Haziranda ihracat yüzde 18,5 arttı
ensonhaber.com

Ticaret Bakanı MehmetMuş, Erzurum'da Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nde (DAİB) düzenlenen toplantıya katıldı.

Muş burada, haziran ayına ilişkin dış ticaret rakamlarını ve dönemsel gelişmeleri değerlendirildi.

MehmetMuş, ihracatta tüm zamanların en yüksek rakamına ulaşıldığını söyledi.

Türkiye'nin, kurallı serbest piyasa konusundaki kararlı tutumundan asla vazgeçmeyeceğini dile getiren Muş'un konuya ilişkin açıklamaları şu şekilde:

"Türkiye büyüme ivmesini devam ettirmiştir"

"Nitekim küresel ekonominin tökezlediği böylesi bir ortamda Türkiye ekonomisi, 2021 yılında yüzde 11 gibi bir oranla yakaladığı büyüme ivmesini, 2022’nin ilk çeyreğinde de devam ettirmiş ve yüzde 7,3 oranında büyümüştür.

Söz konusu 15 aylık dönemde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla artışımızın neredeyse yarısı, net ihracatımızdan kaynaklanmıştır. Bir diğer ifadeyle, ülkemizin yerli ve millî değerleri, yani iktisadî bağımsızlık mücadelemizin sivil neferleri olan ihracatçılarımız, Türkiye ekonomisinin lokomotifi olmaya devam etmiştir.

"Haziranda ihracatımız 18,5 arttı"

Öte yandan, büyümenin öncü göstergelerinden olan Sanayi Üretim Endeksimiz yıllık yüzde 10,8 artarak ekonomideki üretim ivmesinin devam ettiğini göstermiştir.

Geride bıraktığımız Haziran ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 18,5 artışla 23,4 milyar Dolar olmuştur.

Haziranda ihracat yüzde 18,5 arttı VİDEO

"Tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamı"

Memnuniyetle belirtmek isterim ki bu rakam, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamıdır. Böylelikle, 2022 yılının ilk altı ayının tamamında, en yüksek aylık ihracat değerine ulaştık ve altıda altı yaptık. Yılın ilk altı ayında ülkemiz toplamda 126 milyar dolar ihracat gerçekleştirmiştir.

"Haziran ayı ithalatımız 31,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir"

Haziran ayında dış ticaret hacmimiz, geçtiğimiz yıla göre yüzde 30 oranında artışla 55 milyar dolara yükselmiştir. Haziran ayı ithalatımız ise 31,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

Enerji kalemi, 8,1 milyar dolarlık pay ile bu ay da ithalatımızda önemli bir yer tutmuştur. Dünyada artan enerji fiyatlarının ithalat rakamlarımızdaki yansımaları devam etmektedir."

Haziranda ihracat yüzde 18,5 arttı