Afyonkarahisar'ın Bayat peyniri, tarihi Kurt İni Mağarası'nda dinlendiriliyor
AA

Afyonkarahisar'da 7 kadın önce eğitimden geçti, sonra da kooperatif kurup peynir üretmeye başladı. Geleneksel yöntemlerle ürettikleri peynire sipariş yoğunluğu yaşayan kadınlar, bundan sonraki hedeflerini daha çok büyüme üzerine odaklandırdı.

7 kadının başarı yolculuğunda il valisi, ilçe kaymakamı ve belediye başkanı tüm olanaklarını seferber ederek destek oldu.

ÖNCE EĞİTİM ALDILAR

Valisi Gökmen Çiçek öncülüğünde ilçede kurulan Kadın Kültür Evi’nde 7 kadına, "peynir üretimi" kursu verildi.

PEYNİRLER MAĞARADA 6 AY BEKLETİLİYOR

Eğitimlerini başarıyla tamamlayan kadınlar, kurulan kadın kooperatifi çatısı altında peynir üretimine başladı. İlçedeki tarihi Kurt İni Mağarası'nda 6 ay bekletilerek fermante edilen peynirler, lezzetiyle sofraları süslüyor.

Vali Çiçek, çalışmaları "Şu an kadınlar üretiyor. Kendi mandıramızı da yapacağız. Bu şekilde daha uygun ortamda, katma değeri yüksek peynir üretilmiş olacak ve daha çok kazanmış olacaklar. Normal şartlarda fermente edilmeyen peynirin kilogramı 45-50 liradan satılıyor, burada fermente edilen peynirin piyasası 150 ile 170 lira arası. Üretime yeni başladık ama şimdiden sipariş almaya başladık." şeklinde aktardı.

Bayat peyniri üretimi 7 kadın tarafından yapılıyor

“TALEBİN YOĞUN OLMASI YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜRDÜ”

Bayat Kaymakamı Ömer Tekeş, ilçede 65 bin küçükbaş hayvan varlığının bulunduğunu ve ilçede üretilen sütlerin lezzetli olduğunu ifade etti. Afyonkarahisar'da peynir satışı yapan birçok işyerinin, peynir siparişinde bulunduğunu da aktaran Tekeş, Kocaeli'den, İstanbul'dan talep geldiğini belirterek, "Talebin yoğun olması yüzümüzü güldürdü. İnşallah bu proje başarıya ulaşır ve Bayat, kiliminden, mantarından sonra peyniriyle de anılmaya başlar."

Bayat peyniri üretimi 7 kadın tarafından yapılıyor

"DÜNYANIN EN LEZZETLİ PEYNİRLERİNDEN"

Belediye Başkanı Halil İbrahim Bodur da tarihi Kurt İni Mağarası'nda peynirlerin fermante edildikten sonra satışa sunulduğunu vurgulayarak, "Bu peynirin lezzeti ile dünyada ilk 5-6 peynir arasına gireceğini düşünüyorum." diye konuştu.

Bayat peyniri üretimi 7 kadın tarafından yapılıyor

"GELENEKSEL YÖNTEMLERLE ÜRETİM YAPIYORUZ"

Bayat Kadın Girişim Üretim Ve İşletme Kooperatifi Kooperatifi Başkanı Dilek Ede ise kadınların artık peynir üretimine de başladığını belirtti.

Aldıkları sütü kaynatıp peynir yaptıklarını ifade eden Ede, küçük tulumlara basılan peynirleri daha sonra mağaraya götürerek üzerlerine tarihlerini yazdıklarını anlattı.

Afyonkarahisar'ın Bayat peyniri, tarihi Kurt İni Mağarası'nda dinlendiriliyor VİDEO

"BU İŞİ 7 KADIN YAPIYORUZ"

Peynirlerin mağarada 6 ay fermente olduğunu dile getiren Ede, "Onun oluşmasını sağlıyoruz. Ondan sonra satışlarımız gerçekleşiyor. Biraz zahmetli iş. Sütü kaynatma aşaması var, daha sonra mayalıyoruz. Bu işi 7 kadınla yapıyoruz. Fabrikasyon değil, geleneksel yöntemlerle üretim yapıyoruz. Eskiden olduğu gibi mağaralarda peynirlerimizi üretiyoruz. Peynirlerimize aşırı bir talep var. İnsanlar da çocuklarına doğal peynir yediriyor." diye konuştu.

Bayat peyniri üretimi 7 kadın tarafından yapılıyor

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)