Vladimir Putin: Rubleyi kabul etmeyenlere gaz dağıtımını durduracağız
AA & Ensonhaber

Moskova yönetimi, Batı'dan gelen yaptırımlara karşı ruble hamlesinde bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus gazına rubleyle ödeme yapılmasına yönelik kararnameyi imzaladı.

"RUBLE İLE ÖDEME YAPILMAZSA..."

"Dost olmayan" ülkelere yönelik kritik kararın ardından açıklama yapan Putin, ABD'nin yüksek fiyatlı LNG satışının Avrupa sanayisini zarara uğratacağını savunarak, kıtada hayat standartlarının düşeceğini söyledi.

Putin, "Yabancı alıcılar ruble olarak ödeme yapmazsa, Rusya gaz dağıtımını durduracak." dedi.

RUS BANKALARINDA RUBLE HESABI ŞARTI

Rus lider, "Rus gazının yabancı müşterileri, 1 Nisan'dan itibaren Rus bankalarında ruble cinsinden hesap açmalı ve bu şekilde ödeme yapmalı." ifadesini kullandı.

Putin ayrıca, Rusya'nın euro cinsinden varlıklarının dondurulmasının, bazı gaz teslimatlarının ücretsiz olarak sağlandığı anlamına geldiğini söyledi.

Vladimir Putin: Rubleyi kabul etmeyenlere gaz dağıtımını durduracağız

"AVRUPA ZARAR GÖRECEK, MİLYONLARCA KİŞİ İŞSİZ KALACAK"

ABD’nin Avrupa’yı pahalı LNG tüketimine geçirmeye çalıştığını belirten Putin, "Avrupa sanayisi zarar görecek ve milyonlarca kişi işsiz kalacak, hayat standartları düşecek. Gıda krizini, her şeyden önce Avrupa ülkeleri dahil olmak üzere başka bir göç dalgası izleyecektir." dedi

Putin, ülkelerin enerji tedariki için ruble ödemeyi reddetmelerinin temerrüt olarak kabul edileceğini belirterek, bu durumda mevcut sözleşmelerin durdurulacağını kaydetti.

"KİMSE BİZE BEDAVA BİR ŞEY SATMIYOR"

Rusya Devlet Başkanı aynı zamanda, ödemelerin düzeninin ihlali durumunda yaptırımların uygulanacağını vurguladı.

"Kimse bize bedava bir şey satmıyor ve biz de hayır işleri yapmayacağız. Yani mevcut sözleşmeler durdurulacak." diye ekledi.

Vladimir Putin: Rubleyi kabul etmeyenlere gaz dağıtımını durduracağız

ÖZEL RUBLE HESAPLARI AÇILACAK

Moskova merkezli Gazprombank, "dost olmayan" ülkelerden gaz müşterileri için ruble cinsinden özel hesaplar açacağını duyurdu.

TASS'ın haberine göre, Rusya Merkez Bankası'nın 10 gün içinde yabancı gaz alıcıları için özel döviz hesapları açma prosedürünü belirlemesi gerektiği kaydedildi.

Vladimir Putin: Rubleyi kabul etmeyenlere gaz dağıtımını durduracağız