Türkiye, Kabil Havalimanı'nın korunmasını üstlenmeyi önerdi
REUTERS

ABD ve NATO'nun çekileceği Afganistan'a ilişkin Türkiye'den teklif geldi.

Ankara, ABD ve diğer NATO kuvvetleri Afganistan'dan çekildikten sonra Kabil Havalimanı'nı korumayı ve işletmeyi teklif etti.

Türk yetkililer, Ankara'nın öneriyi, ABD ve ortaklarının 11 Eylül'e kadar askerlerini geri çekme planını kabul ettikleri mayıs ayındaki bir NATO toplantısında yaptığını söyledi.

TÜRKİYE'NİN KABİL HAVALİMANI TEKLİFİ

Türk ve ABD'li yetkililerin söz konusu misyon için olası gereklilikleri görüştükleri kaydedildi.

Bir Türk yetkili, "ABD'nin Afganistan'dan çekilme kararının ardından Türkiye, Kabil Havalimanı'nın güvenliğinin sağlanması için teklifte bulundu. Bu kapsamda NATO ve ABD ile görüşmeler sürüyor." dedi.

Türkiye, Kabil Havalimanı'nın korunmasını üstlenmeyi önerdi

"AFGANİSTAN'DA KALMA NİYETİMİZ VAR"

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün yaptığı açıklamada, siyasi, mali ve lojistik destek şartlarına işaret ederek, "Afganistan’da kalma niyetimiz var. Bunlar karşılanırsa Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda kalabiliriz." demişti.

ABD'li yetkililer, Türkiye'nin önerisini memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

NATO liderleri, 14 Haziran'da Afganistan konusunu masaya yatıracak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanlığı görevine gelmesinden bu yana Joe Biden ile ilk kez Brüksel'de bir araya gelecek.

Türkiye, Kabil Havalimanı'nın korunmasını üstlenmeyi önerdi

"HAVALİMANI İÇİN EK BİRLİKLERE İHTİYAÇ DUYULACAK"

Türkiye'nin Kabil Havalimanı teklifi, planlanan geri çekilmeden üç ay önce, Afganistan'da çatışmaların yeniden tırmanmasıyla geldi. Pazartesi günü, üst düzey hükümet yetkilileri, son 24 saat içinde Taliban'ın düzenlediği saldırılarda en az 150 Afgan askerinin öldüğünü veya yaralandığını bildirdi.

Kabil Havalimanı'nı güvence altına almak, bazı ülkeleri Afganistan'da diplomatik varlık sürdürme konusunda ikna etmeye yardımcı olabilir. Geçen ay Avustralya, güvenlik endişeleri nedeniyle bu ülkedeki büyükelçiliğini kapatmıştı.

Türkiye, NATO'nun Afgan güvenlik güçlerini eğitme misyonunun bir parçası olarak Afganistan'da 500'den fazla asker bulunduruyor. Aynı Türk yetkili, havalimanı görevi için ek birliklere ihtiyaç duyulacağını söyledi.