKLAMALARI ETKİLİ OLDU

Asya piyasalarındaki sert düşüşte, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Tokyo'da bu düzenlenecek Olimpiyat Oyunları'nın ertelenebileceğini ifadelerinin de etkili olmuş olabileceği düşünülüyor.

ABD ve Asya borsalarında sert kayıplar

AVRUPA BORSALARI DA ETKİLENDİ

Avrupa borsaları da ABD'nin, koronavirüs salgını nedeniyle Avrupa'dan seyahatleri askıya aldığını duyurmasının ardından keskin düşüş yaşamıştı.

Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 5,8 azalarak 9.829 puanla Temmuz 2016'dan beri en düşük seviyesine gerilerken, Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 5,2 değer kaybıyla 316 puanda seyretmişti.