Antalya'da hava sıcaklığı üretimi düşürdü, meyve ve sebze fiyatı arttı
DHA

Türkiye'nin yaş sebze meyve ihtiyacının büyük kısmının karşılandığı örtü altı üretim merkezi Antalya'da, pazar tezgahlarında ve toptancı halinde fiyatlar cep yakıyor.

"DOMATESİN FİYATI YÜZDE 100 ARTTI"

Toptancı halinde sebze ve meyvelerin fiyatlarının yüksek olmasını, yazın sıcak seyreden havaların sonbaharda da etkisini göstermesi sonucu verimin düşmesine bağlayan Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz, domatesin fiyatının bu nedenle yüzde 100'ün üzerinde arttığını söyledi.

HAVA SICAKLIKLARI SEBZE VE MEYVEDE ÜRETİMİ DÜŞÜRDÜ

Sebze ve meyve grubunun tamamında artış gözlendiğini ifade eden Yılmaz, "Sebze ve meyvelerimizde hava sıcaklığından dolayı verim düştü. Özellikle domateste. İlk döllemelerde sayıda ve tonajlarda düşme yaşandı. İlk zamanlarda 10 kilogram toplarken, şimdi 5 kilogram toplamaya başladılar. Bu da ister istemez fiyatına yansıyor." dedi.

Antalya'da hava sıcaklığı üretimi düşürdü, meyve ve sebze fiyatı arttı VİDEO

“IRAK PAZARI AÇILDI, DOMATES İHRAÇ EDİYORUZ”

Geçen yıl böyle bir sorun olmadığını ve domatesin fiyatının 1 lira civarında olduğunu kaydeden Yılmaz, "Yüzde 30'luk kayıp var. Geçen yıl 1 lira civarındaydı domatesin kilosu, bu yıl 2 lira civarında. İhracatta sorun yok. Özellikle Irak pazarı açıldı, domates ihraç ediyoruz." diye konuştu.

Havalar sıcaklayınca üretim düştü ve fiyatlar ucuzladı

GEÇEN YILA GÖRE ÜRETİMDE YÜZDE 50 AZALMA VAR

2020 yılı üretim endeksleri incelendiğinde ekim ayı baz alındığında, bir önceki aya göre yüzde 6,88, sebzede yüzde 22,28 ve meyvede yüzde 6,69'luk artış gözlenirken, bu rakam geçen yıla göre yıl bazında değerlendirildiğinde ciddi düşüş dikkati çekti.

Geçen yılın aynı ayında domateste yüzde 52,78, sebzede yüzde 42,15, meyvede ise yüzde 33,73 yıl bazında azalma olduğu görüldü.

Havalar sıcaklayınca üretim düştü ve fiyatlar ucuzladı

BİBERİN FİYATI 3 LİRAYA DÜŞTÜ

Semt pazarlarında ise tezgahta satış yapan pazarcılar ürünlerin yeteri kadar ilgi görmediğinden yakındı. Vatandaşın pazara gelmediğini belirten pazar esnafı, halden aldıkları fiyatın üzerine çok az miktarda kâr koyup, ürünü zor da olsa satmaya çalıştıklarını söyledi.

Biberin 4-5 liralardan 3 liraya düştüğünü anlatan pazarcı esnafı Yusuf Tüzün, fiyatların normal olduğunu, havalar nedeniyle ürün azalınca fiyatların da bazı ürünlerde arttığını anlattı.

Havalar sıcaklayınca üretim düştü ve fiyatlar ucuzladı

"FİYATLAR İSTANBUL'A GÖRE UYGUN"

Bir başka esnaf Sebahattin Dinçer, fiyatların Antalya'da diğer illere göre normal olduğunu belirtti. Alışverişin pek fazla olmadığını da anlatan Dinçer, "Havalar sıcak olunca fiyatlar biraz yüksek. İstanbul'a göre uygun ama Antalya'da da geçen aya göre fiyatlar biraz daha yüksek." dedi.

Havalar sıcaklayınca üretim düştü ve fiyatlar ucuzladı

TOPTANCI HALİNDE FİYATLAR

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Kompleksi'nde sebze-meyvelerin en düşük fiyatları incelediğinde 2 liranın altında soğan, salatalık ve kabağın olduğu dikkati çekti. Sebze meyvelerin en düşük kilogram fiyatları ise şöyle sıralandı:

"Domates 2,50, sivri biber 3, kapya biber 2,50, dolma biber 2,10, fasulye 5,50, salatalık 1,20, kabak 1,80, karnabahar 4, patates 2, patlıcan 2, pırasa 2,50, soğan 1 lira."

Havalar sıcaklayınca üretim düştü ve fiyatlar ucuzladı

Havalar sıcaklayınca üretim düştü ve fiyatlar ucuzladı

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)