Trump'a, Çin'e yaptırım yetkisi veren tasarı sunuldu
AA

Koronavirüs salgınının merkez üssü haline gelen ABD'de gündem Çin...

Cumhuriyetçi senatörler, Başkan Donald Trump'a, koronavirüs salgını konusunda iş birliği yapmaması nedeniyle Çin'e yaptırım uygulama yetkisi veren tasarı sundu.

Kıdemli Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham tarafından sunulan "Koronavirüs Sorumluluk Yasası" başlıklı tasarıya; Thom Tillis, Rick Scott, Mike Braun ve Roger Wicker gibi diğer kıdemli senatörlerler de destek verdi.

TRUMP'TAN SENATO'YA RAPOR SUNMASI İSTENDİ

Çin yönetiminin koronavirüse dair uluslararası araştırmalara katılmasının önemi vurgulanan tasarıda, Trump'tan 60 gün içinde, Çinli yetkililerin kendilerine yöneltilen soru ve incelemelere cevap verip vermediğine dair senatoya rapor sunması istendi.

Trump'a, Çin'e yaptırım yetkisi veren tasarı sunuldu

TASARIDA DİKKAT ÇEKEN AYRINTILAR

Öte yandan tasarıda, Çin yönetiminden iş birliğinin yanı sıra, ülke genelindeki tüm hayvan marketlerini kapatması ve Hong Kong'da salgın sonrası tutukladığı tüm aktivistleri salmasının istenmesi dikkati çekti.

YAPTIRIM SEÇENEKLERİ MASADA

Şartların yerine getirilmemesi durumunda Trump'tan, tasarıda yer alan bazı Çinli yetkililere ait mal varlıklarının dondurulması, seyahat yasağı ve Çinli öğrencilere vize verilmemesi gibi yaptırım maddelerinden en az ikisinin seçmesi talep edildi.

Trump'a, Çin'e yaptırım yetkisi veren tasarı sunuldu

FİNANSAL YAPTIRIM BOYUTU

Tasarının ekonomik boyutunda ise ABD finans merkezlerinin, Çin merkezli kuruluşlara ve bu kuruluşlarla iş yapan firmalara kredi vermeyi durdurması istendi.

Ayrıca, ABD'de bulunan ve Çin ortaklığının çoğunlukta olduğu firmaların ABD menkul kıymetler borsasından muaf tutulması öngörülüyor.

ÇİN'LE İŞ BİRLİĞİ, HAYVAN MARKETLERİNİN KAPATILMASI...

Tasarıda, "Yaptırımlar Başkan Trump, Çin yönetiminin koronavirüs ile ilgili soruşturmalarda iş birliği yaptığını ve ülkenin hayvan marketlerinin kapandığını belirten bir rapor verene kadar yürürlükte kalacak." ifadelerine yer verildi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)