Zaporijya Nükleer Santrali’nin 6 ünitesi de enerji hattından koptu
ensonhaber.com

Günlerdir gündemden düşmeyen Zaporijya Nükleer Santrali'nde bir gelişme daha yaşandı.

Ukrayna'da bulunan ancak mart ayından itibaren Rusya kontolüne geçen Zaporijya Nükleer Santrali'nin çevresindeki çatışmalar bir süredir devam ediyor.

Santralden kesinti haberlerinin gelmesinin ardından, buradaki faaliyetler tamamen durdu.

Ünitelerin tamamı enerji hattından koptu

Ukrayna Devlet Nükleer Enerji Şirketi Energoatom, santraldeki 6 numaralı güç ünitesinin şebekeden ayrıldığı ve faaliyetin tamamen durdurulduğunu açıkladı.

Ukrayna ve Rusya, birbirlerini nükleer tesisi bombalamakla suçlarken, operasyonların durdurulmasının, güvenlik tedbirleri kapsamında gerçekleştirildiği duyuruldu.

Tahliye çağrısı

Kiev yönetimi, çarşamba günü, Avrupa'nın en büyük nükleer enerji santrali olan Zaporijya'nın çevresinde yaşayanlara tahliye çağrısında bulunmuştu.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky ile yaptıkları telefon görüşmesinde Zaporijya'nın durumunu ele almıştı.

Zaporijya Nükleer Santrali’nin 6 ünitesi de enerji hattından koptu

UAEA: Güvenli bölge oluşturulmalı

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Zaporijya ve Çernobil başta olmak üzere Ukrayna’daki nükleer santral ve tesislere ilişkin hazırladığı raporu geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaştı

Santralin fiziksel bütünlüğünün süregelen çatışmalar nedeniyle ciddi bir tehdit altında olduğuna işaret edilerek, bu tehdidin ortadan kalkması için santral çevresinde "nükleer güvenlik ve emniyeti koruma bölgesi" kurulması için tarafların anlaşması gerektiği vurgulandı.

Ajans, santralin bulunduğu tesis ve çevresine zarar verilmemesi, çalışanların güvenliği ve fiziksel bütünlüğün muhafaza edilebilmesi için taraflara saldırıların derhal durdurulması tavsiyesinde bulunurken, "Bunun için tüm ilgili tarafların, Zaporijya Nükleer Santrali çevresinde nükleer güvenlik ve emniyeti koruma bölgesinin oluşturulması hususunda anlaşması gerekir." ifadelerini kullandı.

Zaporijya Nükleer Santrali’nin 6 ünitesi de enerji hattından koptu

"Yeniden Ukraynalı yetkililerin idaresine bırakılmalı"

Ayrıca, nükleer santralin sorunsuz çalışması için çalışanların fiziki ve psikolojik durumlarının göz önünde tutulması ve olası bir tehlikenin yaşanmaması için her türlü baskıdan kaçınılması uyarısında bulunuldu.

AA'nın haberine göre, çalışanlar için aile desteği de dahil normal çalışma koşullarının yeniden sağlanması ve santralin yeniden Ukraynalı yetkililerin idaresine bırakılmasının önemine işaret edildi.