Tayvan: Çin'in jetleri ve gemileri Tayvan Boğazı'nı geçti
ensonhaber.com

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretiyle başlayan gerilim, tırmanarak devam ediyor.

Çin, Tayvan'ı kendi toprağı olarak görüyor ve Pelosi'nin ziyaretine karşılık sert tedbirler alacağını söylemişti.

68 jet ve 13 gemi Tayvan çevresinde

Söz konusu ziyaret sonrası Çin ordusu, Tayvan Boğazı'nda blokaj oluşturarak tatbikata başladı.

Tayvan Savunma Bakanlığı, "68 Çin jeti ve 13 gemi, Pekin'in ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin adaya yaptığı geziye askeri tepkisinin bir parçası olarak ada çevresinde görüldü." açıklamasında bulundu.

"Uçak ve gemilerden bazıları 'orta çizgiyi' geçti"

Bakanlıktan yapılan açıklamada, uçak ve gemilerden bazılarının, Tayvan Boğazı'nda taraflar arasında fiili deniz ve hava hattını belirleyen "orta çizgi"yi geçtiği ifade edildi.

Açıklamada, Çin hava ve deniz araçlarının elektronik takip araçları, devriye uçakları, gemiler ve füze sistemleriyle izlendiği kaydedildi.

Çin'in Tayvan etrafındaki tatbikatı ViDEO

"11 güdümlü füze Tayvan kara sularına düştü"

Tayvan Savunma Bakanlığı, dün tatbikatların ilk gününde, 22 Çin savaş uçağının tarafların etki alanlarını sınırladığı kabul edilen hava ve deniz hattını geçtiğini bildirmişti.

Ayrıca Çin ana karasından ateşlenen 11 güdümlü füzenin Tayvan'ın "kara suları" olarak gördüğü bölgeye düştüğü ifade edilmişti.

Tatbikatların, 7 Ağustos'a kadar sürmesi öngörülüyor.

Tayvan: Çin'in jetleri ve gemileri Tayvan Boğazı'nı geçti

İkili diyaloglar durduruldu

Öte yandan Çin, ziyaretin ardından, karşı tedbir olarak Washington yönetimiyle bazı ikili diyalog ve iş birliği mekanizmalarını durdurduğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, savunma alanında 3 diyalog mekanizması iptal edilirken, yasa dışı göç, adli iş birliği, sınır ötesi suçlar, uyuşturucu ile mücadele ve iklim değişikliği alanlarındaki 5 diyalog mekanizması askıya alındı.

Tayvan: Çin'in jetleri ve gemileri Tayvan Boğazı'nı geçti

Görüşmeler askıya alındı

AA'nın haberine göre, savunma alanında, Çin ile ABD arasındaki Cephe Komutanları Görüşmeleri, Savunma Politikası Koordinasyon Görüşmeleri ve Askeri Deniz İstişare Anlaşması Görüşmeleri'nin artık yapılamayacağı belirtildi.

Öte yandan yasa dışı göç, adli yardım, sınır ötesi suçlar, uyuşturucu ile mücadele iş birliği mekanizmalarının ve iklim değişikliği görüşmelerinin askıya alındığı kaydedildi.