Türkiye ile Azerbaycan arasında tarihi anlaşmalar
AA & Ensonhaber

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'ın işgal altındaki toprakları Karabağ'ın Ermenistan'dan kurtarılmasının ardından Bakü'de düzenlenen törene katıldı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte töreni izleyen Erdoğan, ikili görüşmeye geçti.

Görüşmelerin ardından iki ülke arasında iş birliği anlaşmalarına imza atıldı. Erdoğan ile Aliyev, daha sonra ortak açıklama yaptı.

"TÜRKİYE, DÜNYAYA CESARET ÖRNEĞİDİR"

Türkiye'nin uluslararası arenadaki duruşundan övgüyle söz eden Aliyev, şunları söyledi:

"Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’si, dünyaya bağımsızlık, mertlik ve cesaret örneğidir. Vatan muharebesinde Türk savunma sanayisinin ürünü meşhur Bayraktar, büyük değişikliğe sebep oldu. Zaferimizde müstesna rol oynadı.

Türkiye ile Azerbaycan arasında tarihi anlaşmalar ViDEO

Türkiye ile Azerbaycan arasında tarihi anlaşmalar

"İŞ BİRLİĞİNE HAZIRIZ"

Ermenistan yönetimi asılsız iddialarından vazgeçerse, onlar da bölgede kurulacak çeşitli iş birliği platformlarında yer alabilir. Biz iş birliğine hazırız. Yeni bir iş birliği formatı teşkil ederek, gelecekte savaş riskini sıfıra indirebiliriz."

"TÜRKİYE'DEKİ KARDEŞLERİNİ DE SEVİNDİRDİ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada, sorunun Ermenistan halkı ile değil, Erivan yönetimiyle olduğunu belirtti.

Olumlu adımlar neticesinde Ermenistan ile kapıların açılabileceğinin sinyalini veren Erdoğan, şu şekilde konuştu:

"Gerçekten 44 günlük bir savaş sonrasında ortaya çıkan netice Azerbaycan'daki kardeşlerimizi nasıl sevindirdiyse, aynı şekilde Türkiye'deki kardeşlerini de sevindirmiştir. Böyle bir zaferin netincesinde coşku ancak bu şekilde olurdu, bunu gördük. Böyle bir zafere mübarek olsun demek bizim görevimizdir. Azerbaycan yönetimi inanıyorum ki orayı (Karabağ) da hiç gecikmeden, 3-5 yıl içerisinde çok daha farklı bir hale getirecektir.

Türkiye ile Azerbaycan arasında tarihi anlaşmalar

"SIKINTI ERMENİSTAN'IN YÖNETİMİYLE"

Putin'in yaklaşımlarını bir kenara koyamam, onun olumlu yaklaşımları da süreci olumlu istikamette götürmeye yardımcı oldu. Bizim Ermenistan halkına bir kinimiz yok. Sıkıntı Ermenistan'ın yönetimiyledir. Benim ülkemde 100 bini aşkın Ermeni vatandaşım var. Ermenistan da bölgede 6'lı platform içinde yer alabilir.

"KAPILARIMIZI AÇARIZ"

Olumlu adım atıldığı takdirde kapalı olan kapılarımızı açarız. 'Kapılarımızı Ermenistan'a kapatalım' diye bir derdimiz yok.

Türkiye ile Azerbaycan arasında tarihi anlaşmalar

"ATILACAK DAHA ÇOK İMZA VAR"

Bugün atılan imzalar aslında sadece sembolik bazı imzalardır. Atılacak daha çok imza var. Bu imzalarla beraber inşallah Azerbaycan, Karabağ çok daha farklı bir şekilde yükselişine devam edecektir.

FRANSA'NIN KARABAĞ TAVRI

Zaman zaman bize ulaşmak istedi ama doğrusu biz de dönmedik. Çünkü biliyorduk ki dert başkaydı. (Fransa Meclisi'nin Karabağ kararı) Paşinyan bile kabul etmiyor. Macron olarak Meclisi'nden geçirmeye yöneliyorsun, daha siyaseti öğrenememiş."

Türkiye ile Azerbaycan arasında tarihi anlaşmalar

Türkiye ile Azerbaycan arasında tarihi anlaşmalar

Türkiye ile Azerbaycan arasında tarihi anlaşmalar