Suriye anayasası taslağı hazırlanması için anlaşma sağlandı
AA

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen; Esad rejimi, muhalifler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle ayrı ayrı görüştü.

BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenleyen Pedersen, Suriye Anayasa Komitesi'nin 25-29 Ocak 2021'de gerçekleştirilen 5'inci tur görüşmelerinin sonuçsuz kaldığına işaret etti.

ANAYASA TASLAĞI İÇİN MUTABAKATA VARILDI

Pedersen, "Şöyle bir mutabakata ulaştığımızı söylemekten memnuniyet duyuyorum: İki eş başkan şimdi sadece anayasa reformunun hazırlanması konusunda değil, aynı zamanda anayasa taslağının hazırlanmaya başlanması konusunda hemfikir. Doğrusu bu hafta için yeni olan şey, Suriye'de anayasa reformu için anayasa taslak hazırlama sürecine başlamamız." dedi.

Suriye'nin geleceğini belirleyecek anayasanın yazımı için kaç tura daha ihtiyaç duyulduğu sorusuna ise Pedersen, "Bu soruya kısa bir cevabım olacak. Bilmiyorum. Toplantıların bu hafta nasıl gelişeceğine bakacağız." karşılığını verdi.

Suriye anayasası taslağı hazırlanması için anlaşma sağlandı

İKİ EŞ BAŞKAN AYNI MASADA

Pedersen, basın toplantının hemen ardından BM Cenevre Ofisi'nde muhaliflerin eş başkanı Hadi el Bahra ve rejimin eş başkanı Ahmed Kuzbari ile aynı masada buluştu.

Toplantıda BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessandra Vellucci de hazır bulundu. Böylelikle Anayasa Komitesi toplantılarının başından bu yana iki eş başkanın aynı masada oturduğu görüldü.

SURİYE ANAYASA KOMİTESİ'NİN YAPISI

Suriye Anayasa Komitesi, büyük ve küçük olmak üzere iki yapıdan oluşuyor. Büyük yapı, komite üyelerinin tümünü kapsıyor ve rejim, muhalefet heyeti, sivil toplum temsilcileri olmak üzere 3 gruptan oluşuyor.

Küçük yapı ise 3 listeden seçilen 15'er kişiden meydana geliyor ve anayasanın yazımından sorumlu bulunuyor. 45 kişilik yazım kurulunun hazırladığı taslakları, 150 kişilik büyük yapının onaylaması, karar alınması için ise üyelerin en az yüzde 75'inin "evet" oyu vermesi gerekiyor.

Komitenin iki eş başkana sahip olması dikkati çekiyor. Muhaliflerin eş başkanlığını eski Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Hadi el Bahra, rejimin eş başkanlığını ise önceki anayasayı hazırlayan komitede de yer alan hukukçu Ahmed Kuzbari yürütüyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)