YKS sınavı için öğrencilere altın tavsiyeler
ensonhaber.com

Bir yıl belki bir yıldan daha fazla süredir YKS sınavına hazırlanan öğrencilerin heyecanları çok yüksek.

Özellikle ilk kez girecek adaylar, duygularını kontrol etmekte zorlanıyor olabilir.

İşte Sınav öncesinde ve sınav esnasında uygulanması gereken bazı tavsiyeler...

KENDİNİZİ SINAV ORTAMINA VE SORULARA HAZIRLAYIN

Aşırı heyecan başarısızlığa neden olabilir. Çok fazla heyecan yapıyorsanız bunun temel sebeplerinden birisi konu eksikliği, diğeri ise üniversite seçimindeki baraj sınavına girecek olmak.

Baraj sınavı heyecanı için yapabileceğiniz basit bir yöntem var. Sınavdan iki ya da üç gün önce, sınav saatinde kalkıp geçmiş bir yıla ait sınavı komple çözün. Tam da sınav saatinde çözmek heyecanınızı azaltacak. Çünkü geçen yıllarda çıkan soruları bir bütün olarak görecek ve soruları çözdükçe güveniniz de artacak.  Kendinizi sınav ortamına ne kadar hazırlarsanız ve tecrübe edinirseniz o kadar iyi olursunuz.

Soruların hepsini ya da %90'ını doğru yapmanıza gerek yok. Kazanmak istediğiniz bölüm ve üniversite için yapmanız gerekenleri biliyorsunuz. Sınava girmeden önce hayal ettiğiniz o güzel ve eğlenceli günleri tekrar gözünüzün önünden geçirin ve bu sizin için motive edici bir güç olsun.

YKS sınavı için öğrencilere altın tavsiyeler

EKSİKLERİNİZİN FARKINDA OLUN

Konu eksiğiniz varsa öncelikle ne kadar olduğunu tam anlamıyla bilmeniz gerekiyor. Günümüz öğrencilerinin en büyük problemi nerede olduğunu bilememek. Yani konu eksiğin var ama tam olarak hangi konularda ve derslerde? Alın ders kitaplarının içindekiler kısmını, konuları tek tek bir veya bir kaç kağıda geçirin ve eksik konuların önüne eksi koyun.

Son beş yılda hangi konudan kaç soru çıkmış, bunları bilin. Çok zor bi konu varsa ve siz buna çalışmamışsanız, bu konudan kaç soru çıktığını araştırıp, ona göre çalışabilir ya da bırakabilirsiniz.

YKS sınavı için öğrencilere altın tavsiyeler

SINAV ÖNCESİ DİKKATİNİZİ TOPLAYIN

Kafa dağıtmak elbette güzel bişey ama bunun sınav öncesi olduğunu unutmayın ve dikkatinizi aşırı dağıtacak aktivitelerden uzak durun. Kitap okuyabilir, yürüyüşe çıkabilirsiniz. Bedeninizi aşırı yormayacak egzesizler yapabilirsiniz.

Sakinleştirici müzikler dinleyebilirsiniz. Sürekli olarak bilgisayar oyunu ve ekran başında olmak beyninizi yoracaktır aman ha buna dikkat edin.

Yemeğinizi evde yiyin, dışarıdan bir takım şeyler yemeyin. Sınavdan önceki akşam yemeğinin hafif olmasına dikkat edin. İstediğiniz ve bünyenizin alışık olduğu yemeklerden yemeğe çalışın.

YKS sınavı için öğrencilere altın tavsiyeler

SINAV ESNASINDA NELER YAPILMALI

Sınava başladığınız anda her şeyi unuttuğunuz duygusuna kapılabilirsiniz. Bu, geçici bir durumdur. Sınava giren her aday bu durumla karşılaşabilir. Dert etmeyin, geçer. Birkaç soruyu yanıtladıktan sonra bu duygu kendiliğinden yok olur. Değişimi hissetmezsiniz bile. Sınav süresince moraliniz bozulduğunda, konsantrasyonunuz dağıldığında ve yorgunluk hissettiğinizde nefes egzersizi yapabilirsiniz. Bunun için 10-15 saniye arkanıza rahatça yaslanarak burnunuzdan derince nefes alın ve aldığınız nefesi bir miktar içinizde tutarak ağzınızdan yavaşça verin. Sınavın ilk 15 dakikası çok önemlidir. Genellikle adaylar bu dakikalarda hata ve panik yaparlar. Bu süreyi ısınma süresi olarak düşünün ve rahatlayın. Kaygınızı, aşırı düzeyde olmadığı sürece size enerji ve motivasyon veren bir duygu olarak kabul edin. Sınav bir sıralama sınavıdır. Size zor gelen soruların birçok öğrenciye de zor geleceğini aklınızdan çıkarmayınız. Sınavın sonucunu değil, sınav esnasında sınav süresini en iyi şekilde değerlendirerek, yapabileceğinizin en iyisini nasıl yapabileceğinizi düşününüz. Bu durum dikkatinizi duygularınıza değil soruların çözümüne yönlendirmenize yardımcı olacaktır. Sınav sırasına oturduğunuzda heyecanınız tavan yapabilir, eliniz ayağınıza dolaşabilir. Suyunuzun kapağını sıkı kapatın ve içtikten sonra sınav kağıdından suyunuzu uzak tutun. Böylelikle heyecan nedeniyle suyu sınav kağıdına dökmek gibi bir olay gerçekleşmez. En iyi olduğunuz alandan başlayın veya sınava kadar gittiğiniz düzende ilerleyin. Yani sınavdan önce hep matematik ile başlıyorsanız düzeni bozmayın. Sınav esnasında yeni bir taktik deneyeyim işine girmeyin. Heyecanınız artabilir. Gözetmenler sınava başlayabilirsiniz dediğinde hemen soru çözmeye başlamayın. İlk önce sınav kitapçığını gözden geçirin, sorulara bir bakın. Beyniniz arka planda o sorular için kendini hazırlamaya başlayacak. Böylelikle daha hazır bir şekilde testlere geçeceksiniz. Konu dağılımlarını da görünce moralinizi bozmadan ilerleyeceksiniz. Paniğe gerek yok. Bilmediğiniz soruları muhakkak boş bırakın. Daha sonra sınav bittiğinde onu tekrar gözden geçirin. Kaydırma yapmamak için soruyu çözer çözmez işaretleyin ve sınav sonunda soruları işaretleyeceğim telaşına düşmeyin. Sınavı bitirdikten sonra işaretlenen şıkları kontrol edin ve teslim edin.

Şimdiden tüm öğrencilere başarılar diliyoruz...