Adil Karaismailoğlu: Kanal İstanbul, Boğaz'dan 13 kat daha güvenli olacak
AA & Ensonhaber

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul için düzenlenen ilk temel atma töreninde konuştu.

Türkiye'nin vizyon projesinin öneminin altını çizen Karaismailoğlu, Kanal İstanbul'un Boğaz'dan daha güvenli olacağını söyledi.

"SEYİR GÜVENLİĞİ AÇISINDAN..."

Karaismailoğlu, “Simülasyonlarımıza göre, Kanal İstanbul, seyir güvenliği açısından İstanbul Boğazı'ndan 13 kat daha güvenli olacak." dedi.

Bakan Karaismailoğlu, köprünün 45 kilometrelik Başakşehir-Bahçeşehir-Hadımköy yolunun bir parçası olmakla birlikte Kanal İstanbul’un Sazlıdere kesiminin de geçişini sağlayacağını belirtti.

Adil Karaismailoğlu: Kanal İstanbul, Boğaz'dan 13 kat daha güvenli olacak ViDEO

Karaismailoğlu, şunları söyledi:

"GEMİ TRAFİĞİNDEKİ ARTIŞ İSTANBUL ÜZERİNDE BASKI OLUŞTURUYOR"

"İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğindeki artış, gemi boyutlarının büyümesi ve özellikle akaryakıt gibi tehlikeli maddeleri taşıyan tanker geçişlerinin artması dünya mirası İstanbul üzerinde büyük baskı ve tehdit oluşturuyor. 54 iskelede günde 500 bin yolcu taşıyan şehir için vapur ve feribotlar için de çok ciddi kaza riski söz konusu.

İstanbul Boğazı'nı kullanan gemilerin güvenli geçişi için yıllık kapasitenin 25 bin olduğu düşünüldüğünde bugün yaklaşık 45 bin olan, önümüzdeki yıllarda 78 bine çıkacak gemi trafik yükünün İstanbul Boğazı'nın seyir, can, mal ve çevre güvenliğini tehdit ettiği daha da iyi anlaşılıyor.

Adil Karaismailoğlu: Kanal İstanbul, Boğaz'dan 13 kat daha güvenli olacak

"İKİ BALIKÇIMIZIN HAYATINI KAYBETMESİNİN ACISI HALA YÜREĞİMİZDE"

Daha geçen hafta seyir halindeki kargo gemisinin bir balıkçı teknesine çarpması sonucu iki balıkçımızın hayatını kaybetmesinin acısı hala yüreğimizde. Bunlar İstanbul Boğazı'nda alternatif bir geçiş güzergahına ne denli ihtiyaç olduğunu apaçık gösteriyor.

Mühendislik çalışmalarında 204 bilim insanının görev aldığı Kanal İstanbul, tamamlandığında başta İstanbul ve çevresindeki vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması, Boğaz'ın tarihsel ve kültürel dokusunun korunmasının yanı sıra İstanbul Boğazı'nın da trafik yükünü hafifletecektir.

"KARADENİZ TİCARET GÖLÜ HALİNE DÖNÜŞECEK"

Kanal İstanbul ile Türkiye'nin deniz yolu taşımacılığındaki rolü güçlenecek, Karadeniz ticaret gölü haline dönüşecek. Ülkemiz uluslararası ulaştırma ve lojistik koridorlarından daha fazla pay alacak ve küresel ticarette daha etkin rol oynayacak. İstanbul Havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu, limanlar, demir yolu bağlantıları ve dünyanın en büyük projelerinden biri olan Kanal İstanbul, dünyayı Türkiye'ye bağlayacak.

Adil Karaismailoğlu: Kanal İstanbul, Boğaz'dan 13 kat daha güvenli olacak

"VİZYON PROJESİ"

Gergin eğik askılı köprü tipinde ana açıklığı 440 metre olan köprümüzün eğik askılı köprü tabliyesi 46 metre ve 2x4 şerit genişliğinde olacak. Yaklaşım viyadükleriyle köprümüzün toplam uzunluğu 1618 metre olacak. Kelimenin tam anlamıyla vizyon projesi olan Kanal İstanbul ile aslında ulaştırma sektöründe yeni bir çağın kapısın açıyoruz.

Dünyada ve ülkemizde yaşanan teknolojik ve ekonomik gelişmeler, değişen iktisadi yönelimler ve ülkemizin ulaştırma altyapıları konusunda artan ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıkan bu stratejik hamlemiz, ülkemizi küresel bir lojistik üs konumuna getirerek hem bölgesinde hem de dünya ticaret ve ulaşım yollarında söz sahibi yapacak."