Yunanistan ve Rusya'nın Ayasofya endişesi
ensonhaber.com

Son dönemde, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması tartışılıyor.

Tartışmalar, İstanbul'un fethinin 567. yıl dönümünde Ayasofya'da Fetih Suresi'nin okunması ve Yunanistan'ın tepki göstermesiyle başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ayasofya, cami olarak turistler tarafından ziyaret edilebilir, Sultanahmet'te olduğu gibi. Ayasofya'da namaz da kılınır, Fetih Suresi de okunur. Buna aziz milletimiz karar verir." dedi.

ATİNA'YA TEPKİ: "TÜRKİYE'Yİ Mİ İDARE EDİYORSUNUZ?"

Erdoğan, katıldığı TRT ortak yayınında ise Atina'nın tutumuna tepki göstererek, "Şimdi de yeni bir şey başladı. 'Sakın ha Ayasofya’yı camiye çevirmeyin.' Hayırdır ya siz Türkiye’yi mi idare ediyorsunuz?" ifadelerini kullandı. Erdoğan ayrıca, Ayasofya konusunda Danıştay’ın kararını beklediklerini söyledi.

Yunanistan ve Rusya'nın Ayasofya endişesi

ABD ÜZERİNDEN MESAJ: AYASOFYA MÜZE OLARAK KALSIN

Kathimerini gazetesi, "ABD, Türkiye'yi Ayasofya'ya saygı duymaya çağırdı" başlıklı haberinde, ABD'li yetkililerin Türk makamlara konu ile ilgili görüşlerini aktardığını yazdı.

Ayasofya konusunda Beyaz Saray üzerinden Türkiye'ye parmak sallamaya çalışan Yunan basını, söz konusu yetkililerin, Ayasofya'nın "dini tarihine saygı gösterecek şekilde korunması gerektiğini" Türk mevkidaşlarına ilettiği belirtildi.

"ERDOĞAN, CAMİYE DÖNÜŞTÜRÜLMESİNİ DEFALARCA DİLE GETİRDİ"

Haberde ayrıca, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve diğer üst düzey Türk yetkililer, halen müze olan 6. yüzyıl anıtının camiye dönüştürülmesi gerektiği görüşünü defalarca dile getirdiler." denildi.

Yunanistan ve Rusya'nın Ayasofya endişesi

RUS ORTODOKS KİLİSESİ: DİNLER ARASI GERİLİM TIRMANABİLİR

Ayasofya'nın camiye dönüştürülme planına ilişkin bir açıklama da Rusya'dan geldi. Rus Ortodoks Kilisesi, bu hamlenin "dinler arası gerilimi tetikleyebileceğini" iddia etti.

Açıklamada, "Ayasofya'nın müze statüsünü değiştirme girişimleri, kırılgan dengeleri değiştirmeye yol açacaktır." ifadesine yer verildi.

1934'TEKİ KARAR ARAŞTIRILIYOR

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya'yı müzeye çeviren 1934 yılındaki Bakanlar Kurulu kararının iptalinin araştırılması konusunda kurmaylarına talimat verdi.

Yunanistan ve Rusya'nın Ayasofya endişesi

Yunanistan ve Rusya'nın Ayasofya endişesi

CHP'li Kaboğlu: Sultanahmet de müze olsun

Yunanistan ve Rusya'nın Ayasofya endişesi