Vladimir Putin'in uzun menzilli füze uyarısı: Yeni hedefleri vururuz
ensonhaber.com

Rusya-Ukrayna savaşında Kiev'i destekleyen Batılı ülkeler, askeri bakımdan desteklerini sürdürüyor.

ABD, 700 milyon dolarlık silah yardımı kapsamında, Ukrayna'ya gelişmiş füze sistemleri gönderme kararı aldı.

Rusya'dan peş peşe uyarılar

Bu füzelerle Rusya topraklarına saldırılar düzenlenebileceğini düşünen Moskova yönetimi, sert uyarılarını sürdürüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı'yı, ABD'nin Ukrayna'ya daha uzun menzilli füzeler tedarik etmeye başlaması halinde yeni hedefleri vuracakları konusunda uyardı.

Putin: Henüz vurmadığımız hedefleri vururuz

Rossiya 1 televizyonuna verdiği demeçte Putin, "Bu tür füzeler temin edilirse, henüz vurmadığımız hedefleri vururuz." dedi.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev de "Bu tür silahlar Rus topraklarına karşı kullanılırsa, ülkemizdeki silahlı kuvvetlerin, karar alma merkezlerini vurmak için harekete geçmekten başka seçeneği kalmaz." ifadesini kullanmıştı.

Vladimir Putin'in uzun menzilli füze uyarısı: Yeni hedefleri vururuz

"Çatışmayı uzatmak istiyorlar"

Putin ayrıca, Kiev'e ek silah teslimatının tek bir amacının olduğunu, bu hamlelerle Ukrayna'daki silahlı çatışmanın mümkün olduğunca uzatılmasının hedeflendiğini söyledi.

Rus lider, ABD yapımı çok namlulu roketatar sistemlerinin (MLRS) Ukrayna'ya tedariğinin esasen hiçbir şeyi değiştirmediğini, Kiev'in daha önce bu tür füzeler de dahil olmak üzere benzer silahlara sahip olduğunu anlattı.

"Sadece kayıpları telafi ediyorlar"

Putin, "Burada yeni hiçbir şey yok çünkü Ukrayna ordusu benzer Sovyet, Rus üretimi Grad, Smerch, Uragan sistemleriyle donanmıştı. Sadece kayıpları telafi ediyorlar." diye ekledi.

Menzilin "sistemin kendisine değil, kullanılan füzelere bağlı olduğuna" dikkati çeken Rusya Devlet Başkanı, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Bugün duyduğumuz ve anladığımız, tipine bağlı olarak 45-70 kilometrelik mesafeyi kateden füzeler. Aynı şey, bahsettiğim füzeler için de geçerli. "

Vladimir Putin'in uzun menzilli füze uyarısı: Yeni hedefleri vururuz

Ukrayna: Rusya'ya karşı kullanmayacağız

ABD'nin sevkiyatı doğrultusunda ilk partide dört MLRS olacak. Daha önce, Beyaz Saray yönetimi, Kiev'e transfer edilen füze menzilinin 80 kilometreyi geçmeyeceğini açıklamıştı.

Açıklamada, Ukrayna'nın ABD'ye, Rusya'daki hedeflere karşı MLRS'yi kullanmaması için güvence verdiği kaydedilmişti.

Moskova: Kiev'e güvenmiyoruz

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise Kiev'in verdiği güvencelerin "değersiz" olduğunu ve bunlara "güvenilemeyeceğini" söylemişti.