ABD'nin enflasyonu temmuzda yüzde 8,5 oldu

Bugün ABD Çalışma Bakanlığı, küresel ekonomilerin odağında olan ABD enflasyonu yayınlandı.

Açıklanan veriye göre, tüketici fiyatları temmuzda aylık bazda değişim göstermezken bir yıl öncesine göre yüzde 8,5 arttı ve çekirdek enflasyon ise aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 5,9 ile piyasa beklentilerinin altında yükseliş kaydetti.

Barınma ve gıda fiyatlarındaki artış benzin fiyatlarındaki düşüşle dengelendi

Söz konusu dönemde barınma ve gıda fiyatlarındaki artışın benzin fiyatlarındaki düşüşle dengelenmesi enflasyondaki yavaşlamada etkili oldu.

Enflasyon beklentinin altına düştü

Bloomberg anketine göre ABD'de tüketici fiyat endeksinde aylık bazda yüzde 8,7'lik artış bekleniyordu. Açıklanan rakam, yüzde 0,2 oranında düşerek beklentinin de altında gerçekleşti.

Haziran ayında tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 9,1 oranında artarak 41 yılın rekorunu kırmıştı.

dolar

Enerji fiyatlarındaki artış

Enerji fiyatları temmuzda aylık yüzde 4,6 azalırken, yıllık yüzde 32,9 arttı. Enerji kalemi altındaki benzin fiyatları da aynı dönemde aylık yüzde 7,7'lik azalış gösterirken, yıllık yüzde 44'lük artış kaydetti.

Barınma endeksi ise temmuzda aylık yüzde 0,5 ve yıllık yüzde 5,7 yükselirken, gıda fiyatları aylık yüzde 1,1 ve yıllık yüzde 10,9'luk artış gösterdi.

İlk kayda değer rahatlama

Analistler, enflasyona ilişkin son verilerinin ilk kayda değer rahatlama işareti olduğunu ve faiz oranlarının agresif bir şekilde artırılmasına yönelik ABD Merkez Bankası'nın (Fed) üzerindeki baskıyı biraz hafifletebileceğini belirtti.